Prima pagină » Sanatate » Cum poate fi interpretat un tabel cu valori pentru leucocite. Care este indicele normal?

Cum poate fi interpretat un tabel cu valori pentru leucocite. Care este indicele normal?

07 mart. 2023, 12:00,
în Sanatate

Foarte mulți pacienți pentru a înțelege un rezultat al unui test de sânge consultă un tabel cu valori pentru leucocite. Globulele albe sunt cel mai important element din sânge și stau la baza imunității organismului. Sângele nostru este roșu datorită celulelor roșii, globulele roșii. În medie, există doar un singur globul alb la fiecare mie de globule roșii. Cu toate acestea, în ciuda procentului mic, aceste celule joacă un rol important în sănătatea umană.

Globulele albe variază în funcție, formă și aspect. Principala lor sarcină este de a proteja organismul de viruși, bacterii, ciuperci și alți „dăunători” care îl atacă, de a lupta împotriva deteriorării țesuturilor și de a distruge propriile celule îmbătrânite sau mutante. Ele reprezintă fundamentul mecanismului de apărare al organismului. Deși globulele albe se găsesc în principal în sânge, ele sunt produse de un organ special, măduva osoasă. Ele sunt produse în mod corespunzător ca răspuns la orice leziune tisulară. Este un element al unui răspuns inflamator sănătos și natural.

Tabel pentru valori leucocite. Norma de globule albe în sânge

Atunci când vorbim despre norma pentru aproape orice test de laborator, trebuie să știți că laboratoarele pot funcționa cu instalații diferite, pot folosi metode diferite de analiză și pot utiliza reactivi diferiți. Prin urmare, în funcție de laborator, pot exista ușoare diferențe în ceea ce privește valorile de referință, limitele normei.

Nivelul normal al leucocitelor din sânge la bărbații și femeile adulte variază între 4-9×10 U/L. Numărul de leucocite la un copil este în mod normal mai mare decât la un adult. De exemplu, la nou-născuți această cifră ajunge la 9,2-13,8×10 U/L. Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, nivelul normal al celulelor albe scade. La vârsta de trei ani, intervalul normal este de 6-17×10 U/L, iar la vârsta de zece ani este de 6,1-11,4 x10 U/L.

De asemenea, femeile însărcinate au adesea un număr mai mare de globule albe decât adulții normali. Până la sfârșitul celui de-al treilea termen, un număr ridicat de celule albe este considerat normal. Acest lucru se datorează efortului crescut asupra organismului. La persoanele în vârstă, producția de celule albe din sânge poate scădea cu 2-3%, iar activitatea și funcțiile lor de protecție sunt aproape înjumătățite. Acesta este unul dintre motivele pentru care sistemul imunitar este slăbit la persoanele în vârstă.

Ce anunță numărul leucocitelor abătut de la normă?

Dacă numărul de celule albe din sânge se abate de la normă într-o direcție sau alta, există un semn de probleme de sănătate. Este important să se cunoască nu numai numărul total de celule albe din sângele pacientului, ci și fiecare tip de celule albe în parte.

Leucocitoza apare ca o consecință a proceselor patologice. Atunci când agresorii invadează organismul, acesta eliberează un număr mare de celule albe în sânge pentru a lupta împotriva amenințării. O afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de celule albe în sânge se numește leucopenie. Destul de des este temporară, dar dacă este constant scăzută, poate fi un semn de anomalii grave.

Din moment ce cunoști cum să interpretezi un tabel pentru valori leucocite este indicat să știi că globulele albe din sânge interacționează între ele. Acestea își transmit informații între ele, declanșează activitatea diferitelor tipuri de celule albe, își controlează propria mortalitate și fertilitatea. Ele sunt un întreg oraș inteligent, care ne asigură protecția și progresul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *