Poate să fie demis Donald Trump, președintele SUA? Care sunt procedurile legale ca acest lucru să se poată întâmpla și ce impact mondial ar avea o asemenea perspectivă?
În cadrul sistemului politic al Statelor Unite, demiterea unui președinte se poate face printr-un proces cunoscut sub numele de impeachment (impeachment-ul). Acesta este un mecanism constituțional care permite demiterea unui președinte pentru comportamente ilegale, abuzive sau pentru fapte care reprezintă o „trădare”, „corupție” sau „miciuni grave” – așa cum sunt definite în Constituția Statelor Unite. Donald Trump a avut parte de această procedură care nu a fost dusă până la capăt.
Cum poate fi demis Donald Trump, președintele SUA?
Constituția SUA permite ca președintele Donald Trump, sau oricare alt președinte să fie demis. Impeachment-ul este un proces juridic ce implică două etape esențiale: acuzarea președintelui de către Camera Reprezentanților și judecata acestuia de către Senat. Deși mulți confunda procesul cu demiterea efectivă, este important de subliniat că impeachment-ul reprezintă doar prima etapă. Demiterea propriu-zisă are loc doar dacă Senatul votează pentru îndepărtarea președintelui din funcție.
Camera Reprezentanților are rolul de a deschide procesul de impeachment. Aceasta poate iniția o anchetă în cazul în care există suspiciuni de comportament inadecvat din partea președintelui. În urma unei investigații, un membru al Camerei poate prezenta o propunere formală de a-l acuza pe președinte, ceea ce duce la un vot.
Pentru ca impeachment-ul să aibă loc, Camera trebuie să adopte cel puțin un articol de impeachment, care să explice motivele acuzării (de obicei, trădare, corupție sau abuz de putere). Articolele de impeachment trebuie să obțină o majoritate simplă în Camera Reprezentanților pentru ca procesul să continue.
După ce Cameră a votat pentru impeaching, procesul se mută în Senat, care are rolul de a judeca acuzațiile. În Senat, președintele Curții Supreme al SUA prezidează procedura, iar membrii Senatului joacă rolul de jurați. În acest moment, se ține o audiere în care ambele părți (acuzatorii și apărarea) prezintă dovezi și argumente.
Pentru ca președintele să fie demis, Senatul trebuie să voteze cu o majoritate de două treimi (67 de senatori din 100). Dacă Senatul ajunge la această decizie, președintele este demis din funcție, iar vicepreședintele îl va înlocui automat în funcția de președinte.
Care ar fi consecințele mondiale în cazul unei demiteri
Dacă, în teorie, un președinte al SUA ar fi demis, efectele ar depăși cu mult granițele Statelor Unite și ar avea implicații majore la nivel mondial. SUA sunt o putere globală, iar schimbările la vârful conducătorilor acestei națiuni pot genera valuri în multe domenii.
Demiterea unui președinte american ar crea o instabilitate politică majoră, având în vedere că funcția de președinte al SUA este extrem de influentă pe plan mondial. Un astfel de eveniment ar crea neliniște atât în rândul aliaților tradiționali ai SUA, cât și în rândul țărilor rivale. Pe termen scurt, piețele financiare ar putea să răspundă cu volatilitate, iar incertitudinea ar putea afecta schimburile comerciale și economice globale.
De exemplu, dolarul american, care este moneda de rezervă globală și joacă un rol cheie în comerțul internațional, ar putea înregistra fluctuații mari, iar încrederea în stabilitatea economică a SUA ar putea scădea temporar. Burselor internaționale le-ar putea fi afectată activitatea, iar economiile emergente ar putea resimți impactul în fața unei crize de încredere.
Doar doi președinți SUA au avut deschisă procedura de demitere
În istoria SUA au fost doar doi președinți care au avut deschisă procedura de demitere. Ambele proceduri au fost un eșec răsunător pentru cei care le-au inițiat. Prima dată s-a întâmplat în 1868 când Andrew Johnson A fost acuzat de încălcarea unui act important al Congresului, dar a supraviețuit procesului, cu un vot foarte aproape de a-l demite (35 de voturi pentru și 19 împotrivă, fiind necesare 36 de voturi pentru condamnare).
Al doilea și ultimul a fost Bill Clinton (1998) care a fost acuzat de perjur și obstrucționarea justiției în scandalul Monica Lewinsky. A fost impeached de Camera Reprezentanților, dar a fost achitat în Senat, cu doar 45 de voturi pentru condamnare (din 67 necesare). Donald Trump nu ar fi la prima procedură de impeachment pentru că în 2020 a fost lansată o astfel de procedură.
Impeachment-ul este un proces extrem de dificil, mai ales din cauza cerinței de a obține o majoritate largă, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. În plus, procesul poate dura luni de zile, ceea ce face ca acești pași să fie o cale lungă și riscantă pentru oricine încearcă să obțină demiterea unui președinte. Discutând pe subiectul Donald Trump, procedura de demitere ar fi aproape imposibilă de inițiat în contextul în care în aceste momente președintele SUA are o puternică susținere republicană în Camera Deputaților și Senatul SUA.
De asemenea, factorul politic joacă un rol major. Deși Constituția oferă un cadru clar pentru impeachment, în practică, deciziile sunt adesea influențate de apartenența politică a membrilor Congresului. De exemplu, în cazul în care președintele este susținut de majoritatea în Senat, este puțin probabil că acesta să fie demis, indiferent de acuzațiile aduse.
numai minciunarii debiteaza disperatii sorositi
🤣 Sorosisti si ucracanatii lui Zele sunt in extaz. 🖕 Luați de aici! VIVA România 🇷🇴 VIVA SUA 🇺🇸
Incerc cât mai scurt. In State conduc Tantalaul și Gogomanul. Donny și Elon. Întreac sa spun ,cei doi nu cunosc toate capitalele statelor din State. Totuși ei cred că știu geografia Europei.EI CRED. Ii mănâncă Puțin la micul dejun ca pe magiun întins pe turtele făcute pe o plita încinsa. Totuși, Kracanel de la Kremlin are o singura strângere mașcata in zona inghinala. Marea Baltică sau mai precis Golful Finic . Pentru Puțin și camarila lui , războiul din Ucraina a trecut pe locul doi în negocieri. Are Koningsbergul izolat de Rusia iar spatiu prin Golful Finlandei spre Leningrad,cam cât o cărare prin păpușoi.ACOLO e durerea piticului.Pupaza peste colac,Suedia și Finlanda fac parte din NATO. Vom vedea .
Sorosistii spurcati si democratii lui biden tare ar vrea sa-l demita pe Domnul Trump dar Dumnezeu nu le va ajuta niciodata.