Zeama, fie că este supă sau ciorbă, este nelipsită din meniul comun al românilor, fără aceasta prânzul fiind incomplet. Celor care sunt la dietă şi se gândesc să renunţe la “primul fel”, adică la supă sau la ciorbă, medicul nutriţionist Iren Alexoi le spune că nu este cea mai bună idee. Nutiţionistul afirmă că zeama e importantă pentru corp şi dacă e făcută după anumite reguli nu îngraşă.
“Sfatul meu ar fi să nu renunţăm, doar să învăţăm să o pregătim un pic altfel, pentru că supele care respectă câteva reguli importante pentru sănătatea noastră: au valoare calorică mică, ne hidratează, aduc în organism un aport important de minerale şi vitamine şi ne pregătesc stomacul pentru felul doi în cantitate mai mică. O ciorbă sau o supă ne poate ajuta să slăbim, să ne detoxifiem, să ne simţim mai bine şi sătui”, spune dr. Alexoi.
Aceasta oferă şi câteva reguli pentru cum ar trebui să fie o supă de slăbit.
Modul de preparare:
Nu prăjim nimic, fără prăjeală. Legumele doar se fierb şi asta nu mai mult de 15 minute ca să fie uşor “aldente”. IDEAL şi cu un bun efect pentru slăbit este supa nepreparată termic, cel mult se foloseşte apă la 40 grade.
- Să predomine legumele cu indice glicemic mic, legume verzi, frunze verzi: dovlecel, varză, conopidă, apio, fasole verde tânără, ştevie, leuştean, pătrunjel, etc. Folosim mai putine rădăcinoase: morcov, ţelină, pătrunjel, păstârnac. Rădăcinoasele crude ne ajută să slăbim. Preparate şi în cantitate mare ele au efect contrar, îngraşă. Evităm să adaugăm cartofi, mazăre sau alte leguminoase.
- Nu folosim condimente tip vegeta, delikat pentru ca acestea contin sare, aditivi, glutamat de sodiu, substanţe care ne modifică gustul păcalindu-ne să mâncăm mai mult, ne chinuie ficatul şi ne îngraşă. Pentru un gust bun preferăm amestecurile de condimente uscate: cimbru, busuioc, leuştean, pătrunjel, turmeric, ardei iute. Acestea nu numai că dau un gust delicios, dar ne ajută creierul să transmită semnale că ne-am săturat, sunt detoxifiante şi grăbesc arderile. Acestea sunt un leac bun pentru slăbit.
- Suntem atenţi la cantitatea de sare, cam un vârf de cuţit per porţie. Important este să folosim sare neprelucrată şi mineralizantă de Himalaya, de mare sau de mină. Atenţie! Sarea în exces duce la retenţie de apă sau celulită.
- Putem acri ciorba/supa cu lămâi, borş, zeamă de varză sau de corcoduşe care nu numai că dau gust foarte bun, dar ajută şi digestia şi refac flora bacteriană. Digestia sănătoasă şi o floră bacteriană puternică ne ajută să slăbim sănătos.
- Uleiul îl adăugăm la final: o liguriţă mică per porţie. Dacă uleiul nu este preparat termic şi folosim varaianta presată la rece, beneficiem de proprietăţile terapeutice şi nu de agenţii toxici apăruţi după prăjire. Putem folosi ulei de măsline, de in, de cânepă sau dovleac.
Nutriţionistul Iren Alexoi vă propune şi o reţetă de supă de slăbit
1 dovlecel, 1 jumătate de tulpină apio, 1 căţel mic de usturoi, 1 morcov mic, mărar sau mentă, sare. Opţional: turmeric şi piper sau fulgi de drojdie uscată, lămâie. Dacă se doreşte un pic de consistenţă se poate adăuga o linguriţă de tărâţe de psyllium, ulei presat la rece (ulei de măsline).
Pentru ornat: câteva semniţe crude şi germeni cruzi.
Preparare: se adaugă apă rece sau la 40 de grade pentru o supă caldă. Putem adăuga jumătate de pahar de apă sau mai mult, în funcţie de consistenţa dorită. Amestecăm întreaga compoziţie într-un blender.