Stima de sine înseamnă mult mai mult decât să gândești pozitiv despre tine însuți. Ea reprezintă felul în care te simți cu adevărat în interiorul tău. Este încrederea pe care o ai în propria valoare, în abilitățile tale și în respectul pe care îl ai pentru tine însuți. Modelează felul în care te prezinți în lume și considerația pe care o ai pentru tine și pentru ceilalți.
În căutarea sensului și a echilibrului interior, te confrunți în fiecare zi cu o luptă permanentă între îndoială și autoacceptare.
Ce te face să te simți valoros, puternic, unic? Este vorba despre cum te percepi pe tine însuți, sau despre cum te văd ceilalți?
Există trei tipuri majore de stima de sine: stima de sine scăzută, stima de sine exagerată și stima de sine ridicată.
Persoanele cu stimă de sine scăzută tind să se critice și să se considere sub media generală la nivelul abilităților. Unele efecte ale stimei de sine scăzute pot include relații disfuncționale, depresie, anxietate, dependență și alte probleme de sănătate mintală.
La celălalt capăt al acestui spectru este stima de sine exagerată. Acești oameni tind să creadă că sunt mai buni și să se considere superioari altora. Acest lucru poate duce, de asemenea, la probleme în relații deoarece adesea nu sunt capabili să aibă relații semnificative, în parte din cauza lipsei lor de atenție la nevoile celorlalți.
Persoanele cu stima de sine ridicată tind să aibă un echilibru mai bun și se află în mijlocul celor două extreme. Acești oameni cred în ei înșiși și în abilitățile lor. Adesea sunt foarte încrezători, ceea ce le permite să fie ei înșiși fără teama de a fi judecați.
Trecerea de la stima de sine exagerată sau scăzută la stima de sine ridicată poate fi realizată prin puterea minții. Ai capacitatea de a-ți orienta gândurile și convingerile pentru a deveni persoana pe care o intenționezi să fii.
Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește stima de sine:
Fii conștient de gândurile și convingerile tale despre tine și ceilalți
Reflectă asupra comportamentelor nedorite și a sentimentelor negative. Îți poți pune următoarele întrebări:
- Ce credință susține această acțiune sau sentiment?
- Se bazează această credință pe fapte și dovezi reale?
- Ce se întâmplă dacă greșesc?
- Aș ajunge la aceeași concluzie despre o altă persoană într-o situație similară?
Auto-reflecție pozitivă
Identifică și recunoaște realizările și calitățile tale. Fă o listă cu lucrurile la care ești bun și de care ești mândru. Auto-aprecierea și recunoașterea propriilor succese sunt fundamentale pentru creșterea încrederii în sine.
Îmbunătățește dialogul intern
Fii atent la modul în care îți vorbești în gând și încearcă să înlocuiești gândurile negative sau critice cu afirmații pozitive și încurajatoare. Practică utilizarea unor afirmații care să te susțină și să-ți ofere încredere în propria persoană.
Stabilește și atinge obiective mici
Setează-ți obiective realiste și accesibile pe termen scurt și lung. Atunci când reușești să îndeplinești aceste obiective, vei câștiga încredere în capacitatea ta de a-ți atinge scopurile.
Stima de sine reprezintă fundația pe care se construiește relația ta cu tine înșuți și cu lumea din jur. O stima de sine sănătoasă, pe care o poți construi doar cu puterea minții tale, te ajută să ai o viață mai bună și îți crește atât încrederea cât și reziliența.
Sursă foto:pixabay.com: https://imgur.com/a/VgXJpfg