Prima pagină » Culinar » Cum prepari cea mai delicioasă shaorma la farfurie acasă! Mai bună și mai sănătoasă decât cea cumpărată

Cum prepari cea mai delicioasă shaorma la farfurie acasă! Mai bună și mai sănătoasă decât cea cumpărată

08 oct. 2024, 13:28,
în Culinar

Shaorma la farfurie este una dintre cele mai populare variante de fast-food din întreaga lume, având la bază o combinație savuroasă de carne fragedă, legume proaspete, cartofi prăjiți și sosuri delicioase.

Spre deosebire de varianta clasică în lipie, shaorma la farfurie oferă o alternativă mai lejeră, unde toate ingredientele sunt servite separat pe o farfurie, pentru a putea fi savurate în voie. Iată cum poți face această rețetă, simplu și rapid.

Rețetă de shaorma la farfurie

Pentru a pregăti o shaorma la farfurie pentru 4 porții, vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 600-700 g piept de pui sau pulpă dezosată (poți folosi și carne de vită sau miel, în funcție de preferințe), 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță chimen măcinat, 1 linguriță coriandru măcinat, sare și piper după gust, zeama de la o jumătate de lămâie, 4 cartofi mari, ulei pentru prăjit, o roșie mare, un castravete, o ceapă roșie, o jumătate de varză mică (opțional), o legătură de pătrunjel și condimente pentru asezonat salata. Pentru sos, ai nevoie de 200 g iaurt greces, 2 linguri maioneză, 2 căței de usturoi, 2 linguri pastă de susan (tahini), zeamă de la o jumătate de lămâie, sare și piper, ardei iute (opțional).

Pentru început, pregătește carnea. Dacă folosești piept de pui, taie-l în fâșii subțiri. Pune fâșiile într-un bol și adaugă uleiul de măsline, usturoiul tocat fin, boiaua, chimenul, coriandrul, sarea, piperul și zeama de lămâie. Amestecă bine totul și lasă carnea la marinat pentru cel puțin 30 de minute, de preferat în frigider. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, carnea poate fi marinată și pentru câteva ore, pentru un gust mai intens.

După marinare, gătește carnea într-o tigaie încinsă cu puțin ulei sau pe un grătar, până când devine fragedă și ușor rumenită. Este important ca fâșiile de carne să fie gătite uniform și să aibă o textură suculentă.

Curăță cartofii și taie-i în fâșii groase. Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă și prăjește cartofii până devin aurii și crocanți. După prăjire, scoate-i pe un șervețel de bucătărie pentru a absorbi excesul de ulei și presară sare după gust.

Dacă preferi o variantă mai sănătoasă, poți coace cartofii în cuptor, la 200 de grade, timp de 30-40 de minute, stropindu-i cu puțin ulei și asezonându-i cu sare și ierburi aromatice.

Pregătirea salatei și a sosului

În timp ce carnea se gătește și cartofii sunt prăjiți, poți pregăti salata. Taie roșia, castravetele și ceapa roșie în cuburi mici. Dacă alegi să folosești varză, taie-o fin. Adaugă pătrunjelul tocat mărunt și asezonează salata cu sare, piper, ulei de măsline și oțet balsamic sau zeamă de lămâie, după preferințe.

Pentru a face sosul, amestecă iaurt grecesc cu maioneza, usturoiul pisat, sare și zeama de lămâie. Acest sos va adăuga un gust proaspăt și cremos shaormei.

Pentru sosul de tahini, amestecă pasta de susan cu puțină apă, zeamă de lămâie, sare și, dacă îți place picant, poți adăuga și puțin ardei iute.

Odată ce toate ingredientele sunt pregătite, tot ce rămâne de făcut este să asamblezi shaorma pe farfurie. Începe cu o porție generoasă de carne gătită, adaugă cartofii crocanți alături și pune salata proaspătă lângă. Completează cu sosurile de usturoi și tahini peste carne și cartofi, iar pentru un plus de savoare, poți presăra deasupra puțin pătrunjel proaspăt tocat sau chiar felii subțiri de ardei iute.

Prepararea shaormei la farfurie acasă este o activitate plăcută și accesibilă, care îți permite să personalizezi fiecare element al rețetei în funcție de preferințele tale. Fie că alegi carne de pui, vită sau chiar o variantă vegetariană, acest preparat rămâne o masă consistentă și gustoasă, perfectă pentru prânz și cină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`