Disconfortul de la machiajul ochilor apare datorită aplicării produselor cosmetice – rimel, creion de ochi sau umbre – în imediata vecinătate a membranei mucoase a ochiului. Chiar dacă o faceți cu atenție, în procesul de uzură prelungită, produsele cosmetice se pot stropi pe pleoape, iar rimelul începe să se prăbușească – iar acum mici particule ale produsului ajung pe suprafața ochiului. Când apar mâncărimi sau arsuri, de multe ori doriți să vă frecați ochii, ceea ce nu face decât să agraveze situația.
În zona cu risc ridicat se află persoanele alergice, persoanele cu hipersensibilitate a ochilor, persoanele cu sindrom de ochi uscat și cei care poartă lentile de contact. Și dacă reacțiile alergice pe piele, în majoritatea cazurilor, se fac simțite imediat, atunci modificările intraoculare la utilizarea produselor cosmetice pot apărea mult mai târziu. Acumulându-se mult timp, microparticulele pot contamina canalele și glandele lacrimale, care le pot perturba munca și chiar provoca boli oculare.
Să enumerăm consecințele neplăcute pe care le pot provoca produsele cosmetice, precum și lipsa de igienă în timpul machiajului.
- Mâncărime, arsură, inflamație și roșeață a pielii pleoapelor . Manifestări tipice ale unei reacții alergice, care pot fi resimțite dacă corpul dumneavoastră nu tolerează niciuna dintre componentele produsului.
- Conjunctivită, blefarită, chalazion . Inflamările bacteriene enumerate se pot dezvolta datorită utilizării produselor cosmetice învechite. Dar cel mai adesea bacteriile ajung pe gene și pe pielea ochilor de la suprafața aplicatoarelor și a periilor murdare, și de acolo – în ochi.
- Inflamația glandelor meibomiene (meibomită) . Această boală apare din cauza multiplicării bacteriilor patogene care pot fi aduse în ochi cu mâinile murdare sau folosind produsele cosmetice ale altcuiva.
- Deteriorarea corneei ochiului . Utilizarea fardurilor de sclipici poate duce la zgârieturi pe cornee.
Cum să preveniți disconfortul folosind produse cosmetice
Cea mai ușoară și mai sigură cale este să renunți la machiajul ochilor. Și acest lucru trebuie făcut dacă ați primit o astfel de recomandare de la un oftalmolog – de exemplu, cu sindrom de ochi uscat sever sau reacții alergice. Dacă nu sunteți gata să încetați să folosiți produse cosmetice și nu doriți să vă răniți ochii, urmați aceste reguli importante.
1. Alegeți produse hipoalergenice
Mai ales dacă suferiți de sensibilitate oculară și reacții alergice. De regulă, ambalarea unor astfel de produse are inscripția „Aprobat de oftalmologi”. În ciuda acestui fapt, studiați singur compoziția produselor. De exemplu, colorantul natural carmin din rimelul hipoalergenic vă poate irita ochii. Mascarele cu efect de gen lung conțin fibre de nailon care se pot sfărâma, provocând inconveniente celor cu ochi sensibili.
Cele mai sigure formulări conțin apă, glicerină, pantenol, ceară de albine (dar nu carnauba) și diverse vitamine. Mascara cu o compoziție similară va fi, de asemenea, cea mai bună opțiune pentru purtătorii de lentile .
2. Acordați o atenție deosebită datei de expirare a produselor cosmetice
Amintiți-vă că machiajul ochilor se aplică foarte aproape de suprafața ochiului. O mișcare ciudată și particule de pigment cad accidental în interior. Prin urmare, nu folosiți niciodată produse cosmetice vechi .
3. Alegeți mijloace decorative specifice
Iubitorii de farduri de pleoape ar trebui să opteze pentru versiuni cremoase, mai degrabă decât sfărâmicioase și compacte (pudrate), ale căror particule se sfărâmă după o uzură îndelungată.
Pentru fetele cu piele sensibilă a pleoapelor și cu tendință la alergii, nu sunt recomandate umbrele lichide din cauza alcoolului din compoziție – este mai bine să acordați preferință umbrelor minerale . Compoziția lor este mai sigură, dar există nuanțe: astfel de fonduri sunt mai puțin persistente și pigmentate.
Fardele cu sclipici ar trebui abandonate de fetele care poartă lentile de contact: sclipiciul se lipește ușor de suprafața lentilei. Astfel de lentile nu trebuie purtate; dacă se murdăresc, trebuie îndepărtate imediat și înlocuite cu o pereche curată. În plus, sclipiciul poate răni ochiul atunci când este prins în spațiul dintre ochi și obiectiv.
3. Păstrați periile și aplicatoarele curate
Clătiți-le bine în mod regulat pentru a evita acumularea de bacterii la suprafață. Cel mai bine este să folosiți produse de curățare speciale, dar și săpunul poate fi folosit. Și, desigur, periile, precum și rimelul și lesa, ar trebui să fie la fel de individuale ca o periuță de dinți.
4. Folosiți picături hidratante
Aplicați înlocuitori naturali de lacrimă cu o jumătate de oră înainte de a aplica machiajul. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care suferă de ochi uscați. Pentru a alege un remediu, este mai bine să consultați un specialist.
5. Nu dormi cu machiaj
Demachiantul este o necesitate. Îndepărtați machiajul înainte de culcare pentru a evita roșeața ochilor.