Alaptarea la san poate fi dureroasa atunci cand mama se confrunta cu rani la sani. Numite ragade mamare, acestea sunt mici fisuri ale mamelonului produse in timpul alaptarii din diferite cauze – cele mai importante fiind atasarea incorecta la san a bebelusului si pozitia gresita in timpul alaptarii.
Atasarea corecta la sani
Buzele bebelusului sunt rasfrante, buza superioara apuca putin deasupra mamelonului, cea inferioara prinde o mare parte din areola. Sanul se introduce in gura bebelusului de la nivelul nasului, trebuie pus bebelusul la inaltimea aceea si stimulat putin pe nas cu mamelonul, in partea de jos, spre gura, astfel incat sa o deschida cat mai mare posibil.
Cand e gura deschisa bine, se tinteste cu mamelonul palatul moale (cerul gurii, inspre interior, masati-va cu degetul cerul gurii sa vedeti unde incepe palatul moale), nu centrul gurii. Cu o miscare ferma, sustinand copilul nu de cap ci de ceafa cu antebratul (deci bebelusul tinut pe antebrat, nu pe cot), se face atasarea.
Bebelusul trebuie pozitionat cu intreg corpul inspre mama, nu doar cu fata/capul. De asemenea, barbia bebelusului trebuie sa fie in contact cu sanul si trebuie sa creeze un vid atunci cand suge. Sa nu alunece, sa nu scape sanul. Pe fond de ragade, doare.
Cand bebelusul nu se ataseaza bine, il puteti desprinde de la san folosind degetul mic introdus in coltul gurii acestuia, apoi incercati sa il atasati din nou. Desprinderea bebelusului de san trebuie facuta cu blandete, asa cum este descris mai sus, deoarece, in unele cazuri, desprinderea incorecta de la san poate sta si ea la baza aparitiei ranilor.
7 pasi care trebuie respectati pentru o alaptare corecta
Pozitia corecta de alaptare
De obicei mamele tind sa isi alapteze bebelusii in aceeasi pozitie, fiindu-le mai comod sa faca mereu cum s-au invatat. Pastrand mereu aceeasi pozitie de supt, bebelusul atinge cu gingiile aceeasi zona mereu, iar daca apar probleme la atasare, aceeasi zona e ranita mereu.
Corectarea din timp a pozitiei de alaptat, imediat cu observi ca ai dureri, usturimi sau chiar disconfort, este esentiala. Incearca mai multe pozitii pana cand o gasesti pe cea in care tu si bebelusul va simtiti cel mai bine.
O pozitie care ajuta atunci cand ai ragade este cea culcata: bebelusul sta pe-o parte, lipit de burtica si pieptul tau, cu fata inspre tine.
Frenul lingual, cauza a ragadelor
In cazul in care frenul este prea scurt, limba nu trece peste gingiile de jos, bebelusul scapa sanul, scoate sunete. Daca limba nu se poate misca in voie, nu stimuleaza cum trebuie areola, de aici poate rezulta o productie necorespunzatoare, bebelusul nu se hraneste cum trebuie.
Operatia de taiere a frenului este foarte simpla, aceasta poate fi taiat de catre un medic chirurg. Verificati acest aspect inca din spital, cadrele medicale specializate va pot ajuta. Mai tarziu pot aparea chiar si tulburari de vorbire, de aceea, in functie de caz, ar fi bine ca interventia sa fie efectuata cat mai devreme.
Ata de sub limba, o piedica in calea alaptarii si dezvoltarii sugarului
Solutii pentru tratarea ragadelor
1. Bai de aer
Stati cu sanii la aer cat mai mult, intre alaptari, iar cand ii spalati, evitati sapunul. Apa este de ajuns.
2. Aplicarea de lapte matern pe sfarcuri
Laptele matern are multe proprietati de vindecare, de aceea va poate ajuta in cazul ranilor. Dupa ce suge bebelusul, mulgeti cateva picaturi de lapte si aplicati-le pe mameloane, apoi stati cat mai mult cu sanii la aer.
3. Creme vindecatoare
In farmacii pot fi gasite mai multe produse care ajuta la vindecarea mai rapida a ragadelor, prin lubrifiere si hidratare.
Cea mai eficienta este lanolina pura sau cremele cu lanolina. Aceasta substanta secretata natural de oi este hidratanta, cicatrizeaza, calmeaza si repara tesutul mamar suferind. Cremele cu lanolina se pot aplica oricand, si inainte si dupa supt, nu au contraindicatii pentru bebelusi si chiar dau rezultate.
Mai exista si varianta untului de shea si chiar a untului de cocos, ambele naturale.
O crema foarte utilizata este Garmastan si desi ingredientele sale nu sunt 100% naturale poate fi utilizata ca ultim resort in cazul in care alte solutii nu functioneaza.
4. Solutiile saline sau cu bicarbonat de sodiu
Se pun intr-un bol 250 ml apa calduta si 2 linguri de sare/bicarbonat, apoi se scufunda sanii in solutie, timp de 2 minute fiecare (daca la ambii sani sunt rani). Se lasa la uscat, se spala iar dupa aceea se aplica un strat de lanolina.
Atentie! Nu folositi acest remediu daca sanul sangereaza.
5. Produse pentru cicatrizarea ranilor
Daca ranile sunt profunde puteti folosi si un produs pentru cicatrizare, precum Cicatrizin de la Tis, Cicaplast de La Roche Posay, Cicalfate de la Avene sau Cicactive de la Uriage.
6. Proteze de silicon
Desi pot fi de ajutor, se recomanda precautie deoarece uneori pot avea mai multe dezavantaje decat beneficii.
– Aportul de lapte prin mameloanele de silicon este mai scazut, bebe nu suge la fel de eficient si prin urmare mama trebuie sa urmareasca bebelusul cu atentie pentru a se asigura ca acesta mananca suficient.
– Protectiile vin in diferite marimi, mama trebuie sa aleaga marimea potrivita, altfel risca sa isi agraveze ranile
– Bebelusul se poate obisnui cu protectiile, ceea ce poate face ca renuntarea la ele si revenirea la san sa fie foarte dificila
Daca totusi apelati la acestea, incercati sa le folositi pe o perioada cat mai scurta si in paralel aplicati solutiile anterioare.
Secrete despre alaptare pe care trebuie sa le cunoasca viitoarele mamici