Prima pagină » Sanatate » Cum îți dai seama că ai indigestie – simptome, cauze și tratament

Cum îți dai seama că ai indigestie – simptome, cauze și tratament

02 aug. 2024, 14:44,
în Sanatate

Deși nu este mereu un motiv de îngrijorare, indigestia nu trebuie să diminueze calitatea vieții, motiv pentru care trebuie diagnosticată și tratată corespunzător pentru a nu conduce la complicații. În cazul în care te confrunți cu indigestie și simptomele ei deranjante, consultă un medic pentru a-ți da tratamentul potrivit.

Indigestie, simptome

Deși majoritatea oamenilor se confruntă cu indigestie la un moment în viață, ea se poate manifesta diferit de la persoană la persoană. Principalele simptome sunt: dureri epigastrice (în regiunea abdominală superioară centrală), sațietate precoce sau tardivă în timpul mesei, disconfort în zona abdomenului superior (durerea se poate întinde din zona ombilicului, a buricului și până spre partea inferioară a sternului sau capul pieptului), poate fi ușoară, moderată sau severă, greață, reflux gastroesofagian, senzația de arsuri în partea superioară a abdomenului, balonare accentuată, presiune în interiorul abdomenului, vărsături și eructații (mai rar).

De regulă, indigestia apare în urma alimentației, stilului de viață sau a unor medicamente. Cele mai frecvente cauze sunt: mâncatul prea rapid sau ingerarea unor cantități prea mari de alimente într-un interval scurt (creierul nu percepe imediat senzația de sațietate atunci când mâncarea este ingerata fără pauze), consum de alimente grase, prăjite, usturate sau piparate, ingerarea unor cantități mari de cofeină, alcool, ciocolată sau lichide carbogazoase, fumatul înainte sau după mese (substanțele toxice din țigări pot interfera cu funcționarea normală a sistemului digestiv), anxietatea și stresul, anumite medicamente (antibiotice, analgezice sau suplimente alimentare care conțin mult fier).

În alte cazuri, indigestia mai poate apărea și în urma unor afecțiuni de tipul diabet, boală tiroidiană, ulcer, gastrită etc.

Când trebuie să soliciți ajutor medical?

Indigestia durează de regulă de la câteva minute la câteva ore. Dacă disconfortul persistă mai multe zile, atunci trebuie să mergi la medic pentru un consult. Dacă pe lângă durerea durerea de stomac, mai întâmpinați și alte simptome, trebuie să semnalați la medic. Simptomele care ar trebui să vă atragă atenția sunt: scădere rapidă și inexplicabilă în greutate, însoțită de pierderea bruscă a apetitului alimentar, vărsături repetate indiferent de alimentele consumate sau vărsături cu sânge, scaune închise la culoare sau negre, dificultăți în înghițire care se agravează rapid, oboseală sau slăbiciune accentuată, stare generală de rău, tulburări respiratorii, transpirație.

În cazul în care prezinți dureri de cap care radiază către maxilar, gât, braț, în repaus, în activitate sau pe fond de stres, poate fi vorba de un infarct miocardic și asta reprezintă o urgență medicală.

Medicul poate recomanda un tratament medicamentos pentru indigestie, dar există și câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a ameliora sau preveni stările de disconfort. În primul rând, hidratarea este deosebit de importantă. Pentru a facilita procesul digestiv, este indicat un consum zilnic de minimum doi litri de lichide. De asemenea, sunt indicate mesele mici și frecvente în detrimentul celor mari. Mesele trebuie consumate încet, în tihnă, mai des, cu mențiunea că și porțiile trebuie dimensionate adecvat.

Indigestie și simptomele neplăcute ce o acompaniază pot fi evitate printr-o dietă echilibrată, cu fructe și legume, în care eviți pe cât posibil alimentele acide, grase, foarte iuți sau cu mult piper, pe cele puternic procesate, dar și să renunți la fumat și alcool sau să limitezi aceste vicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`