Prima pagină » Culinar » Cum prepari cel mai gustos ghiveci de legume la cuptor. Rețetă și sfaturi

Cum prepari cel mai gustos ghiveci de legume la cuptor. Rețetă și sfaturi

25 iun. 2024, 15:00,
BZI.ro, în Culinar

Rețeta de ghiveci de legume la cuptor este una care îți va aminti de rețetele copilăriei. Aceasta este una sănătoasă, plină de arome, datorită diversității de legume.  

Rețetă de ghiveci de legume la cuptor 

Ingredientele de care ai nevoie, înainte de a începe, sunt: 1-2 cepe mari, 2 morcovi,1 ardei gras, mazăre, fasole verde, 1 vânătă mică, 1 dovlecel mic, brocoli, sfeclă roșie, conopidă, varză, bame, capere, țelină rădăcină și frunze, porumb, ciuperci, păstârnac, orice fel de legume, 3-4 cartofi, verdeață (mărar și pătrunjel), sare, piper, ardei iute, boia de ardei dulce, cimbru, dafin, 3-4 linguri ulei, 1-2 căței de usturoi, 50 ml vin alb, roșii, bulion sau suc de roșii. 

Timpul de preparare va fi de aproximativ o oră și 40 de minute.  

Legumele pe care le folosiți în rețetă pot fi și congelate, în funcție de posibilități și preferințe. De asemenea, cantitățile de legume pot fi după gust, tot ce contează e să le tăiați felii (nu mărunt). 

Legumele tăiate se pun într-o tavă, peste care puneți ulei și condimente. Apoi puneți bulionul sau sucul de roșii, completat cu apă.  

Se acoperă cu folie sau capac și se pune la cuptor, la focul potrivit. După o oră se verifică legumele, se gustă și se mai adaugă condimente, dacă este necesar.  

Se adaugă apoi vinul și se mai bagă la cuptor, fără capac, pentru a se rumeni. Se mai lasă doar 10-15 minute.  

Se servește rece sau cald, cu mărar deasupra 

Ghiveciul de legume – rețetă sănătoasă de post 

O altă variantă de pregătire a acestei rețete este prin înăbușirea legumelor pe rând, începând cu ceapa, în funcție de cât de repede fierb.  

Un gust de savoare mâncării dă dacă căliți legumele, pe rând, cu cât mai puțin ulei posibil.  

O altă variantă este de a coace legumele, după care să le adăugați în sos.  

Această rețetă poate fi servită simplă, cu pâine proaspătă și brânză telemea, dar la fel de bine merge și cu pui pe sticlă, pește, sau chiar cu cartofi fierți. Și cu orez este la fel de gustoasă.  

Câteva sfaturi utile ar fi: încercați să folosiți dovlecei cât mai mici și să îi tăiați în rondele, își vor păstra forma și în schimb nu vor avea semințe, vinetele să fie cât mai proaspete pentru a nu avea un gust amar. Dacă nu sunt suficient de proaspete, așezați-le într-o soluție de apă cu puțină sare pentru 5 minute, după care clătiți cu apă. 

Rețeta de ghiveci de legume la cuptor este una foarte simplă, gustoasă, care amintește de rețetele bunicii din copilărie.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *