Multă lume caută informații despre oameni ce au reușit să spună „m-am vindecat de alergie”. Însă, aceasta este o propoziție delicată și pentru o înțelegere optimă a situației, este nevoie de o aprofundare a ceea ce înseamnă alergie.
În cadrul multor persoane, atunci când se face contact cu o substanță străină, la nivelul sistemului imun se declanșează o reacție. În general, acestea pot fi la polen, veninul de albină sau chiar o substanță dintr-o mâncare, ce la majoritatea oamenilor nu produce nicio problemă.
La nivelul organismului are loc producerea de niște substanțe cunoscute drept anticorpi. Când acea substanță străină în corp este identificată, la nivelul sistemului imun se vor forma anticorpii cu scopul de a distruge acel element, fie că este pericol, sau fie că doar pare periculos.
Când acest lucru are loc, sistemul imun declanșează o inflamație a sinusurilor, a tubului digestiv (la nivelul stomacului, sentimentul poate fi similar cu cel de gastrită) sau a pielii. Aceste simptome fiind variabile și depind de la om la om. De obicei, nu reprezintă niciun pericol însă se poate ajunge la anafilaxie, cunoscut și ca șoc anafilactic, afecțiune ce poate pune viața în pericol.
Iar acum ca să putem continua cu simptomele și medicațiile, trebuie clarificat faptul că pentru a opri acest răspuns imun al corpului nu există tratament, dar există pentru a ameliora simptomele.
M-am vindecat de alergie? Cum se sunt simptomele
Simptomele prezente în alergii depind de tipul de substanță cu care corpul a intrat în contact. Acestea pot afecta căile nazale, sinusurile pilea și sistemul digestiv. Reacțiile alergice variind de la ușoare până la puternice și șoc anafilactic.
Febra fânului, numită și rinită alergică, poate cauza simptome precum mâncărimi ale nasului, ochilor sau a cerului gurii, conjunctivită, strănuturi și curgere a nasului.
Alergiile provocate de către alimente pot provoca mâncărimi la nivelul gurii și umflarea buzelor, a limbii, feței și chiar a gâtului. Pot apărea urticarii și anafilaxia.
Înțepăturile de insecte pot cauza edeme în zona înțepăturii, mâncărimi și urticarii ce pot apărea la nivelul întregului corp. În cadrul sistemului respirator apare tusea, un sentiment de înădușeală și o scurtare a respirațiilor. Ulterior apare și anafilaxia.
Însă alergiile pot fi declanșate și de către substanțele aflate în unele medicamente, iar drept consecință a contactului apar urticarii, mâncărimi ale pielii, iritații, umflarea feței, probleme de respirație și anafilaxie.
Cand se poate chema un medic
În cazul unui șoc anafilactic este necesar de sunat la 112 sau de căutat ajutor de urgență. Dacă aveți la dispoziție o fiolă de epinefrină, se recomandă a se administra.
Dacă organismul prezintă o serie de substanțe la care este alergic, traiul poate fi destul de solicitant, întrucât multe activități pot fi sistate. Acestea fiind spuse, pot apărea probleme pe plan social, iar depresia sau anxietatea nu sunt ceva exclus. Sinceritatea este o strategie foarte bună în cazul de față.
Efectele alergiilor pot fi prevenite
Chiar dacă organismul poate reacționa puternic și agresiv în contact cu unele substanțe, iar acest lucru nu poate fi oprit din punct de vedere medical. Se pot preveni aceste reacții alergice. Pentru persoanele ce au probleme cu toleranța polenului, există mereu posibilitatea de a ține geamurile închise și de a evita plimbările sezoniere.
Iar dacă uneori apare iluzia că nu mai prezentăm o anumită alergie, aceasta
De asemenea, este util dacă ați nota simptomele și reacțiile pe care le aveți în timpul alergiilor, cât și activitățile care vă fac să vă simțiți mai bine după. Se recomandă a se purta o brățară în care lumea să poată fi înștiințată că aveți parte de reacții alergice puternice, în caz că intrați în șoc anafilactic și nu puteți comunica.
M-am vindecat de alergie dacă iau tratamentul?
Medicul trebuie să aibă o bună cunoștință de cauză a substanțelor la care prezentați alergii pentru a nu înrăutăți simptomele. Adesea fiind folosite pastile, sprayuri nazale sau picături oftalmice pentru ameliorare.
Imunoterapia poate fi o soluție pentru alergiile severe sau alergiile ce nu au fost complet tratate. Acest procedeu se realizează cu o serie de injecții făcute periodic pentru un interval de câțiva ani. Sau poate fi folosit după caz o pastilă ce se pune sub limbă, adesea folosită pentru a trata alergiile de polen.
Poate că nu este posibil sa spunem m-am vindecat de alergie, însă este indicat de a avea la îndemână mereu o injecție cu epinefrină pentru urgență. Poate fi salvatoare de viață.
M-am vindecat de alergie , așa suna titlul, dar ce sa vezi ne explica sa ținem geamurile închise. Slăbuț. Lăsați-ne.