Planta Aloe Vera face parte din familia Gliaceae, care se remarcă prin frunzele mai groase, care sunt predispuse să păstreze apa pentru a rezista o perioadă cât mai lungă de timp.
Există peste 240 de specii ce pot fi găsite în lume și cresc în zonele uscate și calde, cultivate în special pentru proprietățile lor numeroase.
Cum poți planta Aloe Vera acasă și de ce trebuie să ții cont
Această plantă are nevoie de un loc cât mai luminos și cald pentru a putea crește în armonie deplină. Nu suportă temperaturile mici, așadar, trebuie ținută în casă pe timpul iernii. În mod ideal, trebuie plantată pe un sol drenat, cu ajutorul unor coji de nuci sau pietre și trebuie udată cât mai des, necesitând o atenție mai mare în lunile doride de vară.
Poate crește aproximativ până la un metru și trebuie pusă într-un ghiveci mai mare de fiecare dată la aproximativ trei ani. La maturitate, va face flori asemănătoare cu cele ale gladiolelor de culoare roșie, iar înmulțirea ei se va realiza prin lăstari sau semințe.
Există peste 240 de specii, însă cele mai cunoscute și benefice ar fi următoarele: Aloe Barbadensis, care este cea mai cunoscută pentru utilizarea sa în produse cosmetice, de îngrijire și pentru diverse medicamente. Aloe Variegata, care este foarte deosebită datorită florilor pe care le face și modul unic în care crește, cunoscută fiind și sub numele de aloe de tigru, pentru că pe frunzele sale de culoare verde închis are și dungi de culoare albă.
O altă specie specială este Aloe Striata, care ajunge la înălțimea de 60cm, fiind considerată o specie foarte mare și Aloe Arborea, care este foarte întâlnită în curți sau în parcuri și care la maturitate va înflori în raceme de culoare roșie. Ultimul tip menționat are nevoie de mult spațiu, pentru că va deveni din ce în ce mai mare.
Beneficiile plantării și utilizării sale
Aceste plante sunt cunoscute pentru prevenirea și ameliorarea unei multitudini de afecțiuni de mai bine de 5.000 de ani. Printre beneficiile utilizării sale, se enumeră tratarea vânătăilor, tratarea mușcăturilor de orice tip de insectă, arsurilor, capacitatea de a calma tusea, eficiența împotriva căderii părului, distrugerea bacteriilor, ciupercilor, virușilor, inclusiv a mucegaiului.
De asemenea, previne și calmează tenul acneic, poate fi folosit ca și analgezic, contribuie la menținerea diabetului zaharat în limite normale, este eficientă împotriva psoriazisului și vindecă multe tipuri de herpes.
În ceea ce privește cosmetica, se poate utiliza pentru geluri sau creme pentru ten, deodorante, măști, tonere, seruri, șampoane, măști de păr, balsamuri sau alte tratamente. Se poate utiliza și pentru suc, gel pentru arsuri, loțiuni după bărbierit, vergeturi sau alte tipuri de râni și vânătăi.
Poate proteja organismul de stresul oxidativ, care este un factor foarte important pentru sănătate, scade inflamația asociată cu mai multe afecțiuni cronice și se poate utiliza ca laxativ. Se poate aplica atât topic, cât și oral, sub forma unui supliment alimentar, însă nu se recomandă consumul direct al gelului localizat direct sub frunză.
Clătirea regulată a cavității bucale cu suc natural din această plantă ar putea avea efectele similare cu cele ale unei ape de gură, dovedindu-se că reduce placa bacteriană, sângerările gingivale și ameliorează inflamația.
Planta Aloe Vera este una universală, întrucât are foarte multe întrebuințări și este ideal să o avem chiar noi în casă, să ne bucurăm direct de beneficiile sale.