După incidentul din Olimp, în urma căruia 24 de turiști au ajuns la spital intoxicați cu clorul din piscina unui hotel, mulți români, care vor merge în concediu în această vară, vor să știe cum îți dai seama că e prea mult clor în apa din piscină. Experții spun că există o metodă prin care ne putem da seama dacă în apă s-a deversat prea mult clor sau prea puțin.
Cum îți dai seama că e prea mult clor în apa din piscină
Canicula ne determină pe mulți să ieșim din case și să alegem să mergem la ștrand sau piscine. Dar răcoarea din aceste locuri poate ascunde mai multe pericole, printre care și clorul folosit pentru curățarea psicinelor.
„Dacă administratorul bazinului nu respectă cantitatea de substanță recomandată pentru dezinfectarea apei sau dacă se defectează sistemul de dozare a clorului, persoanele care se scaldă se pot intoxica”, a declarat Răzvan Pavel, reprezentantul unei firme care construiește piscine.
Potrivit legislației, bazinele publice sunt reglementate prin legislație în ceea ce privește substanțele folosite pentru dezinfectarea apei.
„Cantitățile și concentrațiile de clor din apa din piscină sunt prevăzut într-un ordin de ministru prin care sunt reglementate acestora. Legea spune clar cp intervalul de concentrație trebuie să se încadreze între 0,7 și 1,5 ppm, (părți per milion). Dacă ne aflăm sub această valoare, putem vorbi despre risc de contaminare cu diverși agenți patogeni (bacterii, microorganisme, alge) care se dezvoltă în apă. Dacă valoarea este crescută peste pragul admis, apa în care ne scăldăm ne poate afecta pielea, ochii, aparatul respirator etc. Putem dezvola alergii, ne putem trezi cu iritații etc”, a menționat Răzvan Pavel.
Administratorii de bazine sunt obligați să cumpere și să folosească produse dezinfectante avizate de Ministerul Sănătății.
„Și să dozeze aceste produse conform specificațiilor producătorului. Există clor mai concentrat, clor mai puțin concentrat și, în funcție de volumul piscinei și de instrucțiunile de dozare, se calculează cantitatea de clor care se pune în apă”, a precizat expertul.
Prin urmare, unul dintre motivele pentru care ne-am putea intoxica cu clor este dozarea incorectă a substanței în apă.
Defectarea sistemului de dozare
O mare problemă poate să apară în momentul în care s-ar defecta sistemul de dozare, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul incidentului de la Olimp.
„Dozarea substanțelor dezinfectante se face automat, prin niște aparate specializate. Se numesc aparate de dozare și fac parte din instalația piscinei respective. Vorbim despre niște senzori care citesc concentrațiile de chimicale din apă și, în funcție de acestea, dozează o cantitate mai mică sau mai mare de clor. Dacă aparatul dă o eroare, atunci putem vorbi fie despre o supradozare, fie despre o dozare insuficientă. În ambele cazuri omul este expus unui pericol”, a menționat Răzvan Pavel.
În ceea ce privește posibilitatea noastră de a ne da seama de cantitatea de clor dintr-o piscină, expertul a susținut că nu avem de unde să știm dacă în apa respectivă se respectă sau nu cantitatea de clor recomandată. Totuși, există o metodă.
„Foarte multe persoane care merg la ștrand sau la piscină și simt miros puternic de clor cred că în apă s-a vărsat o cantitate prea mare din această substanță. Dacă apa are un aspect limpede, este cristalină și nu miroase foarte tare sau chiar deloc, atunci concentrația de clor poate fi ori la valoarea sa normală, ori peste această valoare. În momentul în care simți miros puternic de clor atunci trebuie să știi că, de fapt, apa are o concentrația mai mică din această substanță. Care este, atunci, explicația mirosului? În lipsa clorului, se formează niște compuși chimici numiți cloramine, iar mirosul pe care îl degajă este unul deranjant, puternic”, a mai zis expertul, care a explicat cum îți dai seama că e prea mult clor în apa din piscină.