Prima pagină » National » Cum ne putem proteja de noua tulpină britanică a coronavirusului? Beatrice Mahler vine cu recomandări

Cum ne putem proteja de noua tulpină britanică a coronavirusului? Beatrice Mahler vine cu recomandări

25 feb. 2021, 18:15,
Bianca Rebegea în National

Noua tulpină britanică a coronavirusului circulă deja în jumătate din județele României. Tocmai de aceea, medicii recomandă populației să folosească măști de protecție cu filtru. În cazul în care nu există această posibilitate, poate fi utilizată o mască sanitară, acoperită de o mască textilă.

Iată recomandările managerului institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler:

„Sunt tot mai multe foruri internaționale care susțin nevoia de protecție suplimentară atunci când vorbim de tulpina britanică pentru că riscul de contagiune și gradul de contagiune al acesteia este mare.

Recomandările sunt pentru o mască cu grad de filtrare crescută, iar dacă acest lucru nu este posibil, pentru că totuși aceste măşti sunt destul de scumpe, sunt eficiente și măștile chirurgicale care să fie acoperită de o mască textilă dintr-o țesătură cât mai densă”, a spus pentru Antena 3, managerul institutului „Marius Nasta” Beatrice Mahler.

INSP: Tulpina britanică generează o boală mai severă la vârstnici

Marți, 23 februarie, Institutul Național de Sănătate Publică ( INSP), a transmis analiza epidemiologică a primelor 136 de cazuri de COVID-19 din România confirmate cu noi variante ale virusului SARS-CoV-2.

„Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante şi, conform ultimelor evidenţe sosite din Marea Britanie, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, a evidenţiat INSP.

Până în momentul de față, în anul 2021, au fost comunicate la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 499 de secvenţieri finalizate în săptămânile 53/2020 – 07/2021, respectiv până la data de 21 februarie 2021 inclusiv, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7).

Rata de confirmare a tulpinii britanice este de 27,3%

INSP  a transmis că, până la data menționată, nu au fost detectate alte variante ale coronavirusului care să genereze îngrijorare.

Rezultatele secvenţierilor au fost anunțate de patru laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Balş, MedLife şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, cele 136 de cazuri confirmate cu varianta britanică a virusului SARS-CoV-2 au provenit din județele următoare: Argeş (2), Bucureşti (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoşani (4), Caraş-Severin (2), Cluj (9), Constanţa (1), Covasna (1), Galaţi (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureş (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiş (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

Majoritatea cazurilor de infectare cu noua tulpină s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Dintre acestea, 95,6% au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Totodată, au fost semnalate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Beatrice Mahler, despre eficiența vaccinurilor anti-COVID-19

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală a vorbit despre eficiența vaccinurilor împotriva coronavirusului, Ea declară că imunitatea poate să dureze un an sau doi.

„Până în acest moment avem date privind un răspuns imun eficient şi maximal până la 8 luni de la imunizare. Imunitatea e eficientă apoi încă o perioadă de timp. Nu avem date științifice care să susțină un răspuns imun pentru o anumită perioada. Producătorii vaccinurilor ies public și confirmă că se așteaptă că imunitatea să dureze 1 an sau 2 în cazul vaccinurilor care se administrează în acest moment”, a declarat Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *