Prima pagină » Local » Cum pot fi prevenite afecțiunile din sfera ORL? Prof. univ. dr. Dan Mârțu: „În afară de apărarea locală, există și o apărare generală, care este asigurată de statusul organismului” – VIDEO

Cum pot fi prevenite afecțiunile din sfera ORL? Prof. univ. dr. Dan Mârțu: „În afară de apărarea locală, există și o apărare generală, care este asigurată de statusul organismului” – VIDEO

16 dec. 2022, 12:02,
în Local

Prof. univ. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL, șeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre prevenția în cazul afecțiunilor din sfera ORL. Ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătoși în sezonul rece și nu numai?

ORL este prescurtarea termenului otorinolaringologie, acea specialitate medicală, responsabilă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor urechilor, nasului și gâtului. Cele trei organe, fiind învecinate, favorizează transmiterea afecțiunilor de la unul la altul cu rapiditate.

Cele mai frecvente afecțiuni din sfera ORL, care pot apărea atât iarna, cât și vara, sunt: otitele, amigdalitele, sinuzitele și rinitele. Lăsate netratate, aceste boli pot duce la complicații.

Cum pot fi prevenite afecțiunile din sfera ORL? Prof. univ. dr. Dan Mârțu: „Nu există fericire fără sănătate, deci la baza tuturor acțiunilor este sănătatea”

Medicul Dan Mârțu susține că prevenția este cheia sănătății noastre. Dacă ne alimentăm corect, dacă ne îngrijim așa cum trebuie și dacă ne păzim de frig, suntem cu un pas mai aproape de o sănătate de fier. De asemenea, importantă este și apărarea locală a organismului, care ar trebui să țină la distanță afecțiunile legate de inflamații, generate de frig.

„Nu există fericire fără sănătate, deci la baza tuturor acțiunilor este sănătatea. Atâta timp cât nu suntem sănătoși, nu este în regulă din toate punctele de vedere. Există o problemă foarte importantă și problema asta este prevenția. Deci ce trebuie să facem, ca să nu ajungem să fim bolnavi? Sigur că este iarnă, este frig și înfloresc toate afecțiunile legate de inflamații. Scăderea temperaturii determină, la nivel local, la nivelul mucoasei nazale, faringiene și nu numai, o scădere a funcției de apărare locală și de aici începe drama. În afară de apărarea locală, există și o apărare generală, care este asigurată de statusul organismului, de cât de bine este alimentat, de cât de bine este îngrijit și cât de bine este păzit de frig.”, a explicat prof. univ. dr. Dan Mârțu, la BZI LIVE.

Prof. univ. dr. Dan Mârțu: „Nu ieșiți afară când sunt -10 grade, mai ales grupele de risc”

Șeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași a adus în discuție și importanța măștii sau a unui fular pus în jurul gurii, menit să încălzească aerul și să ajute, astfel, organismul să nu se infecteze.

„Deși a fost o lungă perioadă în care masca purtată a fost o mare problemă care s-a discutat pro și contra, dar evident că majoritatea părerilor a fost că este bine să purtăm mască, chiar recent am citit un studiu, făcut în Statele Unite și Anglia, apropo de problema aceasta cu frigul, în care purtarea unei măști pe față, la nivelul nasului și a gurii, constituie o primă barieră, pentru a ne feri de o eventuală infecție și cum. În fond, este același lucru pe care îl făceau alții înaintea noastră, când puneau un fular în jurul gurii, deci încălzește aerul și schimbarea cu câteva grade a temperaturii este importantă, pentru că ajută organismul să nu se infecteze. Ăsta este un prim aspect.”, a mai spus prof. univ. dr. Dan Mârțu.

Mai mult, medicul Dan Mârțu ne sfătuiește să nu ieșim din casă, atunci când afară sunt -10 grade, în special dacă ne aflăm în grupele de risc: copii sau persoane vârstnice.

„Nu ieșiți afară când sunt -10 grade, mai ales grupele de risc. Și aici includ copiii, cei mici și persoanele în vârstă, care vrând, nevrând, au probleme, pentru că totuși organismul se uzează și scad toate funcțiile.”, a adăugat prof. univ. dr. Dan Mârțu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`