Dacă te gândești să pui hribi la borcan atunci trebuie să ai în vedere câteva aspecte pe care ți le vom dezvălui în rândurile care urmează. Rețeta este una destul de simplă și poți fi chiar un novice în ale bucătăriei.
Dacă nu ești un pasionat al ciupercilor, poți încerca alte rețete pentru iarnă. Dacă vrem să pregătim un adevărat deliciu pentru sezonul de iarnă, ideală este savuroasa rețetă de murături țărănești.
Iată rețeta de hribi la borcan
În vederea pregătirii pentru sezonul de iarnă, putem opta pentru delicioșii hribi la borcan – fie mânătărci sau pitoance –, conservați în ulei și aromatizați cu usturoi. Această tehnică funcționează și pentru ciuperci porcini sau mânătărci, transformându-le în delicii de sezon. O rețetă tradițională din Bucovina ne aduce hribi marinaţi cu usturoi și lămâie, iar pitoance sau pitarce pot înfrumuseța, de asemenea, borcanele noastre. Dar cum putem conserva cu succes aceste minunate ciuperci? Ingredientele pentru o asemenea rețetă nu sunt greu de găsit. Desigur, hribii pot fi găsiți doar în anumite perioade din an.
Ingrediente:
- 1 kg hribi
- 6 caţei usturoi
- 1 linguriţa cimbru uscat
- Sare/piper
- cca.250 ml ulei floarea soarelui
- 3 felii lămâie
Hribii au nevoie, pentru a crește, de precipitații constante dar nu puternice. Acest lucru le permite să crească în 10-15 zile, dar nu înainte de a avea câteva zile cu soare și temperaturi mai mari. Idealul de climă pentru hrib este 16-17 grade pe timp de noapte și 23-24 de grade pe timp de zi. De altfel este bine de punctat faptul că o temperatură mai mare de 30 de grade sau mai mică de 6 grade nu le este pe plac.
Cum preparăm hribii în borcan
Hribii la borcan sunt o delicatesă pentru cei pasionați de acest tip de ciupercă. Hribul este una dintre cele mai interesante ciuperci atunci când vorbim despre gustul intens. Iată modul de preparare a conservei de iarnă
Curățarea și pregătirea hribilor:
- Se curăță hribii cu ajutorul unui cuțit eliminând partea rădacinoasa.
- Dacă hribii sunt bătrâni sau de dimensiuni mari, se înlătură și partea buretoasă de pe pălărie.
- Ciupercile se spală în mai multe ape pentru a îndepărta firele de iarbă, resturile de cătina sau pământ care ar putea fi lipite de ele.
- Fiecare hrib se taie în felii subțiri.
Prepararea în prealabil:
- Într-o oală se adaugă aproximativ 2 litri de apă, o lingură de sare și felii de lămâie.
- Când apa începe să clocotească, se adaugă hribii feliați și se amestecă ușor.
- Focul se menține la nivel mediu spre mare și se fierb hribii în această compoziție timp de aproximativ 5 minute.
Scurs și aromatizare:
- Hribii fierți sunt scoși din apă și se scurg prin sită.
- Se lasă în sită timp de aproximativ o oră pentru a se scurge bine de apă.
- După scurgere, hribii se amestecă cu puțin cimbru, trei căței de usturoi păsat și o cantitate mică de sare.
Umplerea borcanelor:
- La fundul fiecărui borcan se pune un cățel de usturoi.
- Se adaugă hribii în borcane, având grijă să nu lăsăm prea mult spațiu între ei, dar nici să-i împingem prea tare.
- Se toarnă ulei peste hribi, asigurându-ne că acesta pătrunde bine în toate zonele. Borcanul este completat cu ulei până la nivelul dorit.
Sterilizare și depozitare:
- Borcanele trebuie să fie bine spălate și sterilizate în prealabil.
- Borcanele se închid ermetic și apoi se înfășoară cu o cârpă sau ziar.
- Ele se așază într-o oală mai înaltă, iar oală este umplută cu apă.
- Se fierb timp de aproximativ 45 de minute de la momentul când apa începe să clocotească.
Hribii la borcan sunt gata, iar tu poți avea o iarnă plină de tot felul de arome. Nu putem să încheiem articolul fără ca să-ți spunem că trebuie să fii atent la sursa din care culegi ciupercile, fie că sunt hribi sau alte specii.