Prima pagină » Pascani » Magazin » Cum poți obține returnarea taxelor pe venit dacă ai lucrat în Germania
Cum poți obține returnarea taxelor pe venit dacă ai lucrat în Germania

Cum poți obține returnarea taxelor pe venit dacă ai lucrat în Germania

21 aug. 2020, 15:40,
în Pascani

Ai lucrat în Germania și vrei să recuperezi o parte din taxele plătite către fiscul german? Fie că ai lucrat o perioadă îndelungată sau scurtă de timp, poți solicita rambursarea impozitului direct de la instituțiile statului german.

Pașii de urmat în recuperarea taxelor

Operațiunea nu este complicată, însă necesită o serie de documente prin care demonstrezi statutul tău de plătitor de taxe. În plus, în baza documentelor justificative se va realiza calculația taxelor eligibile spre rambursare.

Nu-ți face griji, în acest articol vei afla toate informațiile relevante care te vor ajuta să duci la bun sfârșit solicitarea ta.

Vom discuta despre cine poate depune cererea ta, despre criteriile care determină calculul sumei dispuse spre rambursare, dar și despre actele de care ai nevoie pentru a finaliza cu succes demersul tău.

Recuperarea taxelor dacă ai avut un loc de muncă în Germania

Conform experților în recuperare impozit din străinătate Euro-tax.ro, poți depune declarația fiscală la biroul din Germania în vederea returnării de taxe, indiferent de situația ta fiscală din România.

Singurul aspect de care trebuie să te asiguri încă de la început: calitatea ta de angajat legal pe teritoriul țării în cauză.

Sumele pe care le poți obține depind de mai multe criterii care iau în calcul aspecte precum cele listate mai jos:

  • Dacă venitul anual în Germania a luat forma unei indemnizații fără taxe.
  • Ai avut un contract de muncă parțial sau ai muncit temporar în Germania.
  • Plata impozitelor în Germania s-a făcut în urma unei calculații greșite.
  • Ai susținut financiar părinții sau alte persoane aflate în România.
  • Ai plătit o chirie atât în Germania, cât și în România.
  • Ai suportat diverse cheltuieli în scop profesional – aici includem și costuri de călătorie, așa cum sunt zborurile spre și dinspre Germania.

Actele necesare pentru decontarea impozitului pentru perioada lucrată în Germania

Pentru a putea demara procesul de returnare a taxelor din Germania vei avea nevoie de o serie de acte justificative.

În funcție de fiecare caz în parte, va trebui să pui la dispoziție următoarele documente:

  • O copie după actul de identitate sau după pașaport.
  • Formularul Lohnstuerbescheinigung – Lohnstuerbescheinigung este certificatul de impozit pe venit eliberat de angajator și conține toate informațiile despre venitul și taxele tale.

Poți vedea și descărca un model reprezentativ al acestui certificat aici.

  • Certificatul UE-SEE – se eliberează de Autoritatea Fiscală din România sau, pe scurt, de către ANAF.
  • Actul prin care atești rezidența în Germania, dacă dispui de acest document.
  • Un contract de închiriere, dacă ai beneficiat de asemenea servicii.
  • Copii prin care demonstrezi plata chiriilor, în cazul în care acestea nu au fost decontate de către angajator.

Dacă nu ai toate actele sau dacă nu știi de unde să le soliciți, nu-ți face griji. Pentru procesul de recuperare taxe din Germania  primești tot suportul de care ai nevoie din partea echipei Euro-tax.ro.

Pentru câți ani se poate solicita returnarea taxelor din Germania

Indiferent de perioada pe care ai petrecut-o la muncă în Germania, solicitarea returnării taxelor pe impozitul plătit se poate face pentru o perioadă de până la 4 ani. Pe scurt, în acest caz poți primi înapoi banii aferenți ultimilor 4 ani fiscali.

Notă: anul fiscal german este de la 1 ianuarie și până la 31 decembrie.

Cât durează rambursarea taxelor după depunerea solicitărilor

Durata soluționării cererii și rambursarea propriu-zisă a banilor nu au o durată exactă. De regulă, procesul se întinde pe o durată cuprinsă între 4 și 6 luni din momentul înregistrării dosarului la Finanzamt. Acesta este biroul regional german de care aparții.

După analiza și aprobarea dosarului trimis, vei primi o decizie în care este specificată suma pe care fiscul german ți-o returnează în contul tău bancar menționat la momentul depunerii solicitării.

Referitor la durata totală a procesului de rambursare a taxelor, în legislația fiscală germană nu este prevăzut un termen maxim la care trebuie soluționate aceste cereri. Așadar, în mod practic, durata va depinde de fiecare birou fiscal regional.

Depunerea actelor

Solicitarea rambursării taxelor din Germania se poate face fie în mod direct, fie prin intermediul unei firme autorizate în acest sens (pentru firmele din Germania, această autorizație poartă numele Steuerberater).

Dacă decizi să te ocupi singur de această procedură, va trebui să depui documentația la sucursala Finanzamt, corespunzătoare cu reședința pe care o ai în Germania. Desigur, dacă nu cunoști limba foarte bine sau dacă ești deja în România, îți recomand să apelezi la o firmă care să se ocupe de toate etapele în locul tău. În acest caz, completezi cererea și aștepți doar să ți se livreze banii care îți revin în urma calculației și specificați în decizia eliberată de Finanzamt. Și, iată cum reușești să scapi de griji cu privire la returnarea taxelor pe venit, dacă ai lucrat în Gerrmania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`