Întâlnită în principal printre copii, impetigo (bubele dulci) reprezintă o afecțiune contagioasă caracterizată de apariția unei erupții cutanate, cu predilecție în zona nasului și a gurii. Colocvial, această infecție mai este denumită și „bube dulci”.
În altă ordine de idei trebuie precizat faptul că sunt mai multe tipuri de bubițe pe corp, unele sunt roșii, altele sunt la fel ca cele din acest articol. Trebuie reținut faptul că, indiferent de bubițe, este absolut indicat să apelezi la ajutor de specialitate.
Câte tipuri de bube dulci există
Impetigo este o infecție bacteriană, în care doi agenți patogeni potențiali sunt identificați ca responsabili: Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes (streptococ beta-hemolitic de grup A). Această afecțiune prezintă un risc semnificativ de transmitere, motiv pentru care se recomandă izolarea pacienților afectați, cu evitarea, în special, a locurilor de colectivitate precum școlile, grădinițele și zonele de joacă. În funcție de agentul patogen care declanșează infecția și de modul în care se manifestă, impetigo poate fi clasificat în două tipuri: bulos și nonbulos.
Impetigo nonbulos (impetigo contagios)
Cunoscută și sub denumirea de impetigo contagios, această formă de boală este cea mai întâlnită (în aproape trei sferturi din cazuri) și este cauzată de infectarea cu S. aureus sau S. pyogenes. În unele situații de impetigo, ambele bacterii sunt prezente simultan, cu stafilococul instalându-se pe fundalul infecției streptococice.
Se caracterizează prin apariția de vezicule pline cu lichid sau puroi, cu un caracter pruriginos, care se rup ușor, formând apoi o crustă de culoare maronie, iar în final, semne roșii care se atenuează treptat. De obicei, crustele și semnele se vindecă ușor, fără a genera complicații.
Impetigo bulos
În opoziție față de forma nonbulosă a bolii, impetigo bulos este o infecție cauzată exclusiv de stafilococi, în care toxinele secretate de S. aureus atacă stratul superficial al pielii, afectând aderența acesteia și generând vezicule (bule) de dimensiuni moderate. Grupul cel mai susceptibil la această formă de impetigo este reprezentat de sugari și copiii cu vârsta de până la 2 ani. Eruptiile sub formă de bule pot apărea pe membrele superioare și inferioare, precum și pe suprafața pielii trunchiului. Bulele nu provoacă durere, dar pot cauza prurit, iar după spargerea lor, se formează cruste de culoare galbenă.
Tratamentul infectiei impetigo
După ce medicul a confirmat diagnosticul de impetigo, va sugera atât un regim terapeutic medicamentos, cât și respectarea unor rigori igienice pentru a preveni extinderea bolii. În tratamentul medicamentos, se va prioritiza administrarea unui antibiotic, fie pe cale orală, fie prin aplicarea locală a unor antibiotice de uz topic. Între antibioticele frecvent utilizate în tratamentul local se numără neomicina, mupirocina și acidul fusidic. În situația în care pacientul nu răspunde adecvat la tratamentul antibiotic, se recomandă prelevarea de culturi de la nivelul crustelor pentru realizarea unei antibiograme, cu scopul de a identifica atât agentul patogen responsabil, cât și antibioticele eficiente împotriva acestuia.
La nivel local, se pot utiliza și preparate cu proprietăți antiseptice și cicatrizante, în paralel cu o igienă meticuloasă în zonele afectate. Leziunile trebuie curățate cu apă călduță și săpun, iar înmuierea acestora în apă timp de 10-15 minute facilitează eliminarea cu delicatețe a crustelor. Până la vindecarea crustelor sau după cel puțin 48 de ore de la începutul tratamentului cu antibiotice, se va evita contactul cu alte persoane, fiind recomandată izolarea la domiciliu. De asemenea, se sugerează ca membrii aceleiași familii să nu partajeze prosoape, haine sau lenjerii cu pacientul, iar obiectele utilizate de acesta să fie ulterior sterilizate.
Impetigo este o afecțiune relativ des întâlnită și, de obicei, se remite fără a crea dificultăți semnificative pentru pacient. Cu toate acestea, este esențial să se respecte cu strictețe tratamentul și rutina de igienă și îngrijire locală pentru a preveni posibile complicații severe. În același timp, se recomandă monitorizarea periodică și susținerea sistemului imunitar pentru a preveni recidivele.