Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum poate fi folosit bicarbonatul de potasiu. Ce boli pot fi tratate cu ajutorul potasiului

Cum poate fi folosit bicarbonatul de potasiu. Ce boli pot fi tratate cu ajutorul potasiului

21 feb. 2024, 11:10,
în Stiri si curiozitati

Bicarbonatul de potasiu poate fi folosit ca și fungicid ecologic și, de asemenea, are efecte benefice în tratarea anumitor boli. Aceasta este o substanță chimică alcătuită din potasiu și bicarbonat.

Formula chimică a bicarbonatului de potasiu este KHCO3. Substanța este formată din doi ioni: un ion de potasiu (K+) și un ion de bicarbonat (HCO3-).

Se regăsește sub formă de sare solidă, de culoare albă, solubilă în apă.

Cum poate fi folosit bicarbonatul de potasiu

La fel ca și bicarbonatul de sodiu, bicarbonatul de potasiu are mai multe întrebuințări în agricultură.

Funcționează prin perturbarea echilibrului ionilor de potasiu sau sodiu din celulele fungice, distrugându-le. Bicarbonatul de potasiu creează un mediu nefavorabil pentru ciuperci.

Acesta acționează ca un fungicid natural, distrugând celulele fungice și controlând bolile ce afectează pomii fructiferi și legumele. Este o soluție ideală pentru agricultura ecologică, fiind o alternativă sigură și prietenoasă cu mediul.

De asemenea, este eficient în combaterea făinării, o boală frecventă la roșii, castraveți, vinete, ardei, dovlecei și pepene. Pentru a trata făinarea, se prepară o soluție cu o concentrație de 0,2% – 0,4% bicarbonat de potasiu.

Bicarbonatul vine ca un aliat de nădejde în combaterea bolilor fungice ce afectează pomii fructiferi. Experții recomandă utilizarea sa pentru a trata:

* Făinarea: o boală frecventă, manifestată prin pete albe pe frunze și tulpini.

* Rapanul: o boală ce afectează în special mărul și părul, provocând pete maronii pe frunze și fructe.

* Boala petelor de rugină: se manifestă prin pete ruginii pe frunze, care pot duce la defoliere prematură.

Se recomandă aplicarea tratamentului cu bicarbonat de potasiu din faza de buton alb (când mugurii florali sunt încă închiși) până la căderea petalelor. Totuși, bicarbonatul de potasiu are efect și la primele semne ale unei boli.

Pe lângă utilizarea în agricultură, acesta mai poate fi folosit și în producția vinului pentru reducerea acidității totale și armonizarea vinurilor. Bicarbonatul ajută la corectarea gustului astringent, iar vinurile devin mai catifelate și mai plăcute după tratament.

Care sunt recomandările pentru folosirea în agricultură

Pentru o utilizarea corectă și pentru a nu întâmpină orice fel de probleme este indicat să respectați o serie de recomandări.

Respectați instrucțiunile de preparare și aplicare a soluției de bicarbonat de potasiu. Combinați bicarbonatul de potasiu cu alte metode de combatere a bolilor fungice pentru o eficiență sporită.

Consultați un specialist pentru a stabili un program optim de tratament pentru pomii fructiferi.

Bicarbonatul de potasiu este o soluție eficientă și sigură pentru a menține pomii fructiferi sănătoși și a obține recolte bogate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *