Prima pagină » National » Cum poți cumpăra vechime pentru pensie. Românii își pot adăuga până la șase ani pe cartea de muncă
Cum poți cumpăra vechime pentru pensie. Românii își pot adăuga până la șase ani pe cartea de muncă

Cum poți cumpăra vechime pentru pensie. Românii își pot adăuga până la șase ani pe cartea de muncă

01 iun. 2021, 14:12,
în National

Deoarece în România stagiul minim de cotizare este de 15 ani, multă lume se întreabă cum poți cumpăra vechime pentru pensie. Ei bine, de-acum acest lucru este posibil deoarece Parlamentul a adoptat un act normativ în acest sens. Astfel, cei care încă nu au calitatea de pensionar își pot completa stagiul de cotizare la sistemul public de pensii.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat actul normativ cu privire la cumpărarea vechimii în muncă, cu 304 voturi „pentru”, 2 „împotriva” şi o abţinere. Astfel, se stabilește cadrul legal pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, de către cei care încă nu au dobândit calitatea de pensionari. Mai trebuie menționat faptul că, pentru acest act normativ, Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limita de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial.

Cum poți cumpăra vechime pentru pensie

Acest lucru se face prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplica instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limita de vârsta”, se arată în proiect.

Actul mai prevede ca baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de baza minim brut pe ţara garantat în plata în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în rate lunare, până la data de 31 august 2023, mai spune proiectul.

Cât costă să cumperi șase ani vechime

Vechimea este necesară pentru români, iar acum aceştia o pot cumpăra acum. Preţurile diferă însă în funcţie de câţi ani vrei să îţi cumperi. De exemplu, dacă vrei să îţi adaugi încă șase ani de vechime la stagiul de cotizare (între 2013 şi 2018), va trebui să scoţi din buzunar 23.200 de lei. Suma respectivă se achită într-o singură tranșă, dar plata se poate face și în rate.

Ce pensie primesc cei care au cotizat mai puțin de 15 ani

Modificările din noua Lege a pensiilor vor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. Totodată, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *