Prima pagină » Coronavirus » Cum procedează persoanele aflate în carantină și izolare pentru a putea obține concediu medical
Cum procedează persoanele aflate în carantină și izolare pentru a putea obține concediu medical

Cum procedează persoanele aflate în carantină și izolare pentru a putea obține concediu medical

03 aug. 2020, 19:30,
în Coronavirus

Persoanele aflate în carantină și în izolare până la data 21 iulie primesc certificat de concediu medical eliberat de medicul de familie, iar celor care au intrat în carantină, respectiv izolare după această dată, li se eliberează actul de către medicul curant din spital.

Persoana asigurată beneficiază de concediu medical la externarea din spital

Reglementările sunt cuprinse într-un ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS, aflat în transparență decizională. Potrivit CNAS, proiectul prevede că persoanelor pentru s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, li se pot acorda concedii medical de către medicul de familie.

Aceasta se face pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt menționate și perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare.

„Începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital”, au arătat reprezentanții CNAS.

Aceștia au subliniat că medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta.

„În situația în care, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activității, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeași afecțiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital”, au explicat reprezentanții CNAS.

Medicul de familie poate acorda consultații la distanță

În situația în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeași afecțiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultațiilor medicale la distanță.

În această situație, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată.

Prețul unui test Covid-19 la clinicile din România

În ultimele săptămâni, de când au început concediile, s-au făcut peste 1.240.000 în România. În ultimele 24 de ore, 14.215 teste au fost efectuate. Dintre acestea, în baza definiție de caz și a protocolului medical au fost făcute 8.525 de teste, iar restul de 5.690 au fost făcute la cerere.

  • Regina Maria: 340 de lei (rezultat în 72 de ore)
  • Sanador: 350 de lei (rezultat în 72 de ore)
  • Clinica Sante: 283,5 lei
  • Clinica Synevo: 285 lei (rezultat în 72 de ore)
  • Clinica Medsano: 320 de lei (rezultat în 24-48 de ore)
  • Medlife: 120 de lei (rezultat în 72 de ore)
  • Clinica Med Center: 125 de lei (rezultat în 48 de ore)
  • Clinica Gral Medical: 120 de lei (rezultat în 48 de ore)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024