Prima pagină » Culinar » Cum îţi dai seama de ce s-a tulburat zeama murăturilor
Cum îţi dai seama de ce s-a tulburat zeama murăturilor

Cum îţi dai seama de ce s-a tulburat zeama murăturilor

06 feb. 2020, 13:55,
în Culinar

Am păţit-o chiar recent şi mi-am amintit de neplăcerea asta care dă dureri de cap multor gospodine: oricât te-ai chinui şi te-ai strădui ca lucrurile să fie făcute ca la carte şi murăturile să fie puse perfect, uneori zeama murăturilor, moarea, se tulbură. Care sunt motivele şi cum poţi rezolva această problemă, încât să te bucuri de murături bune de consum, afla de mai jos.

Cum îţi dai seama de ce s-a tulburat zeama murăturilor

Apariţia acidului lactic
În cazul murăturilor puse la saramura, o tulburare uşoară a moarei este firească, în condiţiile în care în urma fermentaţiei apare acidul lactic.
În acest caz, murăturile ce au stat în moarea tulbure, dar care nu au nicio altă caracteristică suspecta pot fi consumate fără probleme. Cel mult, pentru mai multă siguranţă, le poţi clăti înainte de consum, însă moarea tulbure este un semn că murăturile au trecut printr-un proces de fermentaţie firesc.

Apa (prea) dură
Apa de la robinet poate cauza aspectul tulbure al moarei în care legumele stau, mai ales dacă ştii că ai o apă dura.
Nici acest lucru nu face ca murăturile pe care le-ai pus să nu poată fi consumate, dar dacă vrei să eviţi acest lucru pe viitor, fierbe apa pe care intenţionezi să o foloseşti la murături cu o zi înainte, apoi las-o să stea să decanteze şi toarn-o încet în alt recipient, înainte de a o folosi. Astfel ai şanse să obţii o apă mai puţin dura şi, ca atare, o moare mai clară.

Cum îţi dai seama de ce s-a tulburat zeama murăturilor

Utilizezi sare de masă la murături
Şi sărea pe care o foloseşti este extrem de importantă atunci când pui murăturile pentru iarnă. Deşi majoritatea gospodarilor ştiu să folosească sare de murături şi nu sare fină, de masă, pot exista şi situaţii în care cele două tipuri de sare să fie înlocuite. Astfel, sarea de masă conţine un ingredient ce previne formarea de bulgari şi menţine sarea fină cât mai… fină. Exact acel aditiv poate face ca moarea să iasă tulbure şi să îţi dea bătăi de cap.

Murături stricate
Nu în ultimul rând, una dintre cauzele comune pentru care zeama murăturilor se tulbura uneori, este faptul că murăturile în cauză s-au stricat.
Murăturile stricate sunt tulburi, însă mai există şi alte semne care îţi dau de bănuit: murăturile au o textură înmuiata, uneori prezintă pete albe sau negre, iar mirosul din borcan îţi dă negreşit de bănuit.

Dacă prinzi problema din pripă, la scurt timp după ce ai pus murăturile, poţi relua procesul şi resteriliza borcanul, legumele şi repetă întreg procedeul, cu mai multă atenţie însă a doua oară.
Atunci când e vorba de murături stricate, vinovaţii sunt de regulă parte din procesul de conservare: fie sterilizarea borcanului, spălarea şi alegerea legumelor, fierberea moarei sau prospeţimea ingredientelor, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *