Prima pagină » Sanatate » Cum îți influențează viața bacteriile din corpul uman!

Cum îți influențează viața bacteriile din corpul uman!

08 aug. 2024, 14:28,
în Sanatate

Corpul uman este locuit de milioane de organisme vii, minuscule, care, toate împreună, sunt numite microbiotă umană. Bacteriile sunt microbi care se găsesc pe piele, în nas, gură și în special în intestine. Aceste bacterii le dobândești în timpul nașterii și în primii ani de viață și ele trăiesc cu tine de-a lungul vieții.

Corpul uman este populat de o comunitate complexă de microorganisme care formează microbiota. Se estimează că aceasta ar conţine de zece ori mai multe celule decât celulele corpului uman. Potrivit unor estimări ale medicilor, aceste bacterii ar ajunge să cântărească circa 3 kilograme, alcătuind cel mai mare organ al corpului.

Câți microbi există în corpul uman?

Microbiota umană ajută la menținerea sănătății, dar uneori aceste bacterii pot fi și dăunătoare. Trebuie să ai grijă de microbiota ta pentru a evita dezvoltarea unor boli, precum obezitatea și astmul. De asemenea, e indicat să mânânci alimente sănătoase care contribuie la dezvoltarea unei microbiote sănătoase.

Bacteriile trăiesc pe piele, în interiorul nasului, în gât, în gură, în vagin și în intestin. Majoritatea bacteriilor găsite în organism trăiesc în intestinul uman. Există miliarde de bacterii care trăiesc acolo. Numim grupul tuturor microbilor găsiți în organism microbiota umană. Aceste microorganisme colonizează organismul, ceea ce înseamnă că de obicei nu provoacă niciun rău. Când un microorganism provoacă o boală, aceasta se numește infecție.

Cu toate acestea, majoritatea microbilor sunt inofensivi și de fapt ajută la menținerea sănătății. Microbii pielii, gurii și nasului luptă împotriva bacteriilor rele care doresc să intre în organism. Aceste bacterii bune acționează ca niște paznici ce țin la distanță bacteriile dăunătoare care te îmbolnăvesc. Bacteriile care colonizează vaginul sunt un alt exemplu de bacterii bune. Ele mențin un mediu acid în vagin care împiedică creșterea altor microorganisme ce ar putea provoca boli. Microorganismele care cauzează boli sunt numite agenți patogeni.

Cum pot face rău aceste bacterii

Chiar dacă de cele mai multe ori sunt inofensive sau chiar utile, în anumite condiții unele dintre bacteriile care fac parte din microbiota umană pot dăuna. De exemplu, bacteriile care trăiesc pe piele pot deveni o problemă.

Dacă te tai, bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii pot fi capabile să intre în corp prin tăietură, ajungând acolo unde nu le este locul. În acest caz, aceste bacterii uneori pot fi dăunătoare organismului și pot declanșa o infecție. Simptomele unei infecții includ durere, umflături, roșeață și chiar febră.

Un alt exemplu al modului în care microbiota ne poate dăuna este atunci când lași prea multe bacterii să se acumuleze în gură. Aceste bacterii se pot lipi de suprafața dinților. Unele tipuri de bacterii vor produce acid din alimentele pe care le consumi (în special zaharuri), care îți poate distruge dinții și gingiile. De aceea, e recomandat să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi timp de 3 minute pentru a evita înmulțirea bacteriilor ce pot provoca boli dureroase și, în cazuri severe, pierderea dinților.

În ceea ce privește numărul de bacterii, ei bine, în corpul uman există peste 1.000 de tipuri diferite de bacterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *