Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Cum poti dezinfecta acasa masca de protectie reutilizabila
Cum poti dezinfecta acasa masca de protectie reutilizabila

Cum poti dezinfecta acasa masca de protectie reutilizabila

07 mai 2020, 14:13,
BZI.ro, în WoW!

Data de 15 mai înseamnă ridicarea stării de urgenţă şi înlocuirea ei cu starea de alertă. Printre măsurile luate se numără şi purtarea măştilor în spaţii închise, precum magazine şi mijloace de transport în comun. În acest articol vei găsi câteva sfaturi şi reguli pentru o corectă dezinfectare mască de protecție reutilizabilă.

Recomandabil este să folosim măşti de unică folosinţă. Dacă însă stocurile de la farmacii sunt epuizate, o idee bună este să utilizăm măşti făcute în casă.
Când vine vorba de virus, nimic nu este sigur. De aceea, în orice situaţie, trebuie să ne luăm măsuri de siguranţă. Masca făcută de mână, spre deosebire de cea chirurgicală, poate fi folosită de mai multe ori, dar în anumite condiţii.

Care sunt metodele de dezinfectare mască de protecție reutilizabilă

Cele mai folosite metode de sterilizare a măştilor sunt: temperatura înaltă de spălare, abur, alcool de minim 75% (sau etanol), înălbitor diluat, ultraviolete, peroxid de hidrogen vaporizat (ordinea este aleatorie). Ce avem noi la dispoziţie din această listă? Ei bine, cu siguranţă nu sterilizarea cu peroxid de hidrogen vaporizat, pentru că această metodă e folosită doar în spitale, necesitând echipament special. De pe listă putem elimina şi ultravioletele, întrucât şi pentru ele e nevoie de tehnică specială. Cât despre înălbitor, este toxic pentru oricine şi lasă particule de gaz în ţesătură, pe care mai apoi le inhalăm.

Ce ne rămâne în lista anterioară? Ei bine: temperatura înaltă de spălare, aburul şi alcoolul de minim 75 de grade. Să vedem cum funcţionează aceasta.

Sterilizarea măştilor de protecţie la temperatură mare

Iată care sunt paşii pentru o dezinfectare corectă a măştii reutilizabile:

  1. Pune apă la fiert într-o oală. Recomandăm ca vasul să fie utilizat numai pentru sterilizarea măştii.
  2.  Când apa da în clocot, pune măştile în ea şi cufundă-le cu ajutorul unei linguri de lemn. Masca reutilizabilă se sterilizează la temperaturi de minim 80 de grade Celsius.
  3. După 3-5 minute, adică după ce a dat un clocot, poţi scoate măştile într-un lighean curat.
  4. Imediat ce s-au răcit cât să le poţi atinge, pune-le la uscat într-o zonă cât mai ferită de praf.
O oala din care ies aburi de la apa clocotinda

Aburii dintr-o oala cu apa in clocot sunt eficienti pentru sterilizarea mastilor de protectie reutilizabile

Sterilizare mască de protecție reutilizabilă cu fierul de călcat

O altă variantă pentru a steriliza masca de protecţie reutilizabilă constă în călcarea ei. Setează fierul de călcat la o temperatură cât mai mare şi trece de câteva cu el peste mască.

Aceste două variante sunt ideale pentru măştile cusute din materiale mai rezistente. Dacă, în schimb, vorbim despre ţesături delicate, recomandarea ar fi să speli măştile la mână, în apă călduţă, folosind detergent şi săpun. Freacă-le minim 20 de secunde, apoi clăteşte-le, iar după ce s-au uscat, sterilizează-le cu fierul de călcat.

IMPORTANT: După sterilizare, indiferent de metoda pe care ai ales-o, este indicat să depozitezi măştile de protecţie într-un loc curat, cât mai ferit de praf şi contactul cu diverse suprafeţe.

O oala din care ies aburi de la apa clocotinda

Sterilizarea mastii de protectie cu ajutorul fierului de calcat

Cum se sterilizează masca N95

Pentru rezultat optim nu e suficient să supui masca la temperatură înaltă, ci şi ca acea temperatură să aibă un anumit grad de umiditate.
Conform protocolului italian, trebuie să pulverizezi, de 10 ori, alcool de 75 de grade pe partea din faţă a măştii N95 şi de cinci ori pe partea din spate. Totuşi, chiar dacă metoda s-a dovedit a fi eficientă, alcoolul e mai greu de găsit. De aceea, specialiştii recomandă o tehnică pentru care ai nevoie de următoarele lucruri: cutie de plastic cu capac, cuptor cu convecţie, prosop de hârtie, 1 pahar cu apă, picurător (ori sondă de pus picături în ochi).

Parcurge aceşti paşi:

  1. Încinge cuptorul la 80 de grade Celsius.
  2. Pune masca în cutie, cu faţa în jos.
  3. Decupează o bucăţică din prosopul de bucătărie şi pune-o într-un colţ al măştii.
  4. Cu stropitorul aplică 10 picături de apă pe toată suprafaţa bucăţii de prosop.
  5. Pune capacul la cutie şi bag-o în cuptor pentru 30 de minute.
  6. Scoate cutia pe masă, îndepărtează-i capacul şi roteşte-l la un unghi de 45 de grade. Las-o aşa timp de 5 minute. Masca e gata pentru a fi utilizată!

Se poate steriliza acasă masca chirurgicală?

Conform unor studii, virusul SARS-COV-2 nu rezistă mai mult de 4 zile pe suprafaţa măştii. Ce poţi face? Când îţi dai jos masca sanitară, pune-o într-o pungă de hârtie sau pungă cu fermoar zip şi scrie pe ea data.

Alte studii recomandă fierberea măştii chirurgicale timp de 3 minute, intrucât şi-ar reduce din eficienţa doar cu 1%.

În Suedia, doctorii mai au o metodă. Ei pun măştile pe un grilaj, una lângă alta (nu una peste alta), şi le bagă în cuptor pentru circa 30 de minute, la o temperatură de 70 de grade. Apoi le scot, le lasă să se răcească şi le depozitează într-o pungă de hârtie.

Cateva masti chirurgicale pe o suprafata plana

O masca chirurgicala poate fi reutilizata daca e sterilizata

Ce trebuie să ştii despre măştile de protecţie

În concluzie, iată ce trebuie să ştim când vine vorba despre dezinfectare mască de protecție reutilizabilă:

  • o mască de protecţie reutilizabilă trebuie să fie spălată şi sterilizată regulat, adică după fiecare purtare;
  • când o dai jos de pe faţă, nu-ţi atinge nasul, ochii sau gura;
  • spală-te bine pe mâini imediat ce ai dat-o jos;
  • spală-te cu apă şi săpun pe mâini şi înainte de a fixa masca pe fată;
  • pune măştile de protecţie murdare într-o cutie separată. Astfel, nu vor intra în contact cu cearşafurile sau hainele din coşul de rufe;
  • dacă ţi-ai încropit o mască de protectie cu filtru, ei bine, nu doar masca trebuie să fie sterilizată, ci şi filtrul. În cazul în care ai folosit filtru de cafea, recomandarea noastră este să-l înlocuieşti cu unul nou. De ce? Pentru că e făcut din hârtie;
  • alcoolul şi înălbitorul ar trebui, pe cât posibil, evitate, întrucât lărgesc fibrele măştilor, iar acest lucru înseamnă că picăturile de salivă ar putea să pătrundă prin ele.

Iată cum se pune corect masca de protecţie reutilizabilă pe faţă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *