Acest sote de mazăre este o garnitură delicioasă și rapidă, care se face în doar câteva minute și care te va convinge să prepari mazărea doar în felul acesta. Preparatul poate fi savurat pe tot parcurusl anului, vara folosim mazăre proaspătă, iar în sezonul rece, mazărea congelată își face treaba la fel de bine.
Soteul de mazăre este una dintre cele mai simple și savuroase garnituri din bucătăria românească. Această rețetă rapidă, preparată cu unt sau ulei și aromatizată cu mărar, reprezintă o explozie de prospețime, care te va face să tot repeți rețeta.
Cum poți prepara sote de mazăre
Această mâncare poate fi servită ca garnitură lângă ouă ochiuri, șnițele, grătar sau fripturi. Secretul gustului său desăvârșit stă în calitatea boabelor de mazăre, untul utilizat și, bineînțeles, în aroma de mărar proaspăt tocat. Dacă dorești o varinată de post, untul poate fi înlocuit cu ulei vegetal.
Rețeta de față cu mazăre verde folosește căței de usturoi întregi decojiți pe care îi vei găti într-o tigaie cu mazărea. De ce să adaugi usturoiul întreg și nu zdrobit? Ei bine, gătitul legumelor cu căței întregi infuzează o aromă subtilă de usturoi.
Adăugarea celui tocat sau zdrobit aduce un plus de aromă de usturoi, în timp ce aceia întregi lasă doar un gust fin. Apoi, asigură-te că îndepărtezi cățeii de usturoi când ai terminat de gătit și aruncă-i.
Ca ingrediente vei avea nevoie de 300 de grame de mazăre congelată; 2 căței de usturoi; 1 lingură de unt sărat; 1 lingură de ulei de măsline; 1/4 linguriță de sare; piper proaspăt măcinat și coaja de la 1/2 lămâie, opțional.
Deoarece mazărea congelată este deja prefiartă, trebuie să iei în calcul să nu o gătești prea mult. Unele gospodine și chiar unii bucătari fac greșeala de a găti mazărea prea mult timp, așa că devine moale și de o culoare maro-verzui. Pentru a o păstra verde crud, călește-o doar 2 minute până când este caldă.
Mod de preparare
Prima dată se călește mazărea sub jet de apă caldă și se îndepărtează excesul de lichid. Apoi, se curăță cățeii de usturoi. Pentru a o prepara, se adaugă untul și uleiul de măsline într-o tigaie potrivită la foc mediu-mare.
Pune usturoiul și mazărea congelată și gătește-o timp de două minute până când se încălzesc bine, dar ai grijă ca boabelor de mazăre să le rămână culoarea de verde strălucitor. Asezonează cu sare, piper proaspăt măcinat și coaja de lămâie. Arunci cățeii de usturoi și servește preparatul ca garnitură sau simplu.
Mazărea are nenumărate beneficii asupra sănătății. Concentrația mare de vitamine și minerale, antioxidanți și fitonutrienți din mazăre oferă beneficii importante pentru sănătate, ce variază de la menținerea sănătoasă a ochilor până la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
Nutrienții antiinflamatori din mazăre au fost asociați cu scăderea riscului de afecțiuni inflamatorii precum diabetul, bolile de inimă și artrita. Mazărea este bogată în fibre și proteine, care ajută la rândul lor la reglarea modului în care digeri amidonul.
Acestea încetinesc descompunerea carbohidraților și reglează nivelul zahărului din sânge. O garnitură simplă, aromată și versatilă, soteul de mazăre combină prospețimea mazărei cu untul cremos și aroma intensă a mărarului.