Leonard Constantin Stafie a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, cum ne dăm seama dacă puiul a fost falsificat. Iată cele mai bune sfaturi de la reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.
Falsificarea este şi va rămâne un fenomen greu de înlăturat de pe piaţa autohtonă alimentară, cât şi de pe pieţele străine, atâta timp cât nu va fi perfecţionat controlul mărfurilor. Deși nu mai este atât de frecventă ca în anii trecuți, tot mai mulți indivizi răuvoitori și orbiți de dorința de a face profit, falsifică orice, chiar și puii. Culoarea acestora poate fi ușor influențată prin diferiți agenți de colorare, pentru a părea sănătoși și ideali pentru sacrificare. Însă, această falsificare poate fi ușor depistată, printr-un simplu gest, explicat chiar de Leonard Constantin Stafie, invitat în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Cum ne dăm seama dacă puiul a fost falsificat? Sfaturile lui Leonard Constantin Stafie
Un pui falsificat poate fi depistat prin frecarea lui cu degetul, pentru a vedea dacă i se ia culoarea de pe piele. Acest lucru este ușor de efectuat și are rezultate garantate, deoarece țesuturile din interiorul puiului nu pot fi colorate. În secțiune, puiul prezintă o culoare alb-gălbuie și chiar gălbuie spre portocalie, până în profundul țesutului, în funcție de cum s-au depus grăsimile.
De precizat este că, în urmă cu aproximativ 4-5 ani, falsificarea puilor se făcea cu vopsea de ouă, pentru a le reda culoarea galbenă.
„Cum ne dăm seama când un pui este falsificat? Dacă l-ai frecat cu degetul și vezi că se ia culoarea de pe piele. Pentru că n-ai cum să colorezi țesuturile pe interiorul puiului. Dacă ai tăiat în secțiune puiul, vezi că el are o culoare alb-gălbuie, gălbuie spre portocalie până în profundul țesutului, depinde cum s-au depus grăsimile, dar n-ai cum să-l faci așa colorat. Și cei care falsificau acum vreo 4-5 ani, ei luau vopsea de ouă și îl dădeau pe dinafară, cam asta era ideea. Sau mai sunt unii care cumpără puii la 2 kilograme, îl mai țin 3 săptămâni acasă și după aia îl sacrifică și îl vând la piață. Eu n-am nicio problemă din punctul ăsta de vedere, că-l vând la piață, că nu-l vând la piață, singura mea rugăminte și cerință este să fie controlat sanitar-veterinar.”, a declarat Leonard Constantin Stafie, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Leonard Constantin Stafie, despre importanța efectuării controalelor în sistemul gospodăresc
În ceea ce privește sistemul gospodăresc de creștere și sacrificare a puilor, Leonard Constantin Stafie trage un puternic semnal de alarmă. Acesta este de părere că și sistemul menționat trebuie să întrunească o serie de condiții esențiale, pentru a putea abatoriza pentru consum propriu sau pentru vânzare o anumită capacitate, în condiții de siguranță.
„Pentru că și pentru sistemul gospodăresc sunt anumite situații când pot abatoriza pentru consum propriu sau pentru vânzare o anumită capacitate, să întrunească niște condiții. Adică nu-i tai gâtul în noroi până în gât, să ai o cameră cu gresie, să ai apă curentă, să ai un deplumator, să-ți curgă sângele, dacă tot vrei să vinzi niște pui cum trebuie sacrificați și ca să fiu sigur. Și plus, din când în când, mai vine medicul veterinar, îți mai ia o probă, verifică dacă condițiile de sacrificare sunt cum trebuie. Văd dați seama, dintr-un pui consumă 5, 6, 10 oameni sau numai o singură familie. Ei, nu nenorocești un om, când îl trimiți la Infecțioase? De asta meseria de veterinar, chiar dacă noi între zootehniști și veterinari mai avem niște dispute, este foarte importantă. Eu zic de multe ori mult mai importantă decât meseria de medic uman. Pentru că dacă medicul uman tratează individul în momentul când i-a apărut o boală, medicul veterinar previne.”, a adăugat Leonard Constantin Stafie, reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.