Prima pagină » Actualitate » Cum poți afla dacă pensia ți-a fost recalculată greșit. Iată formula de calcul folosită de casele de pensii
Cum poți afla dacă pensia ți-a fost recalculată greșit. Iată formula de calcul folosită de casele de pensii

Cum poți afla dacă pensia ți-a fost recalculată greșit. Iată formula de calcul folosită de casele de pensii

19 aug. 2024, 10:58,
în Actualitate

Mulți se întreabă cum poți afla dacă pensia ți-a fost recalculată greșit, deoarece tot acest proces s-a desfășurat în mare grabă. În prezent, pensionarii au început să primească noile decizii care stipulează ce venituri vor avea de la 1 septembrie. Pentru a elimina orice îndoială, poți verifica acest lucru comparând noul calcul cu cel din vechea decizie de pensionare.

Începând de la jumătatea lunii august, pensionarii din România au început să primească acasă noile decizii de recalculare a pensiilor. Și totuși, acestea ar putea conține, în unele cazuri, erori, tocmai din cauza grabei cu care s-a făcut acest proces. Iată așadar ce trebuie să faceți în cazul în care aveți dubii cu privire la sumele înscrise în documentele primite. Sunt câțiva pași esențiali prin care puteți verifica dacă pensia a fost calculată corect.

Cum poți afla dacă pensia ți-a fost recalculată greșit

Aproape 5 milioane de pensionari așteaptă cu sufletul la gură să vadă cu cât le-a crescut venitul lunar. De la 1 septembrie se aplică noua Lege a pensiilor, iar toate pensiile plătite după această dată vor fi calculate cu noua formulă.

Pentru a verifica dacă pensia a fost recalculată corect, începeți prin compararea punctajului din decizia veche de pensionare cu cel din noua decizie de recalculare. Asigurați-vă că stagiul de contribuție indicat în ambele documente este corect. Acesta este un pas esențial, deoarece calculul pensiei depinde de totalitatea punctelor de contribuție și stabilitate acumulate.

Calculul pensiei se realizează prin adunarea punctelor de stabilitate cu punctele de contribuție. Rezultatul total se înmulțește cu 81 de lei și astfel se obține valoarea pensiei finale.

De exemplu, un pensionar cu 39 de puncte de contribuție și 6,75 puncte de stabilitate va avea o pensie de 3.706 de lei. Este important să verificați dacă aceste valori corespund cu cele din decizia dumneavoastră de recalculare

Ce faci dacă găsești erori în decizia de recalculare

Dacă observați discrepanțe între calculul personal și suma indicată în decizia de recalculare, primul pas este să solicitați clarificări de la casa teritorială de pensii de care aparțineți. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, recomandă acest demers ca fiind cel mai simplu mod de a rezolva problemele înainte de a apela la instanță.

„Calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la Casele Teritoriale de Pensii, în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare. Dacă se constată neconcordanțe, aceste instituții au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Mai departe, dacă explicațiile primite nu sunt satisfăcătoare și problema persistă, aveți dreptul să contestați decizia în instanță. Este important să faceți acest lucru în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare, pentru a avea cadrul legal necesar de a solicita revizuirea deciziei.

Comentarii
  • Bebe lungan economist

    Cine a venit cu un astfel sistem de revizuire a pensiilor a fost un mare idiot. S au creat mari discrepante iar asta va duce la rămășițele pensionarilor. Sa nu aștepte nimeni vot de la ei.Rusine unor așa guvernanți.

    • Alexandru Stancea

      Astia au facut ca si Boc cand au vrut sa taie pensiile ,daca nu le-a taiat a pus impozit pe pensie care nu a fost luat pana in prezent .Astia au facut revizuire desi e prevazut in Constituti ca pensia e un drept castigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`