Prima pagină » Culinar » Cum prepari pilaful de orez cu legume. O garnitură sănătoasă și copioasă

Cum prepari pilaful de orez cu legume. O garnitură sănătoasă și copioasă

28 feb. 2025, 10:28,
în Culinar

Pilaful de orez cu legume este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru o masă sănătoasă. Acest preparat se face ușor și este un deliciu pentru întreaga familie.

Această mâncare poate fi servită atât ca garnitură, cât și ca fel principal, fiind ideală pentru vegetarieni, pentru cei care țin post sau pentru cei care doresc să înlocuiască orezul simplu cu o variantă mai savuroasă și plină de vitamine.

Rețetă de pilaf de orez cu legume

Orezul este un aliment de bază ce se poate folosi în diverse preparate, însă în principal el este folosit ca garnitură la mese. Acesta poate fi servit simplu, sau cu legume, pentru un plus de aromă.

Ingrediente: 1 cană de orez, 2-3 linguri de ulei (de preferat ulei de măsline), 1 ceapă medie, 1 morcov mare, 1 ardei gras roșu sau galben, 1 zucchini mic, 1 roșie (sau ½ cană de roșii cuburi din conservă), 2 căței de usturoi, 2 căței de usturoi, sare și piper după gust, 1 linguriță de boia dulce (pentru un plus de culoare și aromă), 2 căni de supă de legume (sau apă), ierburi aromatice (pătrunjel sau cimbru, opțional).

Începe prin a spăla și curăța legumele. Taie ceapa în cuburi mici, morcovul și ardeiul în fâșii subțiri, iar zucchini-ul în rondele sau cuburi. Dacă folosești roșii proaspete, taie-le în cuburi mici, iar usturoiul curăță-l și zdrobește-l ușor cu lama unui cuțit.

Într-o cratiță sau tigaie adâncă, pune uleiul la încins pe foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine aurie și transparentă, aproximativ 3-4 minute. Apoi, adaugă usturoiul și călește-l timp de 1 minut pentru a-și elibera aroma.

Adaugă morcovul, ardeiul, zucchini-ul și mazărea (dacă folosești) în cratiță și călește-le timp de 5-7 minute,  amestecând ocazional, până când devin ușor moi, dar încă își păstrează textura crocantă. Dacă folosești roșii, adaugă-le acum, împreună cu boiaua dulce, și amestecă bine.

Fierberea orezului

Spală orezul sub apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon. După ce legumele sunt gata, adaugă orezul în cratiță și amestecă bine pentru a-l combina cu legumele. Adaugă apoi supa de legume (sau apă) și condimentează cu sare și piper după gust. Dacă dorești, poți adăuga și puțin cimbru sau pătrunjel pentru o aromă suplimentară.

După ce ai adăugat lichidul, lasă pilaful să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 15-20 de minute, până când orezul absoarbe toată apa și devine fraged. Este important să nu amesteci prea des orezul în timpul fierberii, pentru a nu-l zdrobi.

După ce orezul este fiert, lasă-l să se odihnească acoperit timp de 5-10 minute înainte de a-l servi. Poți să-l presari cu pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de prospețime și culoare.

Pilaful de orez cu legume poate fi servit alături de o salată proaspătă sau ca garnitură pentru diverse preparate din carne sau pește. Este o rețetă versatilă, care poate fi adaptată în funcție de legumele disponibile sau de preferințele personale.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Ce au descoperit medicii la autopsia lui Emanuel, medicul de 28 ani găsit mort în locuința sa. Care ar fi cauza morții
observatornews.ro
Brânza de oaie "din Sibiu", dusă la analize. Rezultatele şocante, arătate apoi producătorilor
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Vine vara în România, vor fi peste 28 de grade Celsius. ANM anunţă vreme ciudată în următoarea lună
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`