Curcuma (turmericul) este o planta-minune, intens studiata de lumea stiintifica. Sunt peste 5.600 de cercetari care au ca subiect aceasta planta-condiment cu multiple beneficii pentru sanatate si potrivit acestora, turmericul are peste 600 de aplicatii de prevenire si tratare a unor afectiuni.
De exemplu, s-a dovedit ca este la fel de eficient sau chiar poate inlocui medicamente ca ibuprofen, aspirina, unele antidepresive sau corticosteroizi. Turmericul este un antiinflamator natural excelent care reduce durerea cauzata de artrita sau osteoporoza.
Curcumina din turmeric, substanta care a atras atentia cercetatrilor, este un fitonutrient cu proprietati remarcabile, fiind recunoscuta in primul rand pentru efectul sau anti-cancer. Iata cateva dintre proprietatile uimitoare ale curcuminei:
– distruge cancerul rezistent la medicamente
– protejeaza impotriva bolilor cauzate de iradiere
– reduce nivelul inflamatiilor din organism
– previne boala Alzheimer.
Ghid pentru cultivarea turmericului in casa
Turmericul poate fi cultivat si in interior. Este o planta care se dezvolta din rizomi, asa cum e si cazul ghimbirului, cu care se si inrudeste. Tot ce ai nevoie este sa cumperi un astfel de rizom – asigura-te ca are cativa muguri. Iata ce trebuie sa faci cu el:
1. Rupe-l in rizomi mai mici, care sa aiba muguri din care se va dezvolta planta.
2. Umple un ghiveci cu sol natural bogat, care este usor umed si care poate fi drenat. PH-ul solului ar trebui sa varieze intre 4.5 si 7.5. Un amestec din pamant de compost, turba si ceva nisip, este foarte potrivit pentru plantele cultivate in ghivece.
3. Se pune cu mugurii in sus, la o adancime de 5 cm.
4. Udati vasul.
Conditii de ingrijire
Turmericul este o planta iubitoare de apa, asa ca trebuie udata o data la doua zile, iar vara poate fi udata zilnic. Pastrati pamantul umed, nu ud.
Lumina este benefica pentru dezvoltarea florilor si colorarea lor, atata vreme cat, in perioada caniculara, razele arzatoare ale soarelui nu cad in mod direct pe planta.
Temperatura ideala de cultivare se situeaza intre 20 si 28 de grade Celsius, curcuma reusind sa supravietuiasca chiar si la 16 grade. Sub aceasta limita, planta intra in repaus.
Dureaza intre 6 si 10 luni pana va putea dezvolta rizomi consumabili. Primavara trebuie sa separati tuberculii, sa ii transplatati si repuneti in vegetatie in ghivece incapatoare, largi, dar nu prea inalte.