Prima pagină » Culinar » Cum prepari o mâncare de urzici de post – Beneficiile acestui preparat

Cum prepari o mâncare de urzici de post – Beneficiile acestui preparat

26 iun. 2024, 14:09,
BZI.ro, în Culinar

Rețeta de mâncare de urzici de post este una tradițională, cu o savoare autentică, ce încântă papilele gustative. Foarte ușor de preparat, aceasta este una perfectă pentru perioadele în care se ține post, fiind totodată foarte sănătoasă.

Rețeta de mâncare de urzici de post

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 500 grame de urzici proaspete, 2 cepe, 6 căței de usturoi, 1 lingură de mărar verde, 250 ml de untdelemn, 1 lingură de făină, sare, după gust.

Urzicile se găsesc, începând cu luna mai, în piețe, găsindu-se mai greu cele de cultură. Important este ca ele să fie proaspete, verzi, cu frunze ferme. Pentru a le spăla cât mai corect, e recomandat să le puneți într-un vas cu multă apă, urmând a le clăti energetic.

După spălare, opăriți urzicile pentru 2-3 minute în apă clocotită, în care ați pus sare. Ulterior, le scoateți într-o strecurătoare pe care o treceți sub un jet de apă rece, iar apoi le tocați mărunt. Din apa în care le-ați fiert, păstrați o cană de zeamă.

Următorul pas este să căliți ceapa în puțin ulei, apoi adăugați lingura de făină, lăsând puțin să se facă. Peste, turnăm puțin câte puțin, zeama în care am fiert urzicile.

Când făina se îngroașă puțin, adăugăm urzicile tocate, încă puțină apă, și lăsăm să fiarbă împreună aproximativ 10 minute. La final adăugăm usturoiul trecut prin presă, stingem focul și punem un capac. Lăsăm așa pentru încă 5 minute pentru o aromă mai puternică. Apoi este gata de servire.

Proprietățile urzicii

Urzica este o sursă foarte bună de nutrienți, conținând, de asemenea, proteine, grăsimi, fibre alimentare si carbohidrați, dar și minerale, clorofilă, aminoacizi, lecitina, carotenoide și vitamine.

Cercetările arată că are proprietăți antiinflamatoare, analgezice, hepatoprotectoare, antioxidante, antivirale, antiandrogenice, anticanceroase, hipotensive, diuretice.

Se presupune că urzica ar mai avea și următoarele beneficii: poate contribui la reducerea inflamației (de exemplu, artrită), poate fi folosită pentru ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată, poate fi un posibil remediu pentru rinita alergică, poate reduce hipertensiunea arterială (poate stimula producția de acid nitric, care acționează ca un vasodilatator și are compuși ce pot acționa ca blocanți ai canalelor de calciu), poate contribui la controlul glicemiei, poate ajuta la menținerea sănătății ficatului (datorită proprietăților sale antioxidante), poate contribui la vindecarea rănilor și arsurilor (aplicarea cremelor cu urzici pe răni, inclusiv pe arsuri, poate ajuta la vindecarea acestora).

Pe lângă numeroasele beneficii, urzica are si câteva contraindicații. Este recomandată evitarea urzicii pentru persoanele alergice, femeile gravide sau care alăptează, precum și al persoanelor în vârstă sau al celor care suferă de tensiune arterială scăzută sau diabet.

Dacă iei medicamente precum anticoagulante, diuretice, medicamente pentru tensiunea arterială sau antiinflamatoare, sau alte ierburi și suplimente, este recomandat să te consulți cu medicul înainte de a consuma sau interacționa cu urzicile.

Excluzând această categorie de persoane, rețeta de mâncare de urzică de post este una foarte benefică pentru sănătate, urzica conținând numeroși nutrienți care ajută organismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *