Prima pagină » Sanatate » Cum îți poate influența grupa de sânge sănătatea? Iată care sunt bolile la care esti predispus în funcție de aceasta!

Cum îți poate influența grupa de sânge sănătatea? Iată care sunt bolile la care esti predispus în funcție de aceasta!

21 nov. 2024, 12:51,
Redacția BZI în Sanatate

În funcție de compoziție, de structura și de genele moștenite de la părinți, grupa de sânge poate varia de la o persoană la alta. Determinarea acesteia este importantă în mai multe situații, cum ar fi sarcina, procesuri chirurgicale, trasnfuzii și nu numai, pentru a evita potențialele reacții adverse sau chiar letale.

Cele patru grupe sanguine se disting clar între ele prin prezența unor antigeni, substanțe care alertează sistemul imunitar atunci când organismul este atacat de o boală. Multe studii susțin că fiecare grupă are o predispoziție pentru anumite boli, de la banalele răceli, la boli cardiovasculare sau chiar cancer.

Cum îți poate influența grupa de sânge sănătatea

Există patru tipuri diferite de sânge și anume A, B, AB și 0. Iar în ceea ce privește grupa 0, aceasta este cunoscută ca cea mai comună grupă la nivel global. Aceste persoane prezintă o consistență mai subțire a sângelui.

Persoanele care dețin această grupă au un sistem imunitar foarte puternic, secreții bogate ale acizilor în stomac și, în general, trăiesc ce mai mult, acestea fiind considerate cea mai bună grupă de sânge.

Bolile la care sunt predispuse persoanele cu grupa 0 adeseori sunt cele digestive cauzate de hiperaciditate, artrite și afecțiunile tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv. De asemenea, persoanele cu grupa 0 sunt mai predispuse la inflamații sau reacții alergice care pot declanța dezechilibre ale imunității.

Sistemul imunitar al celor cu grupa A este foarte eficient împotriva infecțiilor de tip bacterian precum otita, tuberculoza, infecția cu E.coli. Însă aceste persoane sunt des afectate de probleme respiratorii precum astmul sau infecții ale sinusurilor, de aceea este recomandată evitarea produselor bogate în probiotice, întrucât acestea pot prooca inflamații ale tractului respirator. Indiferent de acestea predispuneri donarea de sânge este recomandată și chiar necesară în spitalele din România.

Persoanele cu grupa B sunt mult mai rezistente la infecțiile sau dezechilibrele digestive, astfel că alimentația celor din această subcategorie este mai permisivă. Aceștia sunt mai predispuși la apariția bolilor de inima, întrucât aceștia prezintă o frecvență mare mare a inflamațiilor în organism, fapt asociat cu afecțiunile cardiace.

grupa AB este cea mai rară grupă sanguină și combină atât caracteristicile benefice, cât și punctele slabe ale tipurilor de sânge A și B și este cea mai vulnerabilă în fața bolilor. Cei cu această grupă sunt predispuși la boli respiratorii, otite, paraziți intestinali, anemie, dar și la cancer și la boli cardiovasculare.

Factorul Rh și importanța acestuia

actorul Rh este determinat de gene complet diferite, față de cele care determină grupa sanguină pentru sistemul AB0. În funcție de moleculele prezente, grupa sanguină poate fi pozitivă sau negativă, iar interacțiunea dintre cele două poate fi severă. Asta înseamnă că o persoană care are un Rh negativ va avea o reacție imună semnificativă, dacă este introdus în corp sânge cu Rh pozitiv.

Factorul Rh este o proteină moștenită, care poate fi găsită la nivelul globulelor roșii. Dacă nu ai această proteină, atunci vei avea o grupă sanguină cu Rh negativ. Acest tip de sânge este mai rar întâlnit și poate pune probleme în special în cazul sarcinii, când anticorpii mamei cu Rh negativ pot ataca globulele roșii ale fetusului, dacă acesta are Rh pozitiv. De asemenea, dacă îți dorești să donezi sânge, trebuie să ții cont că trebuie să ai o greutate ideală.

Factorul Rh este o proteină pe suprafața celulelor roșii din sânge. Dacă o persoană are această proteină, se consideră că are sânge Rh pozitiv. Dacă nu are aceasta proteină, sângele este Rh negativ.

Aproximativ 85% dintre oameni sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% sunt Rh negativi. Rh-ul negativ nu reprezintă o afecțiune și nu afectează sănătatea, însă poate pune în pericol sarcina.

Chiar dacă existe numeroase teste rapide pentru diferite investigații și afecțiun, determinarea grupelor de sânge conform sistemul AB0 va necesita prelevarea unei probe de sânge. Această probă va fi apoi combinată cu anticorpi A și B, pentru a verifica reacția sângelui. În funcție de modificările observate, se va putea determina grupa de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`