Comunicarea nonverbală poate transmite involuntar stările și emoțiile pe care le trăim într-un anumit moment. Dacă înveți să descifrezi limbajul corpului, poți să-ți dai seama ușor de trăirile altor persoane, dar și dacă acea persoană nu este sinceră.
Ce ne dezvăluie limbajul corpului?
Postura poate să spună multe despre ce simte o persoană, fie privind contextul în care se află, fie față de propria persoană. Astfel, dacă o persoană tinde să se retragă în scaun, să se aplece înainte sau să își întoarcă capul ușor în lateral, poate însemna că este neliniștită, nervoasă sau se teme de ceva. Același lucru poate însemna și schimbarea frecventă a poziției corpului.
În ceea ce privesc mâinile, degetele tremurând pot indica frică sau anxietate. Plasarea lor pe cap sau pe gât pot însemna că persoana în cauză se simte neliniștită. De asemenea, ținerea unui obiect ca barieră, de tipul carte, pernă sau servietă, poate însemna nevoia persoanei de a se proteja sau de a-i bloca pe ceilalți.
Dacă o persoană ține brațele încrucișate, poate indica o stare defensivă sau dorința de protecție. Mâinile pe șolduri pot însemna ori o expresie a agresivității, ori o atitudine sigură și determinată. Picioarele încrucișate pot însemna că persoana are un sentiment de închidere față de mediul înconjurător.
Și contactul vizual este foarte important. O persoană care poate ține un timp îndelungat contactul vizual denotă siguranță și încredere, dar și faptul că este interesată și atentă. În schimb, o persoană care îl evită, de regulă, este o persoană cu puțină încredere în sine sau o persoană ce nu prezintă interes pentru celălalt interlocutor.
Cum îți poți controla mișcările pentru o impresie cât mai bună
Dacă vrei să lași o impresie bună într-un context formal sau nou, contează destul de mult, pe lângă ceea ce comunici verbal, modul în care comunici nonverbal, prin gesturi și postură.
Unele studii spun că expresiile noastre faciale intensifică anumite trăiri. Așa că un sfat ar fi să zâmbești cât mai des. Dacă te încrunți sau te strâmbi, transmiți automat creierului că treci printr-o situație tensionată. Zâmbetele dese, în momentele potrivite, pot reduce stresul.
Limitează gesturile nenecesare. O gesticulație agresivă, constantă, poate indica faptul că nu spui adevărul sau nu ai încredere în ceea ce spui. Câteva gesturi simple, precum ridicarea ușoară a brațelor, pot lăsa o impresie că ești onest și ai mai multă încredere în tine.
Postura contează foarte mult. Dacă stai cu umerii aplecați poți da senzația că nu ai încredere în tine, dar poate lăsa impresia și unei lipse de respect față de persoana cu care vorbești. Postura dreaptă, încrezătoare, schimbă total modul în care ești perceput, în bine.
Un gest care poate fi considerat nepoliticos este verificarea constantă a ceasului. Arată că mintea îți zboară la altceva sau că te grăbești că închei conversația.
Evită să stai cu brațele încrucișate. Asta poate însemna că ai o atitudine defensivă, iar interlocutorul poate simți că nu ești de acord cu ceea ce spune. De altfel, încearcă să ții contactul vizual, într-un mod cât mai natural. Totuși, ai grijă să nu fixezi cu privirea, asta poate da impresia că încerci să domini interlocutorul.
Limbajul corpului spune mult mai multe decât credem noi, fiind reacțiile necontrolate pe care le avem în funcție de trăirile pe care le avem în acel moment. Prin el, e foarte ușor să-ți faci o părere la primă vedere despre o persoană, fie ea pozitivă sau negativă.