Pasta de fistic este fină, dulce și delicioasă pe o felie de pâine sau ca adaos la orice desert. Este foarte simplu de făcut acasă, și cu mult mai multă savoare decât variantele din comerț!
Pastă de fistic. Ce presupune tehnica de blanșare
Pentru a prepara acest deliciu cremos veți avea nevoie de fistic crud, adică nesărat și neprăjit. Fisticul prăjit conferă pastei o nuanță ternă. De asemenea, este important să vă asigurati că îndepărtați bine membrana miezului de fistic, deoarece aceasta afectează aroma și textura finală, iar pasta va căpăta o nuanță amăruie și nu va mai fi la fel de cremoasă.
Aveți nevoie de 300 g miez de fistic crud, 100 g zahăr alb, 45 g apă 3 linguri, un praf de sare de mare, ¼ cană ulei de fistic sau ulei neutru (puteți folosi până la ½ cană pentru o consistență mai subțire).
Primul pas constă în blanșarea fisticului. Blanșarea este o metodă gastronomică tradițională, utilizată pentru menținerea prospețimii și a culorii alimentelor. Aduceți la fierbere o oală cu apă, iar după aceea adaugați cu grijă fisticul în apa clocotită și amestecați timp de 1-2 minute în apa clocotită pentru a-l blanșa. Strecurați imediat apa și puneți fisticul în apă rece sau cu gheață pentru a se răci. Când fisticul s-a răcit, purcedeți la îndepărtarea pieliței de pe miezul de fistic. Pentru a îndepărta membrana, puneți fisticul pe un prosop de bucătărie curat și frecați fisticul cu prosopul. Dacă la final mai rămân cojițe, îndepărtați-le manual, strângându-le între degete. Lăsați fisticul pe un prosop de hârtie până când sunteți gata pentru următorul pas. Nu este nevoie să uscați fisticul în cuptor.
Pasta de fistic se îngroașa pe măsură ce se răcește
Puneți zahărul și apa într-o cratiță, la foc mediu, fără a amesteca. În schimb, mișcați ușor cratița pentru a dizolva zahărul în apă. Odată ce zahărul s-a dizolvat, continuați să gătiți siropul de zahăr până când atinge 118 grade Celsius. Când zahărul a atins această temperatură, îndepărtați-l de pe foc.
Puneți miezul de fistic într-un bol mare și turnați siropul de zahăr deasupra. Amestecați bine folosind o spatulă pentru a acoperi cât mai uniform fisticul cu siropul de zahăr. Continuați să amestecați până când siropul de zahăr se răcește și cristalizează.
Puneți fisticul zaharat în robotul de bucătărie. Folosiți un robot de bucătărie bun, deoarece s-ar putea să trebuiască să-l folosiți timp de aproximativ 10 minute pentru a face această rețetă de pastă de fistic. Adăugați un praf de sare de mare și începeți procesarea. Fisticul se va transforma într-o pastă granulată, și pe măsură ce continuați procesul, veți obține o pastă groasă și foarte netedă. Adăugați uleiul până când obțineți consistența dorită. Dacă doriți o pastă de fistic mai groasă, atunci adăugați doar ¼ cană de ulei. Pentru o consistență mai subțire, adăugați mai mult.
Odată ce pasta de fistic este gata, transferați-o în borcane cu capac ermetic. Țineți cont că pasta de fistic se îngroașa pe măsură ce se răcește. Puteți să păstrați pasta în frigider timp de până la 2 săptămâni, sau în congelator pentru o perioadă mai lungă.