Odată cu începerea sezonului cald este foarte important modul în care protejăm alunițele de soare pentru că expunerea excesivă la radiațiile UV provocate de soare crește semnificativ riscul de a dezvolta cancerul de piele.
Modalitatea prin care protejăm alunițele de soare este prin prevenție, deși soarele ne poate face să ne simțim bine, efectele sale negative și dureroase, cum ar fi arsurile, ridurile și riscul de a dezvolta cancer de piele, reprezintă cealaltă parte a problemei.
Reguli prin care protejăm alunițele de soare
O primă regulă prin care protejăm alunițele de soare constă în evitarea expunerii prea mult la soare. Dacă ieși în oraș nu ar trebui să îți faci multe griji, întrucât hainele pe care le porți protejează destul de mult alunițele. Însă, dacă mergi la mare sau la piscină și vrei să stai la plajă sau pe șezlong, trebuie să eviți cu desăvârșire expunerea la soare la ora prânzului, atunci când este cel mai puternic.
Folosirea SPF-ului este o regulă sfântă când vine vorba de protejarea atât a pielii, cât și a alunițelor. Astfel, se recomandă ca înainte cu 30 de minute să ieși în oraș, să te asiguri că ai acoperit alunițele de pe față, gât, decolteu și brațe cu o cantitate potrivită de cremă pentru protecție solară.
Nu se recomadă mersul la solar dacă ne dorim să protejăm alunițele, din cauza efectelor negative pe care îl are asupra sănătății. Razele ultraviolete de la solar nu vor face niciodată bine unor alunițe sau pielii sănătoase, ci vă riscați să dezvoltați o boală la nivelul pielii.
În special vara, este bine să optezi pentru haine care să-ți acopere zonele unde ai alunițe. O rochie largă, vaporoasă este o alegere perfectă, la fel cum este o pălărie sau o șapcă pentru a le proteja pe cele de la nivelul feței.
Care este diferența dintre radiațiile UVA și UVB?
Când vorbim despre radiațiile UVA, ne gândim la cea mai mare parte a radiației ultraviolete care ajunge la suprafața pământului. Ele penetrează în straturile mai profunde ale pielii și sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a acesteia și pentru pigmentarea pielii, precum și pentru unele forme de cancer de piele.
Razele UVA naturale, de obicei, nu provoacă arsuri. Cu toate aceste, undele lungi de raze UVA pătrund mai adânc în straturile inferioare ale pielii, unde produc bronzarea.
În același timp, ele deteriorează țesutul conjunctiv sub epidermă, determinând pielea să-și piardă tonul adică îmbătrânirea prematură și ridurile sunt consecința.
În ceea ce privesc radiațiile UVB, acestea sunt mai intense și mai puțin penetrante decât radiațiile UVA, dar sunt responsabile pentru producerea arsurilor solare și a cancerului de piele, precum și pentru alte daune ale pielii. Undele scurte alre radiațiie UVB sunt interceptate în cea mai mare parte de stratul de ozon.
Slăbirea stratului de ozon din ultimuli ani a dus la o creștere a numărului de raze UVB care ajung pe pământ. Radiațiile UVB puternice provoacă inițial cea mai evidentă reacție protectoare a pielii de soare. Trece prin straturile superioare ale epidermei și le traversează rapid. Dacă doza de UVB este prea puternică, pielea devine roșie și inflamată, ceea ce duce la arsuri solare. Acesta este un semnal de alarmă serios trimis de celulele pielii.
Astfel, ca să protejăm alunițele de soare este esențial să nu ne expunem foarte mult la acesta în sezonul cald și să utilizăm o cremă de protecție solară cu SPF ridicat.