Prima pagină » Culinar » Cum prepari cel mai gustos nectar de gutui? Rețeta, pas cu pas

Cum prepari cel mai gustos nectar de gutui? Rețeta, pas cu pas

03 mart. 2025, 10:06,
în Culinar

Prepararea nectarului de gutui este o metodă excelentă de a păstra aroma unică al acestui fruct și de a te bucura de ea pe tot parcursul anului.

Gutuile sunt niște fructe aromate, dar destul de acre pentru a fi consumate ca atare, motiv pentru care este recomandat să le folosești pentru a prepara diverse băuturi sau dulcețuri.

Cum prepari nectarul de gutui

Gutuile sunt fructe delicioase care se pot folosi în diverse rețete delicioase. Pentru a prepara nectarul, ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de gutui (gutuile trebuie să fie coapte, dar ferme), 500 g de zahăr, 1 litru de apă, sucul de la o lămâie (pentru a preveni oxidarea și a adăuga un plus de prospețime), o jumătate de linguriță de vanilie (opțional, pentru un gust mai rafinat), un praf de sare (pentru a echilibra aciditatea).

Primul pas în prepararea nectarului de gutui este curățarea fructelor. Spală bine gutuile sub jet de apă pentru a îndepărta eventualele impurități. Întrucât gutuile au o coajă destul de groasă, nu este necesar să le decojești.

După ce le-ai spălat, taie-le în jumătate și îndepărtează semințele și miezul, care este destul de tare și nu se va folosi la nectar. Taie fiecare jumătate în bucăți mici pentru a ușura procesul de fierbere.

Pune bucățile de gutui într-o oală mare și adaugă apa. Lăsând gutuile la fiert, acoperă oala parțial pentru a preveni evaporarea rapidă a apei. Lasă gutuile să fiarbă aproximativ 30-40 de minute, sau până când acestea devin moi și se pot zdrobi ușor cu o furculiță. În acest moment, este important să amesteci din când în când pentru a evita arderea gutuilor și pentru a te asigura că se fierb uniform.

După  ce gutuile s-au fiert bine, pune un tifon sau o sită fină într-un bol mare și toarnă amestecul de gutui fiert prin ea. Această procedură are scopul de a obține doar sucul, separându-l de restul pulpei și cojilor. Poți presa ușor cu o lingură pentru a obține mai mult suc. Dacă vrei un nectar mai dens, poți lăsa amestecul să se scurgă natural.

Zaharisirea și stocarea produsului

În sucul obținut, adaugă zahărul și pune-l din nou pe foc mic. Amestecă constant până când zahărul se dizolvă complet și se formează un sirop fin. La acest moment, adaugă sucul de lămâie și vanilie, dacă dorești să îmbogățești aroma nectarului. Lămâia ajută și la conservarea culorii și a aromei gutuilor. Continuă să fierbi nectarul pentru încă 5-10 minute, pentru a îngroșa puțin siropul.

După ce nectarul a ajuns la consistența dorită, oprește focul și lasă-l să se răcească puțin. Toarnă-l într-o sticlă sau într-un borcan sterilizat. Asigură-te că recipientul este etanș pentru a preveni contaminarea cu bacterii.

Dacă dorești să păstrezi nectarul pentru o perioadă mai lungă, poți opta pentru pasteurizare: fierbe borcanele sau sticlele în apă timp de 10-15 minute pentru a asigura o conservare mai bună.

Dacă vrei ca nectarul să fie mai dulce, poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de preferințele tale. În loc de vanilie, poți experimenta cu alte arome, precum scorțișoara sau cuișoarele, pentru un gust mai exotic. Nectarul se gutui se poate consuma imediat sau se poate păstra pentru iarnă, având grijă să fie depozitat într-un loc răcoros și întunecat.

Prepararea nectarului de gutui este simplă, iar rezultatul este plin de savoare și îți permite să te bucuri de gustul de toamnă în orice perioadă a anului, completând cămara cu bunătăți.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025