Prima pagină » Sanatate » Cum poți ști dacă suferi de sclerodermie, boala care afectează de 4 ori mai multe femei

Cum poți ști dacă suferi de sclerodermie, boala care afectează de 4 ori mai multe femei

11 dec. 2024, 13:33,
în Sanatate

Ceea ce determină corpul să producă prea mult colagen, o proteină de care ai nevoie pentru o piele și un țesut sănătoase, este o afecțiune numită sclerodermie. Este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă organismul în loc să-l protejeze. Poate duce, de asemenea, la complicații care pun viața în pericol.

Boala autoimună este o afecțiune rară care determină corpul să producă țesut mai gros decât ar trebui. Deși afectează pielea de obicei, poate provoca simptome în orice țesut.

Sclerodermie, simptome și cauze

O boală autoimună reprezintă o serie de tulburări ce apar atunci când sistemul imunitar atacă accidental corpul în loc să-l protejeze, ca și cum nu mai poate face diferența între ceea ce este sănătos și ceea ce nu este, cum ar fi o bacterie sau un virus. Dacă suferi de sclerodermie, sistemul imunitar determină celulele să producă prea mult colagen, de care corpul are nevoie pentru menține țesutul conjunctiv puternic și sănătos. Totuși, când este în exces, pielea și alte țesuturi pot fi mai groase și mai fibroase decât ar trebui. Sclerodermia este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că va trebui să-ți gestionezi simptomele pentru o perioadă lungă de timp. Poate provoca, de asemenea, complicații care pun viața în pericol, dacă afectează țesutul din organe.

Sclerodermia localizată afectează doar o parte a corpului tău, pielea în general, și cauzează pete groase sau dungi care se simt cerate. Totuși, această formă se poate ameliora de la sine, iar de obicei nu se răspândește în alte părți ale corpului. Scleroza sistemică, pe de altă parte, poate afecta și alte organe, cum ar fi părți ale sistemului respirator și digestiv. Este mai probabil ca această boală să cauzeze complicații grave dacă îți afectează capacitatea de a respira sau de a procesa nutrienții.

Unii oameni care se confruntă cu sclerodermie incipientă nu au niciun simptom. Cel mai comun este apariția unor pete sau dâre de piele îngroșată, cerată, iar altele includ dureri articulare, rigiditate, oboseală și pierdere în greutate inexplicabilă. Ce alte simptome experimentezi și unde te afectează depinde de tipul pe care îl ai. Persoanele cu sclerodermie localizată sunt afectate într-o zonă specifică. Scleroza sistemică poate cauza multe simptome, de obicei în zone mai mari, inclusiv pe față și pe mâini. Pielea îngroșată apare pe degete sau pe degetele de la picioare și apoi se răspândește spre centrul corpului.

Experții nu știu cu siguranță ce cauzează sclerodermia. Unele studii au descoperit că poate fi ereditară, dar acest lucru este suficient de rar încât nu există dovezi definitive că este o tulburare genetică. Oricine poate dezvolta sclerodermie, dar anumite grupuri de oameni au un risc mai mare, de exemplu, femeile au de 4 ori mai multe șanse decât bărbații, precum și în cazul erupției dishidrotice. La fel și persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, este rar ca cei mai tineri de 30 de ani să fie afectați.

Diagnostic și tratament

Un medic va diagnostica sclerodermia printr-un examen fizic și câteva teste. S-ar putea să fie necesar să consulți un reumatolog sau un specialist în tratarea tulburărilor autoimune. Acesta îți va examina corpul și te va întreba despre simptomele, astfel că trebuie să îi spui  când le-ai observat pentru prima dată și dacă ceva pare să le agraveze. De asemenea, va trebui să faci câteva teste pentru a exclude alte afecțiuni care cauzează simptome similare. Analizele de sânge arată cât de bine funcționează sistemul tău imunitar, iar testele de funcție pulmonară – dacă plămânii sau sistemul respirator sunt afectați. Biopsia este utilizată pentru a îndepărta o mostră de piele afectată sau alt țesut pentru a fi testată într-un laborator, iar endoscopia pentru a afla dacă ai simptome gastrointestinale.

Nu există un tratament pentru sclerodermie, dar medicul te poate ajuta să găsești o combinație de tratamente care să gestioneze simptomele și să minimizeze impactul acestora asupra rutinei zilnice. Tratamentele de care ai nevoie depind de locul în care se manifestă semnele și de severitatea acestora. Pentru unele dintre cele comune se recomandă creme hidratante, pentru a preveni uscarea pielii. Imunosupresoarele împiedică sistemul imunitar să afecteze celulele și țesuturile sănătoase. În plus, un fizioterapeut te va ajuta să îmbunătățești modul în care corpul tău se mișcă, iar terapia cu lumină concentrată poate trata afecțiunile pielii. Unii oameni cu simptome severe ar putea avea nevoie de un transplant de celule stem pentru a înlocui celulele sanguine deteriorate cu unele sănătoase.

Să trăiești cu o afecțiune cronică poate fi extrem de frustrant. Astfel, poți apela cu încredere la un specialist care să te îndrume spre resurse suplimentare, cum ar fi grupurile de suport sau oportunitățile educaționale, pentru a te ajuta să gestionezi stresul și simptomele de sclerodermie.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Pomul pe care e bine să-l plantezi în luna iunie. Aduce noroc și prosperitate
observatornews.ro
Cât pierde anual România din evaziunea fiscală. Guda: "Sunt mai mulți bani pierduți din furăciune, decât tot programul PNRR"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Surpriză după surpriză pentru acești nativi. Li se schimbă toată viața
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Înălțarea Domnului ca să-ți meargă bine tot anul. Greșeala care „alungă norocul”
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
Câştigător Chefi la cuţite 2025. Decizia care a schimbat totul în finală. Cum s-a câştigat premiul de 30.000 de euro!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 mai 2025
29 mai 2025