Prima pagină » Sanatate » Cum poți ști dacă suferi de sclerodermie, boala care afectează de 4 ori mai multe femei

Cum poți ști dacă suferi de sclerodermie, boala care afectează de 4 ori mai multe femei

11 dec. 2024, 13:33,
în Sanatate

Ceea ce determină corpul să producă prea mult colagen, o proteină de care ai nevoie pentru o piele și un țesut sănătoase, este o afecțiune numită sclerodermie. Este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă organismul în loc să-l protejeze. Poate duce, de asemenea, la complicații care pun viața în pericol.

Boala autoimună este o afecțiune rară care determină corpul să producă țesut mai gros decât ar trebui. Deși afectează pielea de obicei, poate provoca simptome în orice țesut.

Sclerodermie, simptome și cauze

O boală autoimună reprezintă o serie de tulburări ce apar atunci când sistemul imunitar atacă accidental corpul în loc să-l protejeze, ca și cum nu mai poate face diferența între ceea ce este sănătos și ceea ce nu este, cum ar fi o bacterie sau un virus. Dacă suferi de sclerodermie, sistemul imunitar determină celulele să producă prea mult colagen, de care corpul are nevoie pentru menține țesutul conjunctiv puternic și sănătos. Totuși, când este în exces, pielea și alte țesuturi pot fi mai groase și mai fibroase decât ar trebui. Sclerodermia este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că va trebui să-ți gestionezi simptomele pentru o perioadă lungă de timp. Poate provoca, de asemenea, complicații care pun viața în pericol, dacă afectează țesutul din organe.

Sclerodermia localizată afectează doar o parte a corpului tău, pielea în general, și cauzează pete groase sau dungi care se simt cerate. Totuși, această formă se poate ameliora de la sine, iar de obicei nu se răspândește în alte părți ale corpului. Scleroza sistemică, pe de altă parte, poate afecta și alte organe, cum ar fi părți ale sistemului respirator și digestiv. Este mai probabil ca această boală să cauzeze complicații grave dacă îți afectează capacitatea de a respira sau de a procesa nutrienții.

Unii oameni care se confruntă cu sclerodermie incipientă nu au niciun simptom. Cel mai comun este apariția unor pete sau dâre de piele îngroșată, cerată, iar altele includ dureri articulare, rigiditate, oboseală și pierdere în greutate inexplicabilă. Ce alte simptome experimentezi și unde te afectează depinde de tipul pe care îl ai. Persoanele cu sclerodermie localizată sunt afectate într-o zonă specifică. Scleroza sistemică poate cauza multe simptome, de obicei în zone mai mari, inclusiv pe față și pe mâini. Pielea îngroșată apare pe degete sau pe degetele de la picioare și apoi se răspândește spre centrul corpului.

Experții nu știu cu siguranță ce cauzează sclerodermia. Unele studii au descoperit că poate fi ereditară, dar acest lucru este suficient de rar încât nu există dovezi definitive că este o tulburare genetică. Oricine poate dezvolta sclerodermie, dar anumite grupuri de oameni au un risc mai mare, de exemplu, femeile au de 4 ori mai multe șanse decât bărbații, precum și în cazul erupției dishidrotice. La fel și persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, este rar ca cei mai tineri de 30 de ani să fie afectați.

Diagnostic și tratament

Un medic va diagnostica sclerodermia printr-un examen fizic și câteva teste. S-ar putea să fie necesar să consulți un reumatolog sau un specialist în tratarea tulburărilor autoimune. Acesta îți va examina corpul și te va întreba despre simptomele, astfel că trebuie să îi spui  când le-ai observat pentru prima dată și dacă ceva pare să le agraveze. De asemenea, va trebui să faci câteva teste pentru a exclude alte afecțiuni care cauzează simptome similare. Analizele de sânge arată cât de bine funcționează sistemul tău imunitar, iar testele de funcție pulmonară – dacă plămânii sau sistemul respirator sunt afectați. Biopsia este utilizată pentru a îndepărta o mostră de piele afectată sau alt țesut pentru a fi testată într-un laborator, iar endoscopia pentru a afla dacă ai simptome gastrointestinale.

Nu există un tratament pentru sclerodermie, dar medicul te poate ajuta să găsești o combinație de tratamente care să gestioneze simptomele și să minimizeze impactul acestora asupra rutinei zilnice. Tratamentele de care ai nevoie depind de locul în care se manifestă semnele și de severitatea acestora. Pentru unele dintre cele comune se recomandă creme hidratante, pentru a preveni uscarea pielii. Imunosupresoarele împiedică sistemul imunitar să afecteze celulele și țesuturile sănătoase. În plus, un fizioterapeut te va ajuta să îmbunătățești modul în care corpul tău se mișcă, iar terapia cu lumină concentrată poate trata afecțiunile pielii. Unii oameni cu simptome severe ar putea avea nevoie de un transplant de celule stem pentru a înlocui celulele sanguine deteriorate cu unele sănătoase.

Să trăiești cu o afecțiune cronică poate fi extrem de frustrant. Astfel, poți apela cu încredere la un specialist care să te îndrume spre resurse suplimentare, cum ar fi grupurile de suport sau oportunitățile educaționale, pentru a te ajuta să gestionezi stresul și simptomele de sclerodermie.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
S-a pozat fără sutien, în baie! Imaginea provocatoare cu ispita Naba Salem de la Insula Iubirii 2025
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
15 judeţe şi Capitala intră de la 10.00 sub cod roşu de caniculă. Vor fi 43 de grade Celsius la umbră
Playsport.ro
VIDEO Primele imagini cu reîntâlnirea dintre Elena Udrea și Eva Maria. Fetița nu îi mai putea da...
Evz.ro
Risc uriaș în parcările din București. Poți rămâne fără bani
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a construi o casă în 2025. Lista completă și costurile implicate
Dailybusiness.ro
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025