Trecerea la ora de vară creează probleme de sănătate pentru foarte multe persoane. Medicii spun că reprezintă o suprasolicitare pentru organism
România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie 2024, spre duminică, 31 martie, când ceasurile s-au dat înainte cu o oră, iar ora 3:00 a devenit ora 4:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie a avut doar 23 de ore.
Cât timp durează până când organismul se obișnuiește cu această schimbare
Durează între o săptămână și patru săptămâni până când organismul uman se obișnuiește cu această schimbare. Persoanele care au o rutină sunt cele mai afectate. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu există motive de îngrijorare, dar este important ca oamenii să înțeleagă că unele stări care se accentuează în această perioadă sunt normale.
„Realmente, trecerea la ora de vară are câteva efecte asupra organismului, pentru că noi avem un ritm circadian, noapte-zi, creierul nostru știe când e noapte și când e zi. Din momentul în care, chiar dacă este vorba doar despre o oră care se schimbă, durează să ne acomodăm, iar acest lucru stresează organismul. O noapte în care nu dormim bine are repercusiuni și apare o debusolare mai mare sau mai mică, în funcție de persoană. Foarte multe persoane se simt mai obosite pentru că este o schimbare pentru organism, care din șase în șase luni trebuie suportată.
Ne afectează acest lucru, la fel cum ne afectează și fusul orar atunci când mergem în altă țară. Este o provocare pentru organism, pentru psihic și pentru starea emoțională, pentru că, atunci când corpul este suprasolicitat, calitatea somnului nu mai este aceeași și emoțiile sunt pe măsură. În primul rând, un somn care nu este calitativ poate crește nivelul de stres, starea anxietate și, deși nu declanșează depresia, poate favoriza stări depresive, în special pentru cei care deja se confruntă cu anumite tulburări. Orice factor de stres exterior poate crește o anumită disfuncție emoțională pe care un om deja o are”, subliniază Andreea Buhuși, psiholog ieșean.
Toate categoriile de vârstă sunt afectate. Specialiștii spun că nu este un motiv de îngrijorare
Cu toate acestea, specialiștii spun că și cei mici sunt afectați, pentru că aceștia au un anumit program pe care trebuie să-l respecte, pentru a merge la școală.
„Depinde de la persoană la persoană, în funcție de cât de ușor se poate acomoda, însă am observat că durează între o săptămână și patru săptămâni până când organismul își revine, cei mai mulți, în prima săptămână, se simt puțin debusolați. Observ, și la cabinet, persoane care sunt ușor debusolate cognitiv, nu că nu ar ști unde se află, dar sunt mai înceți, deși afară este minunat și nu ar trebui să se simtă așa.
Afectează pe toată lumea, mai ales persoanele care au o rutină, persoanele care sunt obișnuite să se trezească la o anumită oră, să se culce la o anumită oră, cumva cei care nu au o rutină de somn nu sunt la fel de afectați, pentru că mintea lor nu simte că ar fi o schimbare. Am observat că odată cu vârsta persoanele sunt mai sensibile la schimbarea orei, față de copii”, adaugă Andreea Buhuși în legătură cu trecerea la ora de vară, care-i afectează pe ieșeni.
Și dacă se cunosc de zeci de ani consecințele dezastruoase pentru organism, de ce nu încetează odată mascarada asta? Adică e mai importantă o ora în plus de lumină decât niște oameni sănătoși?
De fiecare dată când se schimbă ora de vară am erecții matinale cu o oră în plus. E groaznic. Femeia sare pe mine și eu sunt nevoit apoi să sar peste micul dejun! Faceți ceva în privința asta!