Prima pagină » National » Cum poți obține un credit ipotecar pentru locuință. La ce trebuie să fii atent

Cum poți obține un credit ipotecar pentru locuință. La ce trebuie să fii atent

18 mart. 2024, 09:00,
în National

Iată cum poți obține un credit ipotecar pentru locuință. Tot mai mulți români optează pentru această variantă când vor să își achiziționeze propria casă sau propriul apartament. Dezavantajul ar fi acela că ratele se pot întinde şi pe 30-35 de ani. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când accesezi un credit ipotecar.

Cum poți obține un credit ipotecar pentru locuință

Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o instituție financiară, precum o bancă sau o societate de credit, care este garantat de o ipotecă asupra unei proprietăți imobiliare. În schimbul sumei împrumutate, beneficiarul creditului se angajează să plătească rate periodice, pe o perioada prestabilită.

Pentru a obține un credit ipotecar în vederea achiziționării unei locuințe, trebuie să îndeplinești câteva condiții: cetăţenie sau rezidenţă în România; vârstă minimă 18 ani (dacă optezi pentru perioada maximă de contractare, respectiv 35 de ani, trebuie să te încadrezi în limita de vârstă de 70 de ani la data achitării ultimei rate la credit); să fii angajat sau să dispui de venituri lunare permanente, indiferent că vorbim de salarii, pensii, chirii, dividende, diurne, câștiguri obținute prin intermediul unui PFA; vechimea la locul de muncă, cerințele la acest capitol fiind diferite de la o banca la alta; să dispui de un avans minim care reprezintă un procent din suma totală a imobilului sau a terenului. Avansul minim diferă de la o banca la altă; nu trebuie să ai datorii active sau credite neachitate la dată scadență.

Ce trebuie să știi despre împrumuturile bancare

Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă.

Românii preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.

Pentru a obține un astfel de credit, solicitantul trebuie să prezinte documente care să ateste că este în măsură să construiască imobilul. Valoarea maximă a unui credit ipotecar este în general de aproximativ 75-85% din valoarea imobilului ipotecat.

Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung este important să alegem un credit corect. Valoarea creditului se stabilețște ținând cont de posibilitățile financiare ale clientului. Un credit ipotecar  pe o perioadă lungă va avea rata lunară mai mică decât o chirie plătită până în momentul accesării împrumutului la bancă.

Majoritatea optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024