Ceapă este una dintre legumele întâlnite într-o mare varietate de rețete românești, de la salatele de vară, până la preparatele tradiționale. Pentru o recoltă bogată și rentabilă, agricultorii trebuie să acorde atenție nu doar plantării, ci și combaterii factorilor de risc pentru cultura de ceapă.
Respectă cerințele specifice culturii de ceapă
În ciuda faptului că nu este o plantă pretențioasă, ceapă este foarte dependentă de temperatură în toate fazele ei de dezvoltare. Dacă plantele tinere rezistă și la minus patru, până chiar la minus opt grade Celsius, pentru formarea și maturarea bulbilor este necesar un interval cuprins între 25 și 30 de grade Celsius.
Nevoile de apă ale culturii de ceapă sunt mari, astfel că umiditatea necesară în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor este de 80-90%, pe o adâncime de 30-40 de centimetri. Planta are nevoie de 14-16 ore de lumină pe zi, iar solul cel mai prietenos pentru această plantă este cel cu textură nisipo-lutoasă, fără crustă la suprafață.
Aplică soluții eficiente împotriva agenților patogeni
Protecția culturii de ceapă implică nu doar combaterea buruienilor, ci și a bolilor și a dăunătorilor care o pun în pericol. Printre cei mai frecvenți agenți patogeni ai cepei se numără: mana cepei, alternarioza cepei, putregaiul cenușiu al cepei, rugina cepei, putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă, etc.
Mâna cepei este o boală ce afectează atât frunzele, cât și bulbii, și poate fi recunoscută după apariția unor pete galbene pe frunze, care duc apoi la uscarea lor. O soluție eficientă pentru combaterea manei de toate tipurile este reprezentată de fungicidele Acrobat® MZ 69 WG sau Polyram® DF, cu un risc scăzut de apariție a rezistenței.
Declanșată de o ciupercă, rugina oprește dezvoltarea plantelor, le deformează și usucă vârful frunzelor. Alternarioza are o acțiune agresivă, caracterizată de niște pete cu un aspect umed, care se măresc și apoi capătă o culoare cenușie în centru și galbenă pe margine. Atacul ei se manifestă prin îndoirea vârfurilor plantelor, îngălbenirea și moartea lor. Atât rugină, cât și alternarioza pot fi combătute cu Dagonis®, un fungicid polivalent, ușor de folosit și care se poate aplica la peste 20 de culturi.
Recoltează cultura de ceapă în mod corespunzător
Această etapă se desfășoară treptat, în funcție de nevoile de consum și de anotimp. Primăvara se poate comercializa ceapă verde, iar la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie este rândul bulbilor. Producția variază între 20-30 de tone pe hectar și 35-40 de tone pe hectar, în funcție de factorii climatici și de tehnologia folosită.
Metoda cea mai uzuală de recoltare este smulgerea bulbilor, manual sau cu ajutorul dislocatorului, dar această etapă se poate face și cu mașina de recoltat sau cu combine speciale. După recoltare, este nevoie ca ceapă să stea câteva zile la soare, pentru o uscare cât mai completă, iar apoi această trebuie depozitată în locuri uscate și răcoroase.
Cu metode de recoltare simple și cu o bună rezistență a legumelor după culegere, cultura de ceapă este una dintre cele mai rentabile pentru agricultori.