Prima pagină » Magazin » Cum ne îmbrăcăm în stilul smart casual?
Cum ne îmbrăcăm în stilul smart casual?

Cum ne îmbrăcăm în stilul smart casual?

20 mart. 2024, 14:39,
în Magazin

Smart casual este numit eleganță sportivă deoarece este un fel de compromis între stilul formal și cel de zi cu zi. Funcționează bine la serviciu, la întâlniri cu prietenii și familia, precum și la evenimente corporative sau la teatru. De asemenea, este potrivit ori de câte ori doriți să vă simțiți șic, dar fără a renunța la confort și la propriul stil. Regulile stilului smart casual depind de ocazie și de mediul în care vă aflați. Pot fi însă evidențiate niște caracteristici de bază ale acestuia? Cum ne îmbrăcăm în stilul smart casual?

Ce înseamnă smart casual? Caracteristicile stilului

Smart casual este un termen care descrie unul dintre tipurile informale de dress code. Conceptul a prins contur în secolul al XX-lea și se referea inițial la ținuta de afaceri a bărbaților (până în jurul anilor 1950). Termenul a fost folosit pentru prima dată în anul 1924.

Începând cu anii 60 ai secolului XX, termenul a ajuns să cuprindă stiluri care rămân elegante, dar care permit abateri de la normele stricte ale codului vestimentar. Din ce în ce mai mult, regulile smart casual au fost modelate de un anumit mediu, astfel încât astăzi este dificil să găsim o uniformitate a acestora. Codul vestimentar poate fi descris ca fiind unul lejer, dar adecvat ocaziei. Smart casual este înainte de toate:

  • Bazat pe calitate

Îmbrăcămintea smart casual aparține de obicei celei de bază sau clasice, dar permite, de asemenea, utilizarea unor stiluri precum preppy, dandy sau marin. Cheia alegerii pieselor potrivite este calitatea materialelor și calitatea manoperei, care permit obținerea unei imagini elegante și asigură confortul de purtare.

  • Adaptate la ocazii și la regulile din mediul dat

Pentru a compune bine un ansamblu smart casual, merită observat cum se îmbracă persoanele din mediul dat. Este acceptabil să se renunțe la un sacou și să se opteze doar pentru o cămașă sau un cardigan? Ce culori se aplică? Cel mai important lucru va fi să vă potriviți cu ocazia și cu regulile acceptate. Acest lucru este valabil mai ales în situațiile de business.

  • Ce permite individualitate și flexibilitate

Stilul smart casual este informal, astfel încât regulile sale nu sunt la fel de restrictive ca în cazul codurilor vestimentare formale. Acest lucru vă permite să alegeți piese care pun în evidență individualitatea. O paletă de culori mai largă și modelele sunt, de asemenea, acceptabile (merită ținut minte faptul că, cu cât sunt mai fine, cu atât sunt mai șic).

Prin urmare, un ansamblu smart casual bine construit poate funcționa bine nu numai în situații semi-formale, cum ar fi evenimentele de familie sau întâlnirile în firmă, ci și în viața de zi cu zi.

Este demn de remarcat faptul că acest tip de cod vestimentar stă la baza multor tendințe actuale, cum ar fi, de ex. quiet luxury (literalmente: lux liniștit) sau old money (literalmente banii vechi, deci un termen care se referă la codul vestimentar al elitei). În același timp, poate fi atemporal. Pe lângă aceasta, elementele sale, care aparțin adesea elementelor de bază sau clasice, pot sta la baza unor seturi vestimentare în stilul ales de noi.

Smart casual pentru femei – stiluri și elemente de garderobă

Când vine vorba de stilul smart casual pentru femei, regulile vă permit să creați ansambluri interesante care se bazează atât pe clasici, cât și pe tendințele actuale. Ce haine merită să aveți în garderoba dvs.? Ce rochii și pantaloni pentru smart casual? Deoarece smart casual este flexibil, putem adapta aceste piese la gustul și silueta noastră. Cu toate acestea, merită să ne mișcăm în cadrul unor fasoane concrete:

  • Pantaloni de damă

Printre clasicii modei feminine se numără în primul rând pantalonii țigaretă. Este un fason destul de universal, care se potrivește cu majoritatea siluetelor. În ultima vreme, au fost eclipsați de pantalonii de damă wide leg, cu crac larg, cu talie mai înaltă și pliuri, confecționați din țesătură ușoară sau – în varianta de toamnă/iarnă – din lână. De asemenea, se pot crea seturi smart casual folosind modele bazate pe pantalonii de costum și chinos pentru bărbați.

  • Cămașa

Clasică, din bumbac mai gros, modelată după croiala masculină, cu guler rigid, își va păstra forma, astfel încât poate adăuga volum (în varianta oversize) sau accentua silueta (în cazul croielilor mai mulate, care funcționează cel mai bine sub sacouri).Una mai ușoară, din mătase sau viscoză va fi potrivită dacă vă doriți delicatețe. Dacă vreți să o transformați în piesa centrală a ținutei, optați pentru o croială neobișnuită (de exemplu, cu legătură în talie) sau pentru un guler decorativ. În cazul cămășilor smart casual pentru femei, cea mai populară alegere este cea fără buzunare aplicate, care conferă un caracter sportiv și aparține mai degrabă stilului casual.

  • Bluze

Pentru o ținută smart casual, este acceptabil să folosiți un tricou simplu (eventual cu dungi), de bună calitate, de culoare albă sau neagră. Merită însă să puneți o jachetă pentru a adăuga eleganță. Dacă alegeți să renunțați la jachetă, optați pentru bluze mai decorative, cum ar fi cele din mătase sau viscoză.

  • Sacou sau costum de damă

Bine croite, acestea vor fi baza unei garderobe smart casual. Tendințele actuale includ sacourile oversize sau cele inspirate din moda masculină, eventual seturile de costume.

  • Vesta

O adevărată descoperire a sezonului trecut. Cele mai la modă ansambluri au constat în vestele de costum purtate cu pantaloni wide leg. Acestea pot fi purtate în locul unei bluze sau ca un strat suplimentar, de exemplu peste o cămașă sau un pulover de cașmir.

  • Cardigane și pulovere

Înlocuitoare ale jachetei. Este indicat să le alegeți pe cele cu o croială clasică și confecționate din lână, care au proprietăți termoregulatoare excelente.

  • Rochii și fuste

În stilul smart casual, în acest caz, vă puteți permite să alegeți între diferite culori și modele și o țesătură mai confortabilă de purtat, deoarece este o țesătură tricotată elastică. Fasonul trebuie ales în funcție de siluetă, amintindu-vă doar că fusta nu trebuie să fie prea scurtă (de preferat până la genunchi plus sau minus 5 cm), iar decolteul nu trebuie să fie prea adânc.

  • Pantofi

Aceștia trebuie să fie acoperiți, de preferință din piele. Culoarea trebuie adaptată la ținută. În loc de pantofii clasici, puteți alege mocasini, loaferși sau balerini, printre altele. În unele medii, sunt acceptați sneakerșii minimaliști.

Smart casual pentru bărbați – idei de ținută

Conceptul de „smart casual” a fost preluat din moda masculină, când oamenii au început să coasă și să aranjeze ansambluri de costume sau sacouri din materiale ușoare sau să intervină asupra croielii acestora și să folosească culori și chiar modele mai puțin clasice. Ce merită să avem într-un dulap smart casual?

  • Set de club

Un sacou albastru marin, pantaloni gri, cămașă deschisă la culoare, pantofi și accesorii din piele reprezintă un set considerat un clasic al modei smart casual pentru bărbați. Ideea a fost inspirată de la studenții din universitățile britanice de elită.

  • Set coordonat: sacou și pantaloni

De asemenea, puteți asorta sacouri și pantaloni care nu fac parte dintr-un set de costum, pentru a crea seturi coordonate interesante. Optați pentru culorile dvs. preferate (de exemplu, bordo, verde închis, bej) și pentru carouri șic.

  • Cardigan sau pulover

Dacă nu este necesar un sacou, acesta poate fi înlocuit cu un cardigan de bumbac sau de lână descheiat sau cu un pulover simplu de lână, care va arăta bine în set cu o cămașă.

  • Cămașă

Cel mai bine este să alegeți unul cu guler clasic, în culoare deschisă, cum ar fi bleu, roz, gri. Albul este considerat o culoare prea formală în acest caz.

  • Tricou polo și tricou uni

Ca și în cazul puloverelor: dacă în mediul dat este permisă renunțarea la cămașă, trebuie ales un tricou uni sau un tricou polo.

  • Pantaloni

Pantalonii casual eleganți pentru bărbați sunt, de obicei, de tip costum sau chino. Stiliștii se ceartă în privința blugilor. Dacă aceștia sunt acceptați, atunci numai într-o formă foarte clasică: drepți, în culoare albastru marin, nu prespălați.

  • Pantofi

De obicei, se aleg cei din piele, cum ar fi brogue, oxfords sau, eventual, mocasini sau monk în culoare maro, cognac, bleumarin. Cei negri sunt rezervați pentru ocazii formale. Sneakerșii clasici sunt uneori acceptați.

Într-un cod vestimentar atât de flexibil precum cel smart casual, este dificil să vorbim despre ținute vestimentare obligatorii. Nu croielile specifice sunt cele mai importante, ci caracterul hainelor și modul în care acestea se potrivesc siluetei și stilului individual. Un indiciu poate fi găsit în colecțiile mărcilor în care se regăsesc elementele de garderobă caracteristice acestui stil, cum ar fi Polo Ralph Lauren, Polo Golf Ralph Lauren, RLX Ralph Lauren, Goldbergh, Bogner, Dondup, BOSS sau Gran Sasso disponibile la S’portofino.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024