Alice Munteanu, cardiolog, explică în ce mod poate afecta inima infecția cu noul coronavirus. Totodată, medicul vorbește și despre posibilitatea dezvoltării unei boli cardiovasculare, după vindecarea de COVID-19. Mai mult decât atât, este extrem de important ca toată lumea care suferă de probleme cardiace, să meargă la un control, chiar dacă ne aflăm în pandemie.
Medicul cardiolog atenționează asupra a două efecte, pe care noul coronavirus le poate avea asupra inimii: poate produce miocardită sau poate provoca infarct de miocard. Astfel că, toți pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 primesc tratament anti-coagulant.
”Asupra inimii el (virusul, n. red.) acționează în mod direct, și în mod indirect.
În mod direct pentru că poate afecta mușchiul inimii, după cum s-a mai discutat poate produce miocardită, o inflamație la nivelul mușchiului inimii, care, în timp, poate determina insuficiență cardiacă. Este și motivul pentru care toți pacienții cu infecție SARS-CoV-2 sunt evaluați cardiologic.
Apoi vorbim despre sindroame coronariene în termenii noștri, adică infarct de miocard. Pentru că toți cunoaștem că unul din mecanismele prin care funcționează este cel hematologic. Deci el produce infarct miocardic sau tromboembolism pulmonar sau tromboze venoase.
De aceea, toți pacienții care au infecție SARS CoV-2 forme medii, nu mai spun severe, obligatoriu sunt anti-coagulați. Deci primesc tratament anti-coagulant.”, spune Alice Munteanu .
Persoanele vulnerabile sunt cele care prezintă comorbidități
Pacienții care au hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiopatie ischemică, care au avut un infarct sau au fost operați pe cord sunt considerați pacienți vulnerabili, care necesită o atenție sporită, în cazul în care se infectează cu noul coronavirus.
„De asemenea, persoanele vulnerabile la infecția cu SARS CoV-2 sunt persoane care anterior sunt afectate de alte boli cardio-vasculare, au comorbidități. Vorbim de pacienți care au hipertensiune arterială, pacienți care au diabet zaharat sau cardiopatie ischemică, pacienți care au avut un infarct sau sunt revascularizați, adică au beneficiat de un stent sau au fost operați pe cord”, a declarat Alice Munteanu, la Antena 3.
Ce alte afecțiuni pot crea complicații la infectarea cu SARS-CoV-2
Pentru coronavirus, un factor de risc este reprezentat de fumat. Astfel că, orice tip de fumător are risc de complicatii respiratorii. Tutunul, inclusiv vaparea, afectează destul de mult plămânii.
Suferinzii de BPOC, cea mai frecventă boală a fumătorului, sunt și ei vulnerabili în fața temutului virus. În acest fel, se poate ajunge la complicații.
Persoanele alergice prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații, în cazul în care contractează virusul. Acest fapt poate duce la activarea astmului. Astfel că, astmul bronșic este încadrat în categoria de risc, indiferent de vârsta pe care o are pacientul. În cazul pacientului astmatic, tratamentul cu cortizon trebuie continuat.
De asemenea, persoanele cu emfizem pulmonar pot avea complicații. Se recomandă izolarea, ca pentru orice altă afecțiune cronică la care nu există o urgență terapeutică.
Nu în ultimul rând, persoanele cu tuberculoză prezintă un risc crescut de a avea complicații, în cazul în care se infectează cu noul coronavirus. Astfel că, la fel ca în cazul persoanelor cu emfizem pulmonar, se recomandă izolarea în casă, pentru a preveni infectarea.