Mancarea de Craciun si meniul de Revelion nu trebuie sa insemne ore lungi de stat in picioare, in fata aragazului si cuptorului si nici retete culinare calorice, care te pot trimite la farmacie (dupa medicamente pentru dureri de stomac) sau chiar la spital (in cazuri mai grave), mai ales daca ai tinut postul Craciunului. Inarmata cu o serie de retete de mancaruri usoare (si sanatoase), aperitive festive usor de facut, prajituri de Craciun si cozonacul familial perfect, orice masa de Craciun sau Revelion va arata perfect.
Ai nevoie doar de o lista de cumparaturi, de putina organizare in bucatarie (nu gati totul odata, fa retetele pe rand!) si de retete culinare gustoase si sanatoase. Mai bine gatesti si mananci putin si bun, iar urmatoarele retete pentru vegetarieni pe care ti le propunem sunt fix ce trebuie pentru a avea Sarbatori linistite si delicioase.
Ce trebuie sa contina masa de Craciun sau meniul de Revelion?
Raspunsul la aceasta intrebare este acelasi in fiecare an: aperitive festive usor de facut, un fel principal, ceva dulce (prajituri de Craciun, nelipsitul cozonac) si ceva de baut. Dar daca vrei ca anul acesta sa mananci mai sanatos, fara a renunta la gustul bun, de ce nu incerci sa inlocuiesti partial sau total retele clasice cu unele in care produsele de origine animala, care ingreuneaza digestia, sunt inlocuite cu unele vegetale?
Aperitive reci
Orice masa de Sarbatori incepe cu 1 – 2 platouri cu aperitive. Incearca retelele de mai jos, pentru a avea aperitive deosebite pe masa de Craciun, usor de facut, rapide si garantat sanatoase. Cum suna o salata aperitiv a la russe, drob, icre si humus? Le poti aseza pe cele mai frumoase farfurii sau platouri pe care le ai in casa, decorandu-le cu masline de mai multe feluri, frunze de salata si rosii cherry. Felurile tartinabile pot fi servite pe felii de bagheta.
Humus din sfecla rosie
Icre de soia cu ceapa
Drob vegan cu mei
Salata a la russe cu maioneza vegetala
Felul principal
Daca ti se pare ca masa de Craciun nu are niciun gust fara clasicele sarmale, atunci trebuie sa incerci reteta noastra de sarmale de post: daca ai renuntat la carne definitiv sau temporar, acestea sunt o alternativa gustoasa, numai buna de savurat dupa platourile cu aperitive festive usor de facut, de mai sus. In plus, poti incerca si clasicele snitele – dar gatite sanatos, la cuptor (fara pic de ulei) – combinate cu o salata la fel de buna pentru sanatatea ta:
Sarmale de post cu ciuperci
Snitele de soia la cuptor
Salata de migdale cu cartofi dulci
Daca, dimpotriva, vrei sa incerci ceva altfel anul acesta, poti merge pe o varianta care iti va aduce aminte de vara petrecuta in aer liber, la festivaluri, concerte si targuri culinare cu tematica – o paine de casa, care se transforma in chifle pentru burgerii facuti de mana ta. Combina-i cu felii de rosii, rondele de ceapa rosie lasata 15 minute in otet si frunze de salata:
Paine de casa tip floare cu faina integrala
Burgeri vegetali
Ceva dulce, la desert
Abia astepti sa gusti din platoul cu prajituri de Craciun de anul acesta? Ce zici de o alternativa sanatoasa la retetele pline de unt, zahar sau untura? Iti garantam ca au un gust la fel de bun, iti vor da energie, iti vor satisface pofta de „ceva bun” si nu iti vor aduce kilograme in plus, pe cantar, dupa zilele libere de Sarbatori. Anul acesta iti propunem sa incerci altfel de bomboane, un tort plin de aromele Craciunului si cozonacul clasic, reinterpretat:
Bombonele energizante cu fulgi de ovaz
Cozonac cu nuca si cacao
Tort de portocale si mac
Ceva de baut
Dupa ce ai dat gata mancarea de Craciun sau meniul de Revelion, te intrebi – fireste – „Bine, bine, dar de baut ce avem?”, iar raspunsul este „Ceva revigorant, energizant si sanatos”. Nu trebuie sa ineci felurile sanatoase de mancare de mai sus in alcool: incearca alternative fara coloranti sau arome artificiale, necarbogazoase, care pot fi consumate si de copiii din familie, dar si de adulti, fara efecte adverse. In plus, asa te poti sui la volan fara probleme, la finalul serii.