Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum poți planta corect sămânța de lucernă! Iată câteva sfaturi
Cum poți planta corect sămânța de lucernă! Iată câteva sfaturi

Cum poți planta corect sămânța de lucernă! Iată câteva sfaturi

08 nov. 2023, 14:58,
în Stiri si curiozitati

Lucerna este unul dintre furajele preferate de animale și, în același timp, extrem de valoroasă pentru fermieri. Această plantă de nutreț se distinge prin rezistența sa la secetă, la frig și capacitatea sa de a se regenera rapid după cosire. Sămânţa de lucernă se găseşte cu uşurinţă, iar prețul nu este unul care să te facă să te răzgândeşti în a cumpăra.

O altă sămânță care se aseamnă cu cea de lucernă privind rezistența la frig este sămânța de cartof autohton. Această sămânță rezistă la frig și secetă și poate asigura o producție ridicată la hetar.

Ce trebuie să știi despre sămânţa de lucernă

Lucerna (Medicago sativa) reprezintă o plantă furajeră perenă din familia leguminoaselor, cunoscută pentru extinderea sa la nivel global. Această popularitate se datorează valorii nutriționale deosebite, potențialului ridicat de producție și a faptului că este foarte apreciată de animale pentru gustul său. Cu rădăcina pivotantă care se poate întinde până la 1-2 metri în adâncime, frunzele sale trifoliate dispuse alternativ și flori cu nuanțe albastru-violete grupate în raceme, lucerna este cultivată pe suprafețe extinse, în special în regiunile sudice ale țării. În primele stadii de creștere, lucerna poate fi confundată ocazional cu trifoiul..

Procesul de înflorire al lucernei debutează în luna mai și poate dura până în octombrie, având o durată de viață considerabilă, putând persista în sol timp de 4-5 ani. Semințele de lucernă rămân viabile și în timpul iernii, fiind rezistente la îngheț. Dacă terenul este corespunzător irigat, producția poate fi mult îmbunătățită.

Lucerna reprezintă unul dintre furajele de înaltă calitate, bogate în proteine și substanțe nutritive esențiale precum calciu, potasiu, fier, caroten și substanțe estrogenice (care pot influența ciclul reproductiv la animale). Lucerna este recomandată și ca hrană pentru vacile de lapte și poate fi utilizată sub formă de masă verde sau fân uscat. Semănatul semințelor de lucernă poate fi efectuat în primăvară sau toamnă, evitând perioadele secetoase de vară, deoarece această plantă necesită o cantitate semnificativă de apă.

Cum ne asigurăm că obținem o recoltă bogată de lucernă

Pentru a asigura o recoltă bogată, specialiştii recomandă respectarea instrucțiunilor producătorului înainte de semănarea terenului.

Prevenirea este prima abordare în protejarea culturii de lucernă împotriva agenților patogeni și a altor factori nocivi. În plus, pentru a maximiza randamentul și producția de lucernă pe hectar, sunt necesare soluții inovatoare. Iată câteva măsuri preventive esențiale pentru a proteja cultura de lucernă:

  • Pregătirea corespunzătoare a solului înainte de semănat;
  • Alegerea atentă a soiurilor în funcție de zona geografică, condițiile climatice și calitatea solului;
  • Utilizarea soiurilor rezistente la boli sau hibrizilor adecvați;
  • Utilizarea semințelor tratate;
  • Respectarea tehnologiilor de cultivare și executarea corectă și la momentul potrivit a muncilor agricole;
  • Aplicarea fertilizatorilor în cantități optime, în conformitate cu recomandările producătorilor;
  • Eliminarea plantelor infectate;
  • Rotirea culturilor.

Lucerna poate fi extrem de vulnerabilă la influența unor buruieni parazitare, cum ar fi cuscuta, o plantă parazitară cu potențial de a compromite complet dezvoltarea lucernei și trifoiului încă din stadiile inițiale de creștere. Pentru a controla cu succes această problemă, folosirea de soluții erbicidare este esențială. Cu toate acestea, la fel de important este să ne asigurăm că semințele de lucernă achiziționate sunt de înaltă calitate, fără prezența semințelor de buruieni sau resturi vegetale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`