Infectarea unghiilor cu diverse ciuperci poarta numele de onicomicoza, iar contaminarea se face prin atingerea unor obiecte precum foarfeci, ciorapi, prosoape, prin frecventarea bazinelor si piscinelor, a salilor de gimnastica, saloanelor de manichiura/pedichiura. Onicomicoza se manifesta in primul rand prin modificarea aspectului unghiilor – apar zone albe, galbene sau maro deschis, unghia isi pierde luciul si transparenta, se ingroasa si se poate dezlipi de pe patul unghial. Astfel de schimbari apar mai intai la marginea libera a unghiei si pot sa coboara spre baza, cuprinzand toata unghia. Boala trebuie neaparat tratata, pentru ca reprezinta o sursa permanenta de infectie pentru unghiile sanatoase, pentru persoanele din jur, si poate duce la o serie de complicatii. Mai ales la cei care sufera de diabet sau tulburari ale circulatiei periferice, poate conduce la infectii precum erizipelul. Iata cateva remedii naturale care ajuta la tratarea ciupercii unghiei:
Otet de cidru de mere. Se inmoaie zilnic zonele afectate intr-un amestec ce contine cel putin 50% otet si restul apa, timp 30 de minute.
Peroxid de hidrogen. Unghia bolnava trebuie taiata cat mai scurt, se inmoaie o discheta de bumbac in peroxid si se aplica direct pe zona in cauza, apoi se lasa sa se usuce.
Ulei de arbore de ceai. Puneti cateva picaturi pe locul afectat, si faceti astel de minim trei ori pe zi.
Tratamentele naturiste pot avea unele dezavantaje. Ele pot remedia simptomele infectiilor fungice insa nu le vindeca, fiind posibila reaparitia acestora dupa incetarea tratamentului. Deseori trebuie facute mai multe aplicari, iar rezultatele pozitive nu se vad repede – abia dupa cateva saptamani. De asemenea, unele remedii naturiste pot usca sau irita pielea din jurul infectiei.