Acarienii de praf sunt niște insecte care au doar aproximativ un sfert de milimetru lungime și sunt inofensive pentru cei mai mulți oameni. Dar dacă ai alergii, excrețiile acestora (nu acarienii în sine) pot fi cauza problemelor tale. Nu doar că excrețiile de acarieni de praf pot provocăa mâncărime în zona ochilor, gurii, nasului pielii și gâtului, strănut sau nas înfundat, dar pot accentua și simptomele de eczemă și astm.
Cum poți scapă de acarienii de praf din casă
Acarienii de praf pot fi găsiți oriunde există praf. Și, după cum știm, praful este o acumulare de particule fine precum murdărie, polen și piele, ce se găsesc în interiorul și în exteriorul casei tale. Acarienii de praf se hrănesc cu celulele moarte ale pielii și prosperă în temperaturi calde și condiții umede, deci nu e de mirare că patul nostru poate fi un magnet pentru acești oaspeți nedoriți.
Deși nu vei putea niciodată să elimini complet praful din spațiul în care dormi, poți să te protejezi împotriva unei invazii de acarieni de praf prin aspirare, spălarea lenjeriei și investirea într-o husă bună pentru saltea. Deci, dacă suspectezi că această insectă și-a făcut culcuș în saltea, pernă, lenjerie de pat sau pătură, citește în continuare pentru a afla cum să-i alungi pe acești paraziți astfel încât să nu se mai întoarcă niciodată.
Nu fiecare dintre aceste metode va eradica aceste creaturi în totalitate, însă. Cea mai eficientă modalitate de a elimina acarienii de praf este să speli lenjeria la 60 de grade Celsius, o temperatură suficientă pentru a-i omorî. Ștergerea și aspirarea saltelei și a suprafețelor dure ale patului poate de asemenea să ajute. De asemenea, o temperatură mai mică și menținerea umidității la un nivel minim va împiedica acarienii de praf să se reproducă.
Aspirarea suprafețelor a a fost cea mai eficientă metodă pentru prevenirea acarienilor deoarece are puterea de a îndepărta permanent praful fără a-l face să se ridice în aer. Încearcă să aspiri suprafața saltelei și a capului de pat pentru a aduna particulele microscopice de praf.
Temperatura și umiditatea, doi factori esențiali
Șterge praful cu o cârpă umedă. După cum s-ar putea să fi ghicit deja, praful poate fi îndepărtat de pe suprafețele dure prin ștergere. O cârpă de microfibră umedă, urmată de o cârpă de microfibră uscată (pentru a îndepărta orice umiditate) funcționează cel mai bine pentru a captura particulele de praf. Procedând astfel, acestea se vor prinde de cârpă în loc să se disperseze în aer pentru a se așeza în cele din urmă în altă parte.
Ideal ar trebui să ne spălăm toate cearșafurile, fețele de pernă și lenjeria la fiecare șapte zile la 60 de grade. Acest lucru ar trebui să omoare și acarienii de praf. Cercetările au constatat că mai mult de 95% din alergeni (inclusiv excrețiile de acarieni de praf) pot fi îndepărtate temporar din obiecte prin spălarea cu apă rece sau caldă. Dar pentru a omorî acarienii de praf în mod permanent, va trebui să speli la 55 de grade sau mai mult.
Nu doar cearșafurile noastre trebuie spălate. Curățarea întregului spațiu de dormit va ajuta la reducerea alergenilor și la exilarea micilor inamici, de asemenea. Odată ce ai spălat lenjeria, oprește invazia adăugând o protecție pentru saltea și pentru pernă. Deși aceste bucăți de material detașabil nu te vor scăpa de acarienii actuali, ele vor crea o barieră protectorie, oprind praful și acarienii.
Acarienii de praf prosperă la temperaturi între 24 de grade Celsius și 27 de grade Celsius. Știm că poate fi foarte tentant să porniți încălzirea, dar încălzind spațiul de dormit până la aceste temperaturi poate transforma spațiul de dormit într-un teren de reproducere pentru acarienii de praf.
Pe lângă temperatura ridicată, acarienii de praf prosperă și în medii umede. Dacă umiditatea relativă din casa ta este de aproximativ 65% sau mai mare, ia în considerare achiziționarea unui dezumidificator pentru a scoate puțină umiditate din aer și a remedia problema. Cercetările ne spun că acarienii de praf au o rată redusă de supraviețuire și reproducere atunci când nivelul umidității este mentninut sub 50%. Pentru a limita răspândirea acestor insect, nivelul recomandat de umiditate interioară este între 30% și 50%.