La unii pacienți, simptomele coronavirusului pot dura câteva săptămâni sau chiar luni. Asta inseamna caa acestia pot suferi de ceea ce se numeste Covid lung. Cum îți dai seama că suferi de Covid lung? Iata care sunt simptomele!
Semne diferite vă pot alerta la o posibilă infecție cu coronavirus. Această boală se manifestă de obicei prin febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea gustului și a mirosului, diaree și oboseală. La câteva săptămâni după contaminare, unii pacienți prezintă încă simptome de Covid-19: vorbim aici de „Covid lung”.
Care sunt simptomele Covid-lui lung?
Pe 12 februarie, Autoritatea Națională Franceză pentru Sănătate (HAS) a facut public un document pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să identifice și să gestioneze pacienții afectați de forme lungi de boală. Potrivit HAS, aproape jumătate dintre pacienți prezintă încă simptome de Covid-19 la patru săptămâni de la debutul infecției. Aceste semne au durat mai mult de șase luni la 10% dintre pacienți.
HAS a enumerat, de asemenea, simptomele care se repetă frecvent la pacienții cu „Covid lung”. În special, s-au identificat urmatoarele simptome:
oboseală severă
dificultăți de respirație
durere toracică
palpitații
afectarea concentrării și a memoriei
tulburări ale gustului și mirosului
tulburări digestive
simptome ale pielii, cum ar fi degerături, prurit și urticarie
probleme neurologice
tulburări cardio-toracice
Există trei criterii care identifică pacienții cu simptome prelungite de Covid-19. Pacienții au dezvoltat de obicei o infecție simptomatică, au avut unul sau mai multe simptome inițiale la patru săptămâni de la debutul bolii și niciuna dintre aceste manifestări nu poate fi explicată printr-un alt diagnostic. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să se asigure că aceste simptome nu sunt legate de complicațiile infecției care au trecut neobservate sau de decompensări ale morbidităților de bază.
Covid lung: un portret robot creat de cercetători
Au fost efectuate și alte cercetări pentru a înțelege mai bine fenomenul „Covid-ului lung” sau „Covid-ului persistent”. Potrivit rezultatelor unui studiu elvețian, publicat în revista Annals of Internal Medicine, 30% dintre participanți au avut simptome persistente timp de până la șase săptămâni după ce au fost diagnosticați cu Covid-19. Cel mai frecvent semn, au spus cercetătorii, a fost oboseala urmată de pierderea gustului și a mirosului, dificultăți de respirație, tuse persistentă și dureri de stomac.
Oamenii de știință de la spitalul Hôtel-Dieu din Paris au elaborat un profil tipic al pacienților cu simptome persistente legate de coronavirus. Au observat aproape 70 de pacienți afectați de infecția cu SARS-CoV-2. Potrivit descoperirilor, femeile tinere afectate de forme ușoare de coronavirus sunt mai susceptibile de a dezvolta Covid lung.