Prima pagină » Sanatate » Cum ne menținem echilibrul? Conf. dr. Sebastian Cozma: „Echilibrul este un simț educat” – VIDEO

Cum ne menținem echilibrul? Conf. dr. Sebastian Cozma: „Echilibrul este un simț educat” – VIDEO

23 feb. 2023, 10:22,
BZI.ro, în Sanatate

Conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL – coordonatorul Compartimentului Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre menținerea echibrului. Iată de ce acesta este un simț educat.

Odată cu înaintarea în vârstă, echilibrul se deteriorează treptat. Astfel, se poate ajunge cu ușurință la accidentări, căderi sau leziuni, care pot influența buna funcționare a activităților de zi cu zi. De pildă, fracturile de șold generează complicații serioase, precum tromboza venoasă profundă, atrofierea musculară, infecții ale tractului urinar și chiar pierderea permanentă a mobilității.

Cum ne menținem echilibrul? Conf. dr. Sebastian Cozma: „Se educă în primul an de viață”

Sistemele corporale care se ocupă de menținerea echilibrului pot fi influențate de schimbările graduale generate de procesul de îmbătrânire. Totodată, pot fi cauzate și de efectele secundare ale anumitor medicamente sau de o serie de afecțiuni, care pot provoca instabilitatea mișcărilor și controlul defectuos al posturii.

De precizat este că echilibrul este un simț care poate fi educat. Încă din primii ani de viață, când apare mersul biped și până la creșterea în înălțime și greutate, centrul nostru de greutate poate fi mereu proiectat pe o zonă de susținere sau, mai exact, pe o suprafață de susținere.

„Echilibrul este un simț educat. Se educă în primul an de viață, mersul biped se formează atunci, iar dezvoltarea de-a lungul vieții nu este decât o adaptare la creșterea în înălțime și greutate, astfel încât centrul nostru de greutate să fie mereu proiectat pe o zonă de susținere, pe o suprafață de susținere. Cea de-a treia importantă contribuție la menținerea echilibrului o are sistemul proprio-receptiv. Pe înțelesul tuturor, senzorii care ne ajută să ne dăm seama pe ce ne sprijinim.

Eu, acum, sunt așezat pe un scaun, deci toți senzorii cutanați pe care îi am în contact cu o suprafață de sprijin sau atunci când ești în picioare doar tălpile constituie un punct de sprijin, aceste suprafețe vor genera niște informații pentru creier, care va lua deciziile de cuviință, într-un mod reflex, fără contribuția noastră voluntară, cum să organizeze activitatea musculară, pentru ca să țină corpul în picioare, într-un echilibru sau să ne îndeplinim scopurile voluntare de deplasare. De exemplu, balerinele se sprijină doar pe doi centimetri pătrați, pe vârful degetelor, dar este un echilibru educat.”, a declarat medicul Sebastian Cozma, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Sebastian Cozma: „Putem să ne educăm sistemul vestibular la extreme”

Potrivit medicului Sebastian Cozma, sistemul vestibular poate fi educat la extreme. Acesta este cazul balerinelor sau astronauților, care stau în imponderabilitate, pentru că a fi în echilibru înseamnă a avea o coordonată permanentă.

„Putem să ne educăm sistemul vestibular la extreme, balerina este unul dintre exemple. Al doilea exemplu poate fi efortul astronauților, care stau în imponderabilitate, pentru că a fi în echilibru înseamnă a avea o coordonată permanentă. Și coordonata permanentă a noastră, inclusiv in utero, este gravitația. Nu scăpăm de gravitație, decât dacă plecăm de pe planetă. Deci acesta este un punct de sprijin în sine. Și, plecând de aici, celelalte lucruri le dezvoltăm în primul an de viață, mersul biped.”, a adăugat conf. dr. Sebastian Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *