Prima pagină » Culinar » Cum preparăm pasta de ardei iute turcească? Rețeta explicată pas cu pas

Cum preparăm pasta de ardei iute turcească? Rețeta explicată pas cu pas

10 aug. 2024, 10:45,
în Culinar

Pentru a oferi un nou gust bucatelor, gospodinele pregătesc pastă de ardei iute turcească. În Turcia, pasta de ardei, alături de pasta de tomate, este foarte des folosită în bucătărie. Aceasta poate fi dulce, dacă este pregătită cu ardei roșu sau picantă, dacă este folosit ardei iute.

Pasta de ardei se adaugă la fripturi, diverse tocănițe, supe, carne tocată. Aceasta se poate folosi la prepararea sosurilor pentru mâncăruri din carne și pește. Este foarte delicioasă adăugată la sosul de iaurt cu mentă sau coriandru tocat, la marinarea cărnii și a pieptului de pui. Pentru o marinată pentru carne, uneori este suficient să diluați puțină pastă de piper cu ulei de măsline, să adăugați ierburi picante sau proaspete și să frecați acest amestec de  carne. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că bucățile de carne se lasă la marinat timp de 6-24 de ore și apoi se pune la cuptor sau sub grătar.

Sosul perfect pentru a pune carnea la marinat

Pentru a pregăti un sos din pastă de ardei iute pentru marinat carnea, începe prin a pregăti ardeii. Dacă folosești ardei proaspeți, spală-i bine și taie-i în bucăți mari. În cazul în care folosești ardei uscați, înmoaie-i în apă caldă timp de aproximativ 30 de minute până se înmoaie.

Într-o tigaie încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul, dacă le folosești, și sotează-le până devin translucide și aromate, aproximativ 5 minute. Apoi, adaugă ardeii tăiați în tigaie și continuă să-i sotezi încă 5-10 minute, până se înmoaie și se combină bine ceapa cu usturoiul.

Transferă amestecul într-un blender sau procesor de alimente și blenduiește până obții o pastă fină. Dacă pasta este prea groasă, poți adăuga puțină apă pentru a obține consistența dorită. Adaugă oțetul, zahărul și sare după gust, apoi amestecă bine până când toate ingredientele sunt bine combinate.

Lasă sosul să se răcească puțin la temperatura camerei. Transferă-l într-un borcan sterilizat și păstrează-l în frigider. Folosește sosul de pastă de ardei iute pentru a marina carnea, oferindu-i astfel o aromă picantă și savuroasă.

Ingrediente necesare pentru pregătirea pastei de ardei iute turcească

Pentru a pregăti pasta vei avea nevoie de ardei gras roșu în cantitate de 3 kg, ardei iute aproximativ 5 bucăți, sare în cantitate de 2 linguri sau după gust și 60 ml de ulei de măsline, Gătitul începe desigur prin a spăla ardeii. După care se îndepărtează tulpinile și semințele, se taie în 4 bucăți și se pun într-o cratiță mare. O singură oală nu va fi suficientă pentru atâția ardei.

Ardeii de împart în două vase, se toarnă câte un pahar de apă în fiecare, se pun pe foc și se fierb până când ardeii sunt moi. Se scurge apa și se strecoară ardeii. Treceți ardeii prin mașina de tocat carne. Se toarnă ardeii tocați într-o cratiță, se pune la foc mediu și se gătește continuu, amestecând pentru ca ardeii să nu se lipească de fundul cratiței.

Gătiți până când cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat, apoi reduceți focul la mediu-jos și gătiți în continuare, amestecând constant. Pe măsură ce conținutul începe să se transforme într-o pastă și există foarte puțin lichid, reduceți focul. În acest moment turnați sarea, amestecați până când s-a dizolvat complet. Gătiți pasta până când se evaporă tot lichidul. La sfârșitul gătitului, turnați ulei de măsline, gătiți timp de 10-15 minute și opriți focul. Astfel, pasta de ardei iute turcească este gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *