Oricat de tentante ar parea aceste proprietati benefice, daca ajungi sa bei suc de sfecla în loc de apa, este evident ca nu te poti astepta la lucruri bune… Iata principalele efecte adverse ale sucului de sfecla pe care trebuie sa le ai în vedere:
- Pietre la rinichi. Cel mai important efect advers de care trebuie sa fii constient este modul în care afecteaza rinichii. Pacientilor cu probleme renale si celor cu risc ridicat de a capata pietre la rinichi li se recomanda chiar sa ocoleasca sucul de sfecla rosie. Potrivit cercetatorilor medicali, oxalatii continuti de sfecla ar constitui fix materia prima din care se formeaza calculii renali. Desi partea radacinoasa a sfeclei contine mai putini oxalati decat tulpina terestra si frunzele, noi te sfatuim totusi sa nu risti.
- Modificarea coloratiei urinei si a scaunelor. Cunoscut sub numele de beeturia sau betaninuria, acest fenomen se manifesta prin pigmentarea rosiatica a urinei ca urmare a betaninei, un pigment natural de culoare rosie. si scaunele pot capata aceasta coloratie, fiind adeseori confundate cu cheaguri de sange. Desi pare un simptom alarmant, fenomenul descris este de regula inofensiv si nu persista mai mult de 48 de ore de la consumarea de sfecla rosie. Daca problema continua mai mult de doua zile, adreseaza-te neaparat medicului.
- Fluctuatii bruste ale tensiunii arteriale. Sucul de sfecla poate coborî tensiunea arteriala, ceea ce este o veste buna daca urmaresti în mod intentionat acest lucru. Chiar si asa, însa, amestecarea sucului de sfecla cu medicatia antihipertensiva sau cu alte medicamente care determina în mod direct coborarea tensiunii arteriale, precum Viagra, de exemplu, poate provoca fluctuatii bruste periculoase. În plus, vasodilatatia durativa si supraconsumul de substante vasodilatatoare pot induce chiar probleme cardiovasculare. Scaderea brusca a tensiunii arteriale si colapsul cardiovascular pot avea drept consecinta chiar intrarea în coma. În prezent nu exista foarte multe cercetari care sa avertizeze consumatorii în acest sens, asa ca pana ce lucrurile nu se lamuresc, te sfatuim sa fii precaut cu privire la curele prelungite cu sfecla rosie.
- Deranjamente stomacale. Consumat în portii mari, sucul de sfecla rosie poate provoca deranjamente stomacale. Unii nutritionisti recomanda introducerea treptata a sucului în alimentatie pentru a-i permite stomacului sa se acomodeze, dar au existat chiar si cazuri de boli gastro-intestinale legate de consumul de sfecla cruda. Fructanii, un tip de carbohidrati cu catena scurta, pot ridica probleme celor cu sensibilitate intestinala, si mai ales pacientilor cu sindrom de colon iritabil.
- Extazul zaharului? Orice ai face, nu ai cum sa eviti concentratia mare de zahar continuta de sfecla rosie. O portie de 100 g de sfecla cruda contine aproape 7 g de zahar. Chiar si daca presupunem ca folosesti doar aceste 100 g la prepararea sucului, tot vorbim despre un exces de zahar. Totusi, trebuie sa avem în vedere faptul ca, desi sfecla are un indice glicemic de aprox. 64 (adica mediu), sarcina glicemica a acesteia, adica efectul propriu-zis asupra glicemiei, are valoarea 5 (adica mica). Cu alte cuvinte, sucul de sfecla rosie poate fi considerat inofensiv din acest punct de vedere atat timp cat nu contine zahar adaugat si presupunand ca, în rest, respecti o alimentatie echilibrata.
- Tulburari de reglare a tensiunii arteriale. Potrivit unor teorii, administrarea de vasodilatatoare pe perioade îndelungate poate descuraja productia naturala de oxid nitric. În acest caz, disparitia unui mecanism natural de reglare a tensiunii arteriale te predispune pe termen lung la dezechilibre ireversibile. Parerile sunt împartite în ceea ce priveste validitatea acestui fapt si în cazul consumului de sfecla. Desi recunosc ca nitratii naturali sunt net superiori nitratilor sintetici, cercetatorii avertizeaza ca excesele pot avea consecinte nefaste asupra tensiunii arteriale si a functiei de autoechilibrare a acesteia.
Nutritionistii sfatuiesc limitarea aportului de suc de sfecla sub 250 de ml per portie, adica echivalentul a aprox. doua capatani de sfecla. Daca gustul natural ti se pare neplacut, poti sa combini sucul de sfecla cu sucuri de mere sau de portocale. Potrivit unor „experti" autoproclamati, poti consuma suc de sfecla în fiecare zi fara sa te expui vreunui pericol. În realitate, însa, trebuie neaparat sa consulti sfatul medicului înainte sa adopti aceasta practica! Daca deja iei medicamente de scadere a tensiunii arteriale, îti poti pune sanatatea în pericol.
Sfecla rosie, excelenta pentru curatarea ficatului de toxine
Compotul de sfecla rosie vindeca aproape toate bolile