Unul dintre bunătățile care nu ar trebui să vă lipsească din cămară este delicioasa dulceață din coji de pepene verde. Este gustoasă și aromată, iar bucățile fructului au aspect de jeleu.
Dulceața de coji de pepene verde este considerată un deliciu, deși nu este atât de populară. Aceste fructe sunt răcoritoarele verii, care oferă organismului vitamine, minerale, antioxidanți care ajută și la scăderea în greutate.
Ce ingrediente folosim pentru dulceața de coji de pepene verde
Pentru această dulceață de coji de pepene verde aveți nevoie de 1 kg de coji de pepene, doar partea albă și puțin fruct, 1 kg de zahăr, sau chiar mai puțin, în funcție de cât de dulce doriți să fie, 1 lămâie tăiată în felii și 50 ml de zeamă de la o lămâie, esență de vanilie.
Pentru început se spală bine pepenele pe coajă, apoi îl feliați și îndepărtați miezul. Se pune miezul la frigider, în caserole cu capac în cazul în care nu îl consumați imediat.
Se recomandă să mai lăsați pe coaja pepenului și un strat subțire de miez roșu pentru a da culoare dulceții. Se îndepărtează apoi parte verde a cojii, folosind un cuțit de legume. Tăiați fiecare coajă de pepene în cuburi mici.
Apoi în cratița în care se va fierbe dulceața se pun pe rând cuburile de joci și le stropiți cu zeama de la lămâie. Se pune zahărul și din nou un rând de cuburi, se continuă tot așa, ultimul rând fiind din zahăr. Se agită ușor cratița și se lasă la rece timp de 3 – 4 ore până când se formează un sirop.
Se pune cratița pe foc și se fierbe dulceața de coji de pepene verde pentru 30 – 40 de minute. Nu o fierbeți exces pentru a nu se transforma în gem, ca gemul de piersici natural, și urmăriți ca siropul să devină consisten, iar cuburile din cojile de pepene să devină sticloase, ca niște jeleuri.
Nu uitați să îndepărtați spuma care se formează la suprafață, iar după ce dulceața devine limpede, adăugați păstaia de vanilie.
Se pune dulceața de coji de pepene verde în borcane sterilizate și se închid ermetic pentru ca mai apoi să se acopere cu pături și se lasă să se răcească lent. Apoi pot fi depozitate în cămară și vă puteți răsfăța cu gustul delicios al dulceții de coji de pepene verde alături de familie.
Ce beneficii pentru sănătate are coaja de pepene
Pepenele verde este fructul vedetă al sezonului cald. Acesta are nenumărate beneficii pentru sănătate și poate fi inclus cu ușurință în dieta zilnică. Pe lângă nutrienții esențiali organismului, pepenele roșu poate fi utilizat chiar și în dietele de slăbire.
Conținutul mare de apă îl face să fie un fruct ideal pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. Însă nu doar miezul fructului poate fi folosit, ci și coaja acestuia.
Este un mod ideal de a reduce risipa de alimente și de a include mai mulți nutrienți benefici în dieta ta. Însă, înainte de a consuma cojile de pepene este important să le spălați cât mai bine. În felul acesta veți îndepărta pesticidele și impuritățile care s-ar putea afla pe suprafața cojilor de pepene.
O cană de pepene roșu poate conține peste un gram de fibre și peste 9 grame de zahăr. Atunci când consumați pepene roșu este foarte impotant să fiți atenți la cantitatea de zahăr care ajunge în corpul dvs. mai ales dacă te confrunți cu probleme de sănătate precum diabetul.
Spre deosebire de miez, cojile de pepene conțin mult mai multe fibre și mai puțin zahăr. Dietele bogate în fibre încetinesc absorbția zahărului în sânge și îți oferă mai rapid senzația de sațietate. Mai mult, unele studii au arătat faptul că o dietă bogată în fibre poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr în sânge.
Modul în care consumați cojile de pepene va influența aportul de nutrienți pe care organismul vostru îl va primi. Puteți adăuga cojile în smoothie, în salate de vară sau le puteți conserva într-o delicioasă dulceață de coji de pepene verde.