Temperaturile ridicate de pe parcursul verii au fost întotdeauna problematice pentru persoanele care nu suportă căldura excesivă. Drumurile în aer liber sunt de cele mai multe ori inevitabile pentru că, orice ai face, va trebui să înfrunți căldura atunci când te deplasezi spre locul de muncă sau atunci când mergi la magazin. Însă cu adevărat inconfortabil este să nu te poți bucura de răcoare și de o atmosferă confortabilă în propria locuință.
Oamenii au apelat de-a lungul vremii la metode care mai de care mai ingenioase, precum cearșafuri sau folii de aluminiu puse în dreptul geamurilor, ori dormitul cu toate ferestrele deschise, însă acestea sunt doar rezolvări de scurtă durată și care pot cauza, la rândul lor, alte probleme. De asemenea, o altă soluție foarte populară este cea a aerului condiționat. Aerul condiționat este eficient pentru o perioadă scurtă de timp, înlocuind aerul cald din încăpere cu unul rece, însă senzația poate dispărea destul de rapid în lipsa adevăratei soluții la care ar trebui să apelezi: izolarea corespunzătoare.
Cum te ajută tâmplăria din PVC să scapi de căldură
Tâmplăria din PVC se deosebește de alte tipuri de ferestre, precum cele din materiale metalice sau lemnoase, prin faptul că are la bază un compus chimic numit policlorură de vinilin. Acest material este utilizat în formă dură pentru fabricarea de rame pentru uși și ferestre grație excelentelor proprietăți de izolare termică pe care le prezintă, dar și pentru durabilitatea sa. Aceste aspecte sunt foarte importante atunci când vrei ca locuința ta să nu devină o adevărată saună pe parcursul zilelor și nopților de iarnă, pentru că ferestrele de calitate pot face diferența în ceea ce privește circulația aerului.
Dacă nu ai niște ferestre eficiente, căldura din exterior va pătrunde cu ușurință în locuință și va provoca imediat creșterea temperaturii. În același timp, aerul rece pe care îl poți obține în camere grație aparatelor de aer condiționat sau ventilatoarelor va fi pierdut cu rapiditate și va fi înlocuit de cel cald, de afară. Acest lucru va provoca o creștere importantă a consumului de energie electrică, dacă apelezi la aer condiționat sau ventilatoare, pentru că acestea vor trebui să funcționeze mai mult timp ca să poată face față pierderilor. Iar dacă nu folosești niciun instrument de răcire a aerului, căldura se va menține la un nivel constant în locuință, creând un disconfort pe măsură. Ferestrele termopan moderne asigură diminuarea până la minim a coeficientului de transfer termic, adică a energiei care se piede în fiecare secundă pe o suprafață de un metru pătrat.
Valoarea coeficientului de transfer termic (Uw) se măsoară în U/m2K și, cu cât este mai mică, cu atât va proteja mai bine spațiul izolat de pierderile de energie. Astfel, dacă o fereastră are un coeficient minim de 1.0 W/m2K, cum este cazul ferestrelor termopan Salamander, de pildă, atunci ea va asigura un randament excelent pentru locuințele expuse unei călduri excesive.
Ce rol au geamurile termopan?
Atunci când decizi să îți montezi tâmplărie din PVC, trebuie să știi că ramele din policlorură de vinilin vor fi completate de geamuri diferite de cele obișnuite, care sunt formate dintr-o singură fâșie de sticlă. Geamurile termopan sunt geamuri termoizolante și sunt compuse din minim două foi de sticlă, separate de o baghetă. Bagheta, care poate fi caldă sau metalică, adică din material termoplastic sau din aluminiu. Baghetele calde ajută foarte mult la izolarea termică și sunt utilizate la termopanele de ultimă generație. De asemenea, sticla din care sunt fabricate geamurile termopan este una care nu amplifică razele soarelui la interior, ci le respinge la exterior mulțumită proprietăților sale reflexive.
Se poate și mai eficient?
Dacă nu ești mulțumit doar de ideea de fereastră din PVC și geam termopan din sticlă reflexivă, te poți asigura că locuința ta este protejată de canicula verii și prin intermediul unor rulouri exterioare. Acestea protejează excelent împotriva razelor soarelui și asigură și un plus de intimitate. Prin intermediul rulourilor, razele soarelui nu ajung să între în contact cu geamurile ferestrelor tale și sunt respinse imediat, astfel că locuința poate fi întunecată și răcoroasă în zilele toride. Rulorile existente pe piață sunt foarte plăcute din punct de vedere estetic și pot fi cu ușurință ajustate ferestrelor tale, indiferent de culoarea lor. De asemenea, ele sunt ușor de utilizat și pot fi acționate atât manual, cu ajutorul manivelelor și al panglicilor, cât și electric, prin telecomandă.
Așadar, soluția pentru a te bucura de răcoare acasă pe parcursul verii este să protejezi cât mai bine interiorul locuinței tale de căldura din exterior, iar cea mai la îndemână măsură pe care o poți lua este montarea de ferestre moderne din PVC cu geamuri termopan, pe care le poți completa și cu rulouri exterioare. Aceste măsuri vor genera atât un progres semnificativ la capitolul confort, cât și un randament economic mai bun al locuinței.